A magyar, aki lerakta a modern Sanghaj alapjait

2024. október 02. 23:13

Tehetséges építész, bátor katona, elszánt szökevény, buzgó hívő, lelkiismeretes konzul, magányos kivándorló és lelkes régészetrajongó. Csejdy Virággal, a Hudec Kulturális Alapítvány vezetőjével, a kiállítás kurátorával beszélgettünk.

2024. október 02. 23:13
null
Ádám Rebeka Nóra

Nyitókép: Hudec László 1919-ben
Fotó: Hudec Kulturális Alapítvány

Mi az oka, hogy Sanghajban fogalom Hudec László neve, Magyarországon pedig még mindig kevesen ismerik?
Talán mert Kínának és hazánknak is volt egy hosszabb időszaka, amikor szinte el volt zárva a külvilágtól. De a Sanghajban élő magyarok számontartották, hogy van egy építészük, és sok legenda is kering róla. 2008-ban a sanghaji magyar főkonzulátus Hudec-évet szervezett, tulajdonképpen annak hatására kezdtük el a hagyatékunkat kutatni, és a szakma érdeklődése is ekkor fordult Hudec László mint világhírű építész felé, aki 1934-ben megépítette Kína első felhőkarcolóját, a huszonkét emeletes Park Hotelt. Hudec László az életrajzában azt írja, száznál több épületet tervezett Sanghajban, ebből közel hatvan a mai napig áll, folyamatosan újítják fel és nagy becsben tartják őket a helybéliek.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2024. október 02. 23:38
Mert kevesen jártak Sanghaiban. És akik jártak sem tudják. Van ott valami jó helyen lévő szobor, vagy legalább emléktábla neki? Ha nincs miért nem csináltatunk.
sexykitty-5000102
2024. október 02. 23:16
🍓 ️ ­É­­r­­­t­­é­­k­­e­l­­d­­ ­­a­­­ ­s­z­e­x­­­i­­­ ­­­p­u­­­n­­c­­­i­­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­.­­­𝐅­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!