Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Megújult a Libri Irodalmi Díj! – A végtelenségig lehet vitázni róla, de egy biztos: demokratikusabb és igazságosabb, mint korábban bármikor

2024. június 19. 22:14

Az elismerésben mások mellett Karikó Katalin, Visky András, Orvos-Tóth Noémi és Mező Gábor részesült, az irodalmi emlékdíjat Szőcs Géza kapta. De ami a legfontosabb: most már tényleg együtt olvasunk!

2024. június 19. 22:14
null
Farkas Anita

(Nyitóképen: Ludvig Orsolya Stefanie, a Libri-Bookline marketing- és kommunikációs igazgatója, Karikó Katalin és Köbli Gyula, a Libri-Bookline vezérigazgatója. Fotó: Libri)  

„[H]isszük, hogy amikor a magyar irók odalépnek a magyar közönség elé: s élőszóval, felolvasásokkal, beszédekkel, szinpadon, rádión, könyvön, falragaszon, ujságcikkeken át agitálnak a könyvért: ezt nemcsak magukért csinálják, nemcsak az irodalomért, hanem

mindenekfölött a magyarság egyeteméért. Az olvasóért, aki nélkül süket fülekre és vak szemekre talál a legnagyszerübb gondolat is”

indokolta meg több mint kilencvenöt évvel ezelőtt Supka Géza, az Ünnepi könyvhét megálmodója és kiharcolója, miért van szüksége a nemzetnek legalább évi egy olyan alkalomra, amikor az irodalomra, az írókra, a könyvre és – ugyanolyan ranggal – az olvasókra tényleg kitüntetett figyelem irányul.

Nem véletlen tehát, hogy a tavalyi hibernáció után most új formában és az „Együtt olvasunk” mottóval visszatérő Libri Irodalmi Díj átadóját ehhez az alkalomhoz igazították, és

a könyvhét eredeti céljához is közelítve („az olvasóért”) az eddigi kettő helyett ezúttal tizenkét kategóriában osztották ki az elismeréseket.

De talán nem is ez volt a legfontosabb változás, hanem hogy a korábbi kiválasztási metódust, miszerint ötfős zsűri dönt a legjobbról egy szakemberek előválogatta tízes listából, és ebből kerül ki a közönségkedvenc is,

felváltotta egy merőben másféle válogatási szempont.

Méghozzá egy olyan, amelyet szűk szakmai berkekben lehet vitatni, meg végtelen vitákat gerjeszteni a minőség és mennyiség összefüggéseiről, de egy biztos, a szubjektivitásnak, ízlés-, stílus- és világlátásbéli egyezőségeknek vagy különbözőségeknek vajmi kevés szerepe van benne – így, ha úgy tetszik, demokratikusabb és igazságosabb is.

Lefordítva: idén azok kapták a Libri-díjakat, akiknek a könyvei a legnagyobb példányszámban keltek el az adott kategóriában, és pont.

„Mi a könyveket szeretjük. Mindenféle könyvet szeretünk. Szeretjük a gyermek­irodalmat, a szórakoztató irodalmat, a krimiket, a romantikus történeteket, a szépirodalmat, a tényirodalmat, a történelmi és a dokumentarista történeteket. (…) Nem kizárólag egy zsáner értékes. Szerintünk minden értékes, a szerzők írjanak bármilyen stílusban, rendkívül fontos a tevékenységük, és elismerésre méltó, hiszen miattuk lesznek olvasók; a gyermekirodalmi szerzők miatt lesznek majd felnőtt olvasók, és a felnőtt olvasókat is meg kell tartani” – indokolta meg az átadón Ludvig Orsolya Stefanie, a Libri marketing- és kommunikációs igazgatója, miért döntöttek a megújítás mellett.

A döntés helyességét igazolja, hogy bármilyen meglepő is, most kiderült: a közönségnek is lehet helyes érték­ítélete.

Legalábbis nehezen hihető, hogy bármely szakmai zsűri vitatkozna azzal, hogy többek között Visky András Kitelepítés című regénye, Karikó Katalin életrajza, Szőcs Géza Összegyűjtött versei vagy az életműdíjas Marék Veronika ne szolgált volna rá százszázalékosan egy ilyen kitüntetésre.

A díjátadó leghumorosabb pillanatait egyébként éppen a két említett hölgynek köszönhettük,

Karikó Katalin gyorsan megjegyezte, hogy se irodalmi Nobelt, se folytatást ne várjon tőle senki,

Marék Veronika pedig azt, hogy nemrég egy új kalandba vágott bele, azaz „odáig züllöttem, hogy életemben először felnőtteknek írok, egy családregénnyel próbálkozom”.

A Libri Irodalmi Díj 2023-as nyertesei:

1. Az év közönségkedvence (a 2023-as év a legnagyobb eladási példányszámú könyve):
Frei Tamás: Puccs Moszkvában

2. Az év szépirodalmi könyve (a 2023-as év legnagyobb példányszámban eladott szépirodalmi könyve):
Náray Tamás: Barbara – A végzet

3. Az év tényirodalmi könyve (a 2023-as év legnagyobb példányszámban eladott tényirodalmi könyve):
Karikó Katalin: Áttörések

4. Az év legsikeresebb debütáló könyve 
(a 2023-as év legnagyobb példányszámban eladott debütáló könyve):
Iglódi Csaba: Dreher-szimfónia

5. Az év történelmi tényirodalmi könyve (a 2023-as év legnagyobb példányszámban eladott történelmi témájú tényirodalmi könyve):
Mező Gábor: A kultúra megszállása

6. Az év üzleti könyve (a 2023-as év legnagyobb példányszámban eladott üzleti tematikájú könyve):
Walter Isaacson: Elon Musk
7. Az év határon túl legnépszerűbb könyve (a 2023-as év határon túl legnagyobb példányszámban eladott szépirodalmi könyve):
Visky András: Kitelepítés

8. Az év gyerekkönyve (a 2023-as év legnagyobb példányszámban eladott könyve a 0–12 éves korosztály körében):
Bartos Erika: A csigaház kincsei

9. Libri irodalmi emlékdíj:
Szőcs Géza: Összegyűjtött versek

10. Libri évtizedek közönségkedvence (az elmúlt 16 év legjobb eladási számait hozó könyve):
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

11. Libri évtizedek kedvenc gyerekkönyve (az elmúlt 16 év legjobb eladási számait hozó gyerekkönyve):
Berg Judit: Rumini

12. Szerzői életműdíj gyerekirodalom kategóriában:
Marék Veronika

 

 

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-100
2024. június 27. 08:16
🍓 ️ ­É­r­t­­é­­­k­­e­­l­­­d­­­ ­a­­ ­­­s­z­­e­x­i­ ­­p­u­­n­c­i­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
catalina11
2024. június 20. 09:48
A színházi világban meglévő balliberális dominanciáról is felesleges hosszabban értekezni. A könyvkiadás és a könyvterjesztés terén ugyanez a helyzet. A legnagyobb kiadók és terjesztők plakátokon hirdetik magukról, hogy csak és kizárólagosan a balliberális világhoz tartoznak. Dragomán György, Bartos Erika, Török Gábor, Szabó T. Anna, NYÁRY Krisztián, Lakatos Levente, Tóth Krisztina – ők a plakátokon a Líra & Lant karácsonyi sztárjai. A Librinél, a Bookline oldalán a fekete öves libsi Lovasi András és Hajós András a visszatérő reklámarc. Ezek a kiadói hálózatok természetesen csak és kizárólagosan a saját holdudvaruk termékeit, személyeit adják ki, reklámozzák. Ezek kerülnek be a könyvtárhálózatokba, aminek legnagyobb egysége Szabó Ervinről, egy szélsőbaloldali aktivistáról van elnevezve a mai napig." ez változott! Végre!!
2024. június 20. 08:15 Szerkesztve
igazságosabb, mint korábban bármikor --- ?-? pl-Karikót el lehet ismerni, mint bio-injektort, de fából vaskarikát azért még nem kellene belőle csinálni pusztán azért mert még írt is valami közepeset mellé. Így mindenkiből lehetne elismerten környezetvédelmi díjazott, mert nem műanyagot nyom ki magából amikor hazajön a munkából. Ami azt illeti tehetné is, mert a szívizomban már kimutatták hogy nano-szemcséi bennünk vannak. ( itt hagyom abba, mert mennem kell hasra esni. ) Püfff nekem., puff neki.
Dictator
2024. június 20. 07:15
Karikó? Ö játszotta a gyilkost a Covid krimiben?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!