Ne okoljuk többé a népet!

2017. október 25. 22:01

Ideje arról beszélni, hogy milyen gazdasági-társadalmi folyamatok állnak a zsákutcás rendszerváltás mögött.

2017. október 25. 22:01
Pogátsa Zoltán
Pogátsa Zoltán

„Nevetségesnek tűnik ma már az a magyar liberálisok által még nem is olyan régen is hangoztatott érvelés,  hogy a magyar jobboldal valahogy különlegesen rossz, bezzeg »Nyugaton« a jobb is jobb, ott »rendes« jobboldal van. Trump megválasztása óta kinevetik, aki így érvel. A Brexit, Le Pen, az osztrák választások, Berlusconi, a katalánok megverése stb. óta ezt már nem lehet mondani. A nyugati demokráciák ugyanúgy erodálódtak, és mindennek a társadalmi egyenlőtlenségek vannak a hátterében. A különbségek a globalizáció nyertesei és vesztesei között.

Cas Mudde, a világ első számú populizmuskutatója szerint populista politika az, amelyik a »tiszta népet« állítja szembe a »piszkos elittel«.  Mudde szerint ilyen populista mozgalmak léteznek a jobboldalon és a baloldalon is, de közös bennük, hogy mindegyik hamis. Nos, ezt a populizmus felfogást meghaladta a kor. Lehet a kisember piti adócsalásait felhozni, de amit a kelet-európai elitek műveltek és művelnek, az nem ugyanaz a lépték, műfaj. Mudde úrnak és követőinek el kéne gondolkodnia: lehet, hogy a népnek van igaza?

Kelet-Európában kicsit kevesebb a nyertes. Nem is kicsit. Ideje abbahagyni tehát a nép okolását, és ideje arról beszélni, hogy milyen gazdasági-társadalmi folyamatok állnak a zsákutcás rendszerváltás mögött. Nem csak Magyarországon, hanem az egész régióban.”

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik