Ötvös Csöpiék Keszthelyre költöztek, nagy csinnadratta indul a Balaton-parton

2024. augusztus 13. 17:09

Augusztus 22-én kezdetét veszi a Bujtor István Filmfesztivál Keszthelyen. Négy nap alatt hatvannégy magyar film versenyzik több kategóriában a Balaton Színházban. amelyek alkotóival és színészeivel is találkozhat a közönség. Jelen lesz mások mellett Törőcsik Franciska, Tordai Teri, Reviczky Gábor, Szalóczy Pál és Rajkai Zoltán is.

2024. augusztus 13. 17:09
null
Farkas Anita

Nyitókép: Bujtor István és Kern András az 1981-ben bemutatott A Pogány Madonna című filmben. (NFI/Alapfilmek/)

Inkey AliceAz idén már Keszthelyen megrendezendő fesztivál kihagyhatatlan részei a névadó előtt is tisztelgő Ötvös Csöpi-filmek, A Pogány Madonna, a Csak semmi pánik, Az elvarázsolt dollár és a Hamis a baba. Ezek vetítése előtt esténként L. Dézsi Zoltán újságíró, a Buj-tour csapat tagja beszélget a rendezvény díszvendégeivel, 

Kern Andrással, Gundel Takács Gáborral, Frenreisz Károllyal és Piroch Gábor kaszkadőrrel. 

Utóbbi önéletrajzi ihletésű kisjátékfilmjével (Égig érő álmok) a versenyprogramban is megmutatkozik; az alkotásban mások mellett Rudolf Szonja, Ódor Kristóf, Jordán Adél és Szacsvay László is szerepel.

A fesztiválon jelen lesz a két évvel ezelőtti Bujtor-életműdíjas Koltai Róbert is, nemcsak ebbéli minőségében, hanem egy új premier kapcsán is: a Gaál Ildikó és Surányi András rendezte Meghalni bárki tud című kisjátékfilmben Elek Ferenc a partnere.

A tervek szerint Keszthelyre érkeznek a tavaly bemutatott Cicaverzum szereplői, azaz Tordai Teri, Törőcsik Franciska és Csobot Adél is, valamint Reviczky Gábor és Szalóczy Pál a trianoni békediktátum részleteit játékfilmes eszközökkel feldolgozó dokumentumfilm, a Carte Rouge – Vörös térkép kapcsán. Reviczky ennek narrátora, Szalóczy pedig a forgatókönyvírója, valamint Apponyi grófnak is ő kölcsönzi a hangját.

Melange című mozi alkotói szintén a vörös szőnyegre lépnek: az egyetlen éjszaka alatt játszódó történetben egy középkorú színész útnak indul a saját filmbemutatójára, ám az ünneplést beárnyékolja az édesapja halála; a főszereplő Rajkai Zoltán. 

Ugyancsak megtekinthető majd az 1939 című, szuggesztív alkotás, amely egy detektívtörténeten keresztül enged bepillantást a második világháború hajnalán a végletekig megosztott magyar társadalomba.

Lesznek dokumentumfilmek is, így jön az ugyancsak Bujtor-díjas Poroszka Magyar Zsolt a méhekről szóló újabb természetfilmjével. Hajduk Márta rendező-forgatókönyvíró pedig a Rokonom, Petőfivel

a hat lazán összefüggő kisfilm Hrúz Mária és Petrovics István mai oldalági leszármazottait mutatja be,  

Andrásfalvy Bertalan néprajzkutatót; Bognár Zalán történészt és családtagjait; Petőváry Attila gerelyhajítót és fiát, Petőváry Zsolt vízilabdázót; a szabadszállási Lukácsi Ilonát (Molnár Istvánnét); a debreceni Petheő Juditot; ifj. Hankiss János írót és Hankiss Ilona opera-énekesnőt.

Levetítik a Magyar Mozgókép Fesztivál kisjátékfilm kategóriájában győztes a Széllel szemben-t is, amely egy tizennégy éves ikerpár, Lili és Léna szívszorító történetét meséli el, amikor elszöknek a gyermekotthonból, és elindulnak haza régen látott édesanyjukhoz. Ennek készítői, Chilton Flóra és Tóth Bálint jegyzik a My back story dokut is, aminek középpontjában egy visszahúzódó, 15 éves, súlyos gerincferdüléssel élő lány áll, akinek állapota olyan súlyossá válik, hogy már nem marad más lehetőség a gyógyulására, csupán a rettegett operáció. A gerinckorrekciós műtét napjaink egyik legbonyolultabb, gyermekeken végzett orvosi beavatkozása, lehetséges következményei közé tartozik a bénulás, sőt a halál is – a szülőknek mindezek tudatában kell a végső döntést meghozniuk.

A teljesség igénye nélkül szerepel még a fesztivál kínálatában a Dub Hard – Keményre hangolva című fikciós alkotás, a Herczeg Ferenc egyik írása ihlette a Kék róka és a sokszorosan díjazott, az örökbefogadás témakörét érintő Hat hét című mozi. Lesznek animációs alkotások, például a Kojot négy lelke, és versfilmek is, más szerzők mellett Petőfi Sándor, József Attila, Juhász Gyula, Reményik Sándor és Tisza Kata műveivel.  

Ezt is ajánljuk a témában

Bekerült a versenyprogramba a Majdnem menyasszony, az Apám fia és az Éger, a dokumentumfilmek között az egyház szolgálata helyett a civil családi életet választó pap történetét bemutató A döntés, Skrabski Fruzsina és Kiss Sándor munkája, a Megörökölt gyalázat

amely a szovjet megszállás alatt megerőszakolt áldozatok történetének tovább élését mutatja be, 

az AMC Networks Tiltott Zónák 2. évada, valamint Brlázs Ágnes és Nagy István Keleti Éváról szóló portréja, A pillangó szárnyán is.

Ezt is ajánljuk a témában

A filmek között az alkotókkal Alapi Tóth Zoltán rendező és Király Erika újságíró, előadóművész beszélget. A vetítési programba bekerült alkotásokat párhuzamosan tűzik műsorra a Balaton Színházban. Az egyik terem a Bujtor Mozi, a másik a Latinovits Mozi nevet viseli a fesztivál ideje alatt, a zsűritagok névsora: Ferenczi Gábor rendező, Stork Natasa színművész, Lutter Imre producer, előadóművész, Wiegmann Alfréd és Kalász József rendezők, Bunyik Béla producer.

***

A Bujtor István Filmfesztivál A nagy csinnadratta elnevezésű, vörös szőnyeges megnyitóval veszi kezdetét augusztus 22-én, délután 5 órakor Keszthely főterén, s már aznap este vetítik A Pogány Madonnát, amelynek szobrát a Hamis a babával együtt megnézheti a közönség a Bujtor-emlékkiállításon. Augusztus 23-án, 24-én és 25-én folyamatosan mennek a vetítések: a rendezvény honlapja részletesen közli az időpontokat. A Csöpi-filmek kivételével minden alkotás ingyenesen megtekinthető, ahogyan a beszélgetéseken való részvételért sem kell fizetni. A Bujtor-díjak átadása augusztus 25-én délután 5 órakor lesz a Balaton Színházban, ünnepi ceremónia kíséretében és a Bujtor család jelenlétében. 


 

 

 

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!