„Mindig rohantam az uccán, nyitott szemmel a fényben és zajban” – Ilyen volt Radnóti Miklós Budapestje

2024. szeptember 08. 13:59

Idén nyolcvan éve halt meg Radnóti Miklós, a Petőfi Irodalmi Ügynökség „Csönd ül a szívemen” címmel nagyszabású programsorozatot szentel a kerek évfordulónak. Ennek része az a különleges irodalmi séta is, amelyen Radnóti Budapestjét járhatjuk be, képet kapva nemcsak élete legfontosabb helyszíneiről, de a benne és körülötte dúló viharokról is.

2024. szeptember 08. 13:59
null
Farkas Anita

Nyitókép és fotók: Csákvári Zsigmond/Petőfi Kulturális Ügynökség

 

A találkozási pont nem véletlen. A Juhász Anna irodalmár vezette, az ősszel még számos alkalommal megrendezendő irodalmi séta, amin egy, a kelleténél kissé napsütésesebb szombat délelőttön mi is részt veszünk, a Margit híd pesti hídfőjénél indul. Abból a kis parkból, amit – ha nem is pontosan ebben a formájában – az ablakából kinézve egykor Fifi és Mik is láthatott. 

Vagyis rendes nevükön Gyarmati Fanni és Radnóti Miklós, akik ifjú házasokként a Pozsonyi út 1. szám alatt, a második emeleten béreltek lakást. Ezért itt gyülekezik az a szépszámú és az életkort illetően meglepően vegyes társaság, akik a kalauz Juhász Anna, valamint a válogatott napló- és versrészleteket, kortársi visszaemlékezéseket élővé varázsoló Péterfy Bori színésznő aznapi útitársaivá szegődnek. 

 

A koncepció egyszerű, e szövegeket a fókuszba helyezve minden egyes alkalommal más-más színész (a következő két időpontban Tasnádi Bence és Ember Márk) segít felidézni a 20. század egyik legnagyobb és ezzel együtt az egyik legnehezebb sorsú költőjének alakját. A megvalósításban viszont már akad egy kis csavar. A nagyjából két és fél óra alatt nem időrendben – a születéstől a halálig – követjük az egyes életállomásokat, hanem mozaikszerű nekifutásokban: 

mintha egy kirakós darabkáit látnánk, amelyek a végére állnak össze egy kifejező képpé. 

Ez a szerkezet képes hosszú ideig ébren tartani a figyelmet, még ha időnként el is veszünk a sok emléktábla, szobor, név, felelevenített életrajzi esemény és felolvasott szöveg között. Utóbbiak közül a legmegrendítőbbek Fanni a szűkös háztartás gondjait is gyakran számba vevő, aggódó, mégis többnyire gyengéd hangú naplóbejegyzései vagy Vas István szavai a Radnótival közös munkaszolgálatok idejéből. 

Szabó Kimmel Tamás színész és Juhász Anna a rendhagyó Radnóti-sétán.

A zsidóság mint „életprobléma” természetesen többször felemlítődik az egyébként kifejezetten jó hangulatú, sokkal inkább az életre, annak hétköznapi részleteire, mint a jól tudott szörnyűségekre koncentráló séta során; a kifejezést, mint megtudjuk, maga Radnóti használta egy Komlósi Aladárnak küldött levelében:

Zsidóságomat soha nem tagadtam meg, »Zsidó felekezetű« vagyok ma is (majd később megmagyarázom, miért), de nem érzem zsidónak magam, a vallásra nem neveltek, nem szükségletem, nem gyakorlom, a fajt, a vérrögöt, a talajgyökért, az idegekben remegő ősi bánatot baromságnak tartom, és nem »szellemiségem« és »lelkiségem« és »költőiségem« ősi meghatározójának. (...) A zsidóságom »életproblémám«, mert azzá tették a körülmények, a törvények, a világ. Kényszerből probléma.

Különben magyar költő vagyok (...)” 

– írja 1942-ben.

És megtudunk sok egyéb érdekességet is. Például arról, hogy Kosztolányitól Gobbi Hildán át Zelk Zolltánig ki mindenki járt fel Radnótiékhoz a Pozsonyi útra, mely környékbeli kávézók voltak Miklós kedvencei, és hogy kiket szeretett még ideig-óráig megszédülve a mindent elnéző és megbocsátó, felfoghatatlanul nagyvonalú Fanni mellett. 

És miközben gyalogszerrel, sőt, egy szakaszon a trolira felzsúfolódva a Pozsonyi út elejétől a Szent István parkon, a RaM-Art Színházban berendezett emlékszobán és az újlipótvárosi utcákon át a Kádár utcai szülői házig szép lassan körbeérünk egy történelem által szűkre szabott, tragédiával kezdődő és azzal végződő, mégis örök léten, a város, legalábbis ezen része is kicsit új fénytörésben jelenik meg előttünk.

 

 

 

 

 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. szeptember 09. 08:48
Judapest akkor is egy zsidó szarfészek volt. Lipócia még inkább. Ma is az. Mindkettő.
gyzoltan-2
2024. szeptember 09. 07:13
Lehetséges, hogy bérgyilkosság volt Radnóti meggyilkolása? -hogy akiknek erre is volt pénzük, lefizették a gyilkosokat?! A bosszúra elég indoknak tűnik, hogy zsidó születése ellenére magyarnak vallotta magát... Láttuk, az indokolatlan gyilkosságok sorozatát 1945 után, melynek indítéka a magyar lét volt... -nemcsak Hóman Bálintot végezték ki... -a magyarokkal nem kellett "elszámolni"..! A gyilkosaink 100 éves "nácikat" ítélnek el, mert 15-17 évesen írógépen tudott gépelni...
gyzoltan-2
2024. szeptember 08. 17:59
"Különben magyar költő vagyok (...)” – írja 1942-ben. Komolyan gondolta! Ez volt a halálos ítélete! Fehér holló volt! Sorsát nem kerülhette el! Nem volt bocsánat! -amint Goldberger Leónak sem!
herden100
2024. szeptember 08. 16:55
Persze: vm.tiktok.com/ZGeKRsQLd/ ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ 🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍 🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍 💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚 💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!