Idén is keresik a magyar nemzet érdekében kiemelkedő szolgálatot teljesítőket – már lehet jelölni a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjakra

2024. július 08. 16:53

Július végéig lehet jelöléseket küldeni a Magyar Batthyány Alapítvány gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjaira. Az Alapítvány idén a történelem iránt érdeklődő fiatalokat is megszólítja: tőlük filmes és esszépályázatokat várnak.

2024. július 08. 16:53
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Nyitókép: Magyar Batthyány Alapítvány hivatalos oldala. Belső kép: MTI/Soós Lajos

 

Idén már ötödik alkalommal adományozza oda a Magyar Batthyány Alapítvány a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjakat. Az Alapítvány a díjakat társadalmi célú innováció keretében gróf Batthyány Lajos miniszterelnök és felesége, gróf Zichy Antónia emléke tiszteletére alapította még 2019-ben. Az elmúlt négy évben mintegy 80 jelöltre érkezett nevezés.

„Az elismerésre olyan Magyarországon élő, magyar állampolgárságú, vagy határainkon túl élő, magyar nemzetiségű, önmagát magyarnak valló és magyarul tudó ember jelölhető, aki korunk társadalmi, gazdasági, politikai kihívásaira pragmatikus, a lehetőségekkel és szükségszerűségekkel arányos választ ad. 

Ezzel Magyarország és a magyar nemzet érdekében kiemelkedő szolgálatot teljesít, a magyarság védelmében hősiességet tanúsít, 

Magyarország nemzetközi elismertségének érdekében kiemelkedő tevékenységet folytat a nemzet, a kisközösségek és a család egységének érdekében” – hangsúlyozta Batthyány-Schmidt Margit, az Alapítvány elnöke. Majd azzal folytatta, hogy „mivel a nehéz idők most sem kerülnek el bennünket, ezért választottuk idén is mottónknak gróf Batthyány Lajos azon mondását miszerint »...személyes érdekeit a közjónak alávetni mindenki tartozik…«”.

Ezt is ajánljuk a témában

 

„Fontos, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk”

Az elnök asszony megjegyezte, hogy az idei év több szempontból is különleges: „Idén emlékezünk meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, valamint Batthyány Lajos gróf halálának 175. évfordulójáról, valamint ez év májusában  volt 150 éve, hogy a vértanúhalált halt államférfit végső nyugalomra helyezték a Batthyány-mauzóleumban”. 

„Fontosnak tartjuk, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk arra, hogy 

gróf Batthyány Lajos korában nem ritkán az emberek az életüket adták azokért az eszmékért, amelyekben hittek.

 Igazi hazafiak voltak, akik életük során is mindent megtettek hazájukért, szülőföldjükért, családjukért! Többek közt nekik köszönhetjük, hogy ma van Magyarország!” – húzta alá.

A gróf Zichy Antónia-díjjal kitüntetett Tordai Teri, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész (b2), a gróf Batthyány Lajos-díj idei kitüntetettje, Vizi E. Szilveszter kétszeres Széchenyi-díjas magyar orvos, farmakológus, az MTA egykori elnöke, Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára (jelenleg kormányszóvivő – szerk.), díjátadó, Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke és Bogyay Katalin nagykövet, a Magyar ENSZ Társaság elnöke, a gróf Zichy Antónia-díj 2021. évi kitüntetettje a Magyar Batthyány Alapítvány díjainak átadásán az aradi vértanúk emléknapján a Fiumei úti sírkertben, a Batthyány-mauzóleumnál 2023. október 6-án. Fotó: MTI/Soós Lajos

A fiatalok számára is írtak ki pályázatot

Batthyány-Schmidt Margit hozzátette, hogy a 2024-es év újdonsága, hogy a Magyar Batthyány Alapítvány kreatív pályázatot hirdetett a történelem iránt érdeklődő általános- és középiskolás diákok és egyetemi hallgatók részére: 

A pályázaton való részvétel lehetőséget teremt arra, hogy a fiatalok saját látásmódjukon keresztül dolgozzák föl a 19. századi magyar történelem emlékezetes eseményeit.” 

Az általános-és középiskolásoktól filmeket, míg a joghallgatóktól esszéket várnak. Utóbbi témája gróf Batthyány Lajos koncepciós pere. A pályaműveket az [email protected] és a [email protected] email címekre várják. A pályázati kiírás az alábbi linken található.

A díjakat ünnepélyes keretek között, a Batthyány Tematikus Héten – ebbe beletartozik gróf Zichy Antónia halának szeptember 28-i évfordulója is –, az aradi vértanúk kivégzésének nemzeti gyásznapján, október 6-án adják majd át a Batthyány-mauzóleumnál. Érdekességként még hozzáfűzte, hogy idén rendezvényeik sorát egy új témakörrel is bővítik: Nők és a honvédelem címmel, melynek „A szabadságharc mécsesei” honvédő nőket és asszonyokat felvonultató kiállítás volt az előfutára.

Számunkra kiemelten fontos a szellemi örökség megőrzése, a következő generáció felé való közvetítése.

Ezt a küldetésünket a szavakon túl, tetteink is igazolják. Bízom benne, hogy  díjaink és történelmi pályázatunk sok honfitársamat megmozgat és motivál majd” – zárta gondolatait a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke.

A Bírálóbizottság tagjai Bogyay Katalin a Magyar ENSZ Társaság elnöke, a Women4Diplomacy alapítója; Prof. Dr. Dezső Tamás a Migrációkutató Intézet igazgatója, a Batthyány Lajos Alapítvány elnöke; Dr. Fehér Éva a Terrorelhárítási Központ, a TEK Egészségügyi szolgálat alapítója, a VIP rendelő főorvosa, főtanácsadó; Prof. Dr. Hermann Róbert a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese; Prof. Dr. Monok István a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ főigazgatója, egyetemi tanár, Tokaj-Hegyalja Egyetem; Prof. Dr. Náray-Szabó Gábor az MTA rendes tagja, kémikus, nyugalmazott egyetemi tanár; Dr. J. Újváry Zsuzsanna történész, mestertanár, nyugalmazott egyetemi docens és Tordai Teri Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, a 2023-as év Gróf Zichy Antónia-díj díjazottja. 

A bizottsági tagok a jelölések beérkezését és kiértékelését követően 30 napon belül ajánlást tesznek a Kuratórium részére a díjakkal kitüntetendő személyekre vonatkozóan.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Isten jobb keze
2024. július 08. 17:55
Én valami haszon leső Románnak adnám,aki kétkézzel nyúl a magyar adó forintok után..😂😂
RasPutin
2024. július 08. 17:07
Orbán Récsölt és Orbán Gazsit jelölném.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!