Ady Endre vasúti bérlete bukkant fel egy pesti antikváriumban

2024. szeptember 12. 12:54

A bérlet igazolványképe is ritkaság, csak háromról tud a szakirodalom, ráadásul az egyiknek nyoma veszett.

2024. szeptember 12. 12:54
Sal Endre
Sal Endre

Nyitókép: A vasúti bérlet, amelynek igazolványképét is aláírta Ady Endre. Fotó: Központi Antikvárium. 

Igazi kuriózumnak számít az a kedvezményes árú, éves bérlet, amelyet 1915-ben állítottak ki az I. osztályra. A dokumentum ugyanis a magyar irodalom nagyságának, Ady Endrének öltönyzsebében lapult abban az esztendőben. Ady 1915-ben már visszavonultan élt és sokat utazott vonattal, hiszen rendszeresen felesége és múzsája, Boncza Berta családi villájában pihent Csucsán. A bérletben az szerepel, hogy Ady Endre, a Nyugat szerkesztője, mindez annyiban érdekes, hogy a fennmaradt Ady-bérletekben legtöbbször a munkatárs szó szerepelt. 

Azt persze tudni, hogy Ady soha nem volt a Nyugat szerkesztője, a megbecsülés jeleként tüntették fel a nevét szerkesztőként a nagy jelentőségű folyóirat címlapján. 

Ady Endre vasúti bérleteivel szerencsére jól bánt a történelem vihara, hiszen több is ismert. Az Országos Széchenyi Könyvtár és a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményében ugyancsak van belőlük, egy 1908-ban kiállított vasúti bérletről még 1924-ben a Színházi Élet című lap írt. 

Az igazolvány fedlapja és Ady, a múzsája, Csinszka társaságában. Fotó: Központi Antikvárium/Wikipedia

Ady halála után öt évvel, egy bizonyos Illés István jelentkezett vele az újságnál. Mint kiderült, 1908-ban a Budapesti Naplónál dolgozott Ady mellett, s a következő év elején a lejárt vasúti bérletüket egyszerűen elcserélték egymással.

Illés a bérletet hazavitte, betette egy fiókba és el is feledkezett róla, ám 1924-ben véletlenül megtalálta. A most előkerült, kiváló állapotú bérletet a Központi Antikvárium vásárolta meg. 

A bérlet különlegessége az igazolványkép, amelyet a híres fotográfus, Székely Aladár készített 1913 őszén Adyról. Az antikvárium közlése szerint az igazolványkép különösen ritka, csak három példányról tud a szakirodalom. 

A másodikat a Petőfi Irodalmi Múzeumban őrzik, a harmadiknak viszont nyoma veszett az idők során. A most előkerült bérletfényképéről tudott, hiszen 1973-ban, tehát 51 évvel ezelőtt szerepelt árverésen (pont a Központi Antikvárium eseményén), akkor egy pécsi gyűjtő vásárolta meg: „Nagyon sok különlegességet láttam már. Például II. Lajos király levelét, amelyet a mohácsi csata előtt két héttel küldött, amelyben katonai segítséget sürget, vagy Mátyás király által aláírt oklevelet. Ez az Ady-bérlet számomra azért egyedi, mert a magyar történelem, kultúra, az irodalom tárgyiasul benne”– mondta a Mandiner érdeklődésére Márffy György, a Központi Antikvárium vezetője, aki azt is hozzátette, nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan az antikvárium egyik árverésén licitálhatnak majd az érdeklődők az Ady-relikviára.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
herden100
2024. szeptember 12. 13:50
napfenyes.hu/cikkek napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szentek-es-mesterek/pio-atya-elete-es-tanitasai napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szentek-es-mesterek/interju-terez-anyaval-1973-januar-15 napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szellemi-tanitasok-szellemi-tenyek-tortenesek/homo-christianus-gondolatok-a-kereszteny-emberrol napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szellemi-unnepek/husvet-miszteriuma ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ 🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍 🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍 💚💚💚💚💚💚💚💚 💚💚💚💚💚💚💚💚
survivor
2024. szeptember 12. 13:42 Szerkesztve
Sync Baer A Világosságot és a Tiszatáj-t egymás kezéből kapkodták ki az emberek...
survivor
2024. szeptember 12. 13:39 Szerkesztve
A Neosalvarsanja nem maradt valahol meg ? Halála előtt 7 évvel már létezett.....
Gubbio
2024. szeptember 12. 13:38
Kár, hogy amiben annyira hitt (?), tönkretette őt. Ma is elmenne Párizsba? KI UTÁN ment oda? MIT hozott onnan magával? Én a MAGYAR UGART választom!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!