Íme, a felvidéki magyar múlt lebilincselő videókon – a sorozat készítője a Mandinernek

2024. július 14. 16:04

Felvidéki várak, sokszor alig ismert helyszínek bukkannak fel egy páratlan vállalkozás keretében: videósorozat mutatja be a gazdag múltunkat a magyarság ősi területein.

2024. július 14. 16:04
Kovács Gergő
Kovács Gergő

Nyitókép:  A stáb tagjai a saskői várfalon

Interjúalanyunk Sztruhár Izrael Diána szerkesztő-riporter, a regionális Carisma Tv társtulajdonosa, a közszolgálati Szlovák Rádió és Televízió és a hirek.sk hírportál külsős munkatársa.

*

Ismert, kevéssé ismert és gyakorlatilag ismeretlen felvidéki várakat, településeket, gazdag múltunk egy-egy szeletét mutatja be a Felföldi tájoló. Honnan jött a motiváció a nem mindennapi vállalkozáshoz, a rövid, csodálatos videókhoz? 

Néhány évvel ezelőtt a budapesti Magyarság Háza megbízásából forgattunk útifilmeket Pozsonyról, Selmecbányáról, Bazinról, ekkor ismertük meg Korpás Árpádot, aki idegenvezetőként rendszeresen vezet csoportokat Szlovákiában. A forgatások alatt több olyan helyszínről is mesélt nekünk, amelyek számunkra ismeretlenek voltak. Elkezdtünk keresni magyar nyelvű kisfilmeket, videókat ezekről a helyekről, de alig találtunk. 

Ekkor jött az ötlet, hogy 

készítsünk egy sorozatot, amelyben olyan településeket, helyszíneket mutatnánk be, amelyek ma már szlovákok által lakottak, de van magyar vonatkozásuk.

 Nem volt nehéz találni ilyen helyszíneket, hiszen a magyar tárgyi emlékek – épületek, szobrok, temetői sírok – ma is számos helyen ott vannak. Így született meg a Felföldi tájoló című ismeretterjesztő filmsorozat, amelyet a Magyar Kormány támogatásával készítünk. Felföldi tájoló néven a közösségi médiában, illetve a Youtube-on is jelen vagyunk, de regionális televíziók is vetítik a sorozatot.

Mi volt a cél? Mi a „hitvallás”?

Olyan sorozatot szerettünk volna készíteni, amely megszólítja a fiatalokat, számukra is fogyasztható módon mutatja be szülőföldünket, azokat a helyszíneket, amelyek fontos szerepet töltöttek be a magyar történelemben. 

Akkor tudjuk igazán szeretni a szülőföldünket, akkor tudunk igazán kötődni hozzá, ha ismerjük annak értékeit.

 Ezeket igyekszünk feltérképezni, bemutatni, hogy ne merüljenek a feledés homályába. 

A filmekkel arra szeretnénk ösztönözni kicsiket és nagyokat, hogy keljenek útra, látogassák meg az egyes helyszíneket. Több általános és középiskolából is kaptunk visszajelzést, hogy a tanórák keretében vetítik a filmeket, sőt több olyan üzenet, fotó is érkezett, amelyek az általunk is bemutatott helyszíneken készültek. A statisztikai adatokból látjuk, követjük a nézettséget, de egy-egy személyes levél, fotó többet ér, mert megerősít bennünket, hogy nem hiába dolgozunk. 

Kezdetben közel félórás filmeket készítettünk, de rá kellett jönnünk, hogy ebben a felgyorsult világban a nézők zöme az ilyen terjedelmű videók első néhány percét nézik meg, esetleg bele-belekattintanak. Ezért a következő évadban már rövidebb, 15 perces filmek készültek. 

Igyekszünk a nézői igényekhez igazodni, s mivel 

a legnépszerűbb részek a várakról szóló epizódok voltak, ezért tavaly Szombathy Viktor könyve alapján megfilmesítettük 56 felvidéki vár mondáját

 a Száll a rege várról várra című sorozatban. A napokban pedig elkezdtük annak a száz részes sorozatnak a forgatását, amelyet majd ősztől láthatnak a nézők.

Korpás Árpád és Sztruhár Izrael Diána a hófödte trencséni vár udvarán.

Úgy tudom, több bemutatott helyszínnel a legismertebb útifilmek sem foglalkoznak. Honnan sikerült összeszedni ezekhez a szükséges információkat?

Korpás Árpád idegenvezetőként jó ismerője az egyes helyszíneknek, magyar-történelem szakos tanári végzettséggel pedig a történelem is közel áll hozzá. Ő az, aki háttéranyagokat, mondákat, történeteket keres, összeállítja a tartalmi részt. Szlovák és magyar nyelvű szakirodalomból is dolgozik, így lehet korrekt képet adni a történelmünkről, amely itt, a Felvidéken szorosan összekapcsolódik a szlováksággal. 

Az északabbra fekvő területeken alig találni magyar nyelvű ismertetőket egy-egy várban, múzeumban, viszont sok magyar turista érkezik ezekre a helyekre is. 

Mindenhol nagyon szívélyesek, segítőkészek a stábbal,

 örülnek, hogy népszerűsítjük ezeket a helyeket.

Hogyan készül egy kisfilm? Mi a metódus?

A terepbejáráson megnézzük a helyszíneket, hol, milyen engedélyek, feltételek mellett tudunk majd forgatni. A munkafolyamat nagyon összetett, sok adminisztratív teendővel, a legizgalmasabb rész mindig maga a forgatás. A stábból mindenképp meg kell említenem Sztruhár Györgyöt, aki rendezője, operatőre is a filmeknek, illetve Žáčik Viktort, aki a drónfelvételeket készíti.

Vannak kedvenc helyszínek, videók? Ha igen, melyik és miért? 

Sok kedvenc helyszín van, szinte mindegyikhez kötődik valamilyen történet. Amikor például a saskői várnál forgattunk – épp egy részt rögzítettünk, Korpás Árpád a vár történetét mesélte el –, váratlanul megjelent néhány kecske, futottak felénk, én pedig ijedtemben a meredek domboldalban egy fa mögé bújtam. 

A szulyói várhoz sziklába vájt kapaszkodók, létrák segítségével lehetett feljutni: 

a tériszonyom miatt majdnem meghiúsult a forgatás, de erőt vettem magamon.

 

Lőcsén a Szent Jakab-templomban ránk zárta az ajtót a helyi plébános, mondván, hogy ő elmegy ebédelni, bennünket pedig legalább nem zavar majd senki forgatás közben. 

Az egyik legmeghatóbb történet a zólyomlipcsei várhoz fűződik. A film megjelenése után 

egy Amerikában élő férfi írt nekünk, aki az akkori Csehszlovákiában született,

 és háború után a zólyomlipcsei várban nevelkedett, ahol rászoruló családoknak biztosítottak szállást. Azóta nem járt ott, a filmnek köszönhetően látta újra gyerekkorának kedves helyszínét. 

 

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csapláros
2024. július 14. 19:28
A hazai oktatásunk egyik feladata, hogy a tanrendekben feltüntetett tanulmányi kirándulások VALÓBAN azok legyenek. Ennek része, hogy jó előre a gyermekek az útikönyvek, internet stb. segítségével derítsék fel a leendő útvonal látnivalóit, kezdve a geológiai kialakulástól a természeti látnivalókon át a történelméig, és ennek megfelelően a műemlékekig bezárólag. Ennek haszna a későbbiekben cseng majd le, amikor felnőttként családdal megy valaki világot látni országon belül és távolabbra is, és szervezi meg annak programját. Köszönet a film készítőinek az ismeretterjesztésért, amelyen belül olyan részleteket osztanak meg a nézővel (pl. a drónfelvételek, vagy a műtárgyak részletei), amelyekre, a filmet meg-megállítva is, azokat megcsodálva, a helyszínen nemigen lehetne sort keríteni, hacsak nem valami külön technikai felszereléssel nem (pl. teleobjektív).
buckafej-2
2024. július 14. 17:33
Nagyon értékes munkát végeznek. Felvidék mindaddig a miénk, amíg járunk ida, tudunk róla, számon tartjuk
anegy_
2024. július 14. 17:04
Köszönet és hála a sorozat készítőinek, és a tájékoztatásért a Mandinak! Csak azt a qrva kittyt pucoljátok már ki!
tomekjosef
2024. július 14. 16:57 Szerkesztve
konfucius 2024. július 14. 16:40 • Szerkesztve A Felvidéket még ma is magyarok lakják. Még ha megcsökkent létszámban is. 1920 ban (amikor elrabolták tőlünk) még több mint 800 000 magyar lakta, ez mára kb. a felére csökkent. Az agresszív tót asszimilációs politikának köszönhetően. És elmondom. Van egy szlovák volt kollégám, jó barátom aki egy elektromérnök és egyszer azt kérdezte tőlem, hogy mi magyarok hogy és mikor kerültünk ide Szlovákiába. Amikor elmondtam neki a valóságot, kételkedően nézett rám. Nem hitte el. Ennyit a hamisított tót történelem tanításról. Furcsa érzés fog el, amikor a rádióban hallom a reklámba, hogy: Ismerje meg Szlovákiát a csodák országát és felsorolják a nevezetességek a kastélyok, várak számát ... Hangozhatna így is a reklám: Ismerje meg azt amit elvett tőlünk Trianon...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!