Előkerült Ady Endre gimnáziumi bizonyítványa: ilyen tanuló volt a költőóriás

2024. február 19. 07:30

Valaki egy árverésre adta be a különleges dokumentumot.

2024. február 19. 07:30
Sal Endre
Sal Endre

Ady Endre gimnáziumi bizonyítványa bukkant fel az antikvarium.hu árverésén. A későbbi ünnepelt író Érmindszenten született, középiskolába pedig már Nagykárolyba járt, a helyi római katolikus főgimnáziumba. Az ott töltött évek alatt már utat tört az írói tehetsége, verseket írt, és egy osztálytársával rövid életű újságot is alapítottak a gimnázium II. osztályában. Az árverésre került gimnáziumi bizonyítványt 1891. június 29-én állították ki, Malonyai István igazgató és Kovács Endre osztályfőnök írta alá.

Ezt is ajánljuk a témában

A dokumentumból kiderül, hogy Ady hat tantárgyból is jeles érdemjegyet kapott (vallástan, magyar nyelv, latin, történelem, földrajz, mennyiségtan), három tantárgyból pedig jó minősítést kapott. Német nyelvből, rajzból és tornából. Az utóbbi nem annyira nagy meglepetés, hiszen később is inkább szellemi életet élt, kevésbé adott a test fizikai karbantartására. Ady jó tanulónak számított, ám a magatartásánál elmaradt a jeles osztályzat, amit sokan arra vezetnek vissza, hogy 

a gimnáziumi évek alatt olykor az osztálytársait vagy tanárait kifigurázó versekkel jelentkezett, 

amelyek a tantestület kezébe kerülhettek. Ezt igazolta később Ady Endre öccse, Ady Lajos is, aki szerint a testvére valóban gúnyverseket költött a szárnypróbálgatásai alatt.  Ady nem rajongott a nagykárolyi évekért, a szigorú katolikus iskoláért, a visszaemlékezései szerint sokkal jobban érezte magát a következő évtől Zilahon, ahol a helyi református kollégium diákja volt. Itt már szabadabban élhetett, dohányozhatott és szombat esténként kocsmázni mehetett a diáktársaival és itt talált rá az első szerelem is. A szabadabb élet nem látszott meg a tanulmányain, hiszen az érettségin csak görögből és matematikából kapott jó minősítést, a többi tantárgyból jelesre vizsgázott. 

Ady Endre bizonyítványa.
Fotó: antikvarium.hu

De visszatérve az árverésre bocsátott bizonyítványhoz. Az is kiderül belőle, hogy a gimnázium harmadik osztályában 77 órát mulasztott a későbbi népszerű költő, ám egyetlen igazolatlan órája sem volt. A dokumentumban azt is feltüntették, hogy 

„írásbeli dolgozatainak külalakja: rendes”

Mindez a későbbiek során sem változott, Ady hátra maradt kéziratai, ha nem is gyöngybetűkkel íródtak, de ma is könnyedén olvashatók. A kalapács alá kerülő bizonyítvány sokáig Ady Endre egyik fiókjában pihenhetett, majd a feltevések szerint az édesanyjához került. A különleges dokumentum kikiáltási ára 1 forint, ám szinte bizonyos, hogy a február 25-én záruló online árverés végére akár egymillió forint feletti is lehet a licit végén a vételár. 

Nyitókép: Ady Endre és az árverésre került bizonyítvány egy lapja. Fotó: antikvarium.hu/Wikipedia

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagoly-29
2024. február 19. 16:42
Ilyen tantárgyak mellett tiszta csoda, hogy voltak Magyarországon fizikusok, vegyészek, biológusok, geológusok, s pláne orvosok és mérnökök!
bunko-jobbos
2024. február 19. 16:12
Költőóriás volt, de szar ember. Ez ilyen szakma, nem is a tetteiért szeretjük, hanem a verseiért. És politikailag is kretén volt. Szerencséje, hogy nem élhette meg Trianont, mert akkor kurva jó verseket írt volna, viszont nem tanulhattuk volna irodalomórán.
fogas paduc
2024. február 19. 13:47
1900-ban Budapesten volt román nyelvű egyetemi kar.....
Cross Wire
2024. február 19. 13:24
Szépírás... nagyon nagy szükség lenne erre manapság is.. Jót tenne a kiscsimbókok agyának..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!