Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Keller András: A zene összekapcsol és közösséget teremt

2024. június 05. 15:35

A Hegedű Ünnepe, Bartók tükörben, mesteriskola, tematikus napok és koncertek, a megszokott széles repertoár, hazai és világsztárok – a Concerto Budapest a 2024–25-ben is várja a klasszikus zene kedvelőit. Az évad művésze Baráti Kristóf lesz, aki karmesterként is megjelenik majd a Müpában és a Zeneakadémián.

2024. június 05. 15:35
null
Farkas Anita

Nyitókép és fotók: Concerto Budapest

***

Egy nagy létszámú zenei együttes – mint amilyen egy szimfonikus zenekar – tökéletes leképezése lehet a társadalomnak. Ha jól működik, példát mutathat számos dologban: együttműködésben, megértésben, egymás meghallgatásában, kommunikációban, a hierarchiák kezelésében, közös gondolkodásban, közös célok megvalósításában, szolidaritásban, bátorságban és becsületben, de legfőképpen a közös szellemben, átélésben és a közös érzelmek kifejezésében. A zene összekapcsol, sőt közösséget is tud kovácsolni belőlünk. És mindezt élményalapon teszi, hisz a legnagyobb érzelmeink szavak nélkül élnek bennünk. 

Ez a feladatunk és a felelősségünk: Össz-Hangot teremteni” 

– fogalmazta meg Keller András fő-zeneigazgató a Concerto Budapest küldetését a zenekar jövő évadát beharangozó sajtótájékoztatón. 

  Keller András, a Concerto Budapest fő-zeneigazgatója                            

E gondolatmenetet folytatta tovább Devich Gábor főigazgató, aki külön kiemelte az együttes izgalmas és innovatív programjait. Úgy fogalmazott, hogy a a Concerto Budapest sokoldalúságának mércéje lehet az is, mennyire széles partnereinek a palettája. Ennek jegyében Bartók tükörben címmel folytatódik a Magyar Zene Házával és Batta Andrással közös programsorozatuk, továbbra is lesznek vidéki koncertjeik a Filharmónia Magyarországgal együttműködve, és megmarad a szoros kapcsolat a Cziffra Fesztivállal, a Haydneummal, a Virtuózokkal és a Nemzeti Filharmonikusokkal. 

Ahogy Keller András már számos helyen nyilatkozott erről: ahhoz, hogy a klasszikus zene nagyobb hangsúlyt kapjon a kulturális életben, a zenei élet legfontosabb szereplőinek feltétel nélküli összefogására van szükség. A Concerto Budapest ennek a gondolatnak az élharcosa” 

– tette hozzá Devich Gábor.

A sajtótájékoztatón a Concerto Budapest két visszatérő vendégművésze, Gidon Kremer és Angela Hewitt videóbejátszásban beszélt a jövőről, előbbi a Mozart-napról, utóbbi a 2025 májusában hallható dupla koncertjének két különböző programjáról. Felszólalt Baráti Kristóf hegedűművész, a 2024–25-ös évad művésze, Takács-Nagy Gábor karmester, Balázs János zongoraművész, Batta András zenetörténész, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója, Vashegyi György karmester, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója és Peller Mariann, a Virtuózok producere is.

Baráti Kristóf hegedűművész, a 2024–25-ös évad művésze

Tematikus napok, fesztiválok

Eötvös, Dubrovay, Kodály, Liszt – mások mellett az ő műveik is felcsendülnek az őszi Magyar Kincsek Ünnepén. A Zeneakadémián megrendezendő ünnepi fesztiválnapba sűrített koncertsorozat ismét sokféle árnyalatot mutat be a magyar zeneirodalom felfedezésre érdemes értékein, a különféle műfaji és előadói világok találkozási pontjait jelző produkciókon keresztül, 

olyan kiváló  együttesekkel és előadókkal, mint a Lukács Miklós Cimbiózis Trió, Baráti Kristóf vagy Balázs János.

Ezt követi a Hegedű Ünnepe, amely 2025. januárban három teljes napon át, két különböző helyszínen vonultatja fel a magyar hegedűművészek krémjét. Az ötlet hátteréről megtudjuk: Baráti Kristóf megirigyelte a tavalyi Cselló ünnepét, és felvetette, jó volna egy hasonló eseményt a hegedűnek szentelni.

Jövőre is lesz Mozart-nap. A Concerto Budapest 2018 óta évről évre egynapos koncertsorozatot szentel a klasszikus zene örök kedvencének, Wolfgang Amadeus Mozartnak, vagyis inkább a világ közös és olthatatlan Mozart-rajongásának. Így történik ez 2025 márciusának első vasárnapján is. Kamaraművek, versenyművek, szimfóniák; egy sor műfaj reprezentálja az egymást követő koncerteken Mozart művészetét. Simon Izabella jóvoltából, immár hagyományos jelleggel, gyermekprogramra is sor kerül.

Világsztárok vonzásában

A kizárólag zeneakadémiai koncerteket tartalmazó Géniuszok és Volumenek bérlet mellett idén is elérhető lesz a Müpában megrendezendő, öt koncertet magában foglaló Favoritok bérlet, valamint a 3–10 éves korosztályt megszólító nyolcalkalmas Manó sorozat.

Idei újítás a Névjegyek bérlet, melynek koncertjei minden alkalommal egy zeneszerzőre koncentrálnak, így ennek megvásárlói öt teljes estén át élvezhetik Brahms, Dvořák, Bach, Sosztakovics, Schubert és Csajkovszkij művészetét.

A Géniuszok bérletsorozatban olyan nemzetközi hírű zongoraművészekkel találkozhatunk, mint Jevgenyij Koroljov, Pierre-Laurent Aimard, Dina Ivanova, Balázs János és Ljupka Hadzi-Georgieva, mellette Gidon Kremer és Baráti Kristóf páratlan hegedűjátékát hallhatjuk, 

a  hangversenypalettához pedig a Keller Quartet adja a kamarazenei színt.

A Volumenek bérlet hangversenyein Fenyő László és Szűcs Máté szólójával hallgathatják meg Richard Strauss Don Quixote című művét. Chopin f-moll zongoraversenyét Bogányi Gergely játssza, Kelemen Barnabás hegedűjén Mozart és Bach versenyművei csendülnek fel, Gidon Kremer pedig Giedrė Dirvanauskaitėvel Philip Glass kettősversenyét szólaltatja meg. 

A közönség részese lehet a Bach születésének 340. évfordulójára megrendezett ünnepi hangversenynek is, amelyen Várjon Dénes és Arvid Engegård is közreműködik, és Vashegyi György vezényletével meghallgathatják Haydn Tóbiás hazatérése című oratóriumát a Purcell Kórus és a Concerto Budapest előadásában.

Akik a Müpát kedvelik, a Favoritok bérlet koncertjein olyan művészek tolmácsolásában élvezhetik Brahms, Bach vagy Richard Strauss alkotásait, mint Anthony Marwood, Perényi Miklós és Takács-Nagy Gábor. A Müpába kapott meghívást Szergej Nakarjakov trombitaművész is, hogy Mihail Pletnyov trombitaversenyét játssza a hangszer szerelmeseinek. A nagyszabású hangversenysorozatot Szergej Krilov káprázatos hegedűjátéka és Beethoven Missa Solemnise zárja a Magyar Rádió Énekkarának közreműködésével.

Manó sorozat, zenék térben és időben

A zenekar kétszer négy alkalmat magában foglaló Manó sorozatának tematikája: Zenék térben és időben. A délelőtt és délután is látogatható gyerekprogramok házigazdája idén is Iván Gábor lesz, és a közreműködők között ismét megtaláljuk a gyerekek nagy kedvencét, Méhes Csaba pantomimművészt. Simon Izabella Hangfogó koncertjei szintén folytatódnak a 8–12 éves korosztály számára. 

A Mihail Pletnyov zongorajátékáért rajongók Rachmaninov 2. zongoraversenyét a Concerto Budapest bérleteken kívüli koncertjén hallgathatják meg novemberben, csakúgy, mint a zenekar nagypénteki hangversenyét, amelyen Haydn Krisztus utolsó hét szava a keresztfán című műve mellett Wagner Parsifaljából csendülnek fel az ünnephez méltó szimfonikus zenekari részletek.

A zenekar karácsonyi koncertjén Csajkovszkij műveiben gyönyörködhet a hallgatóság. Berecz Mihály az 1. (b-moll) zongoraversenyt, Várdai István a Rokokó variációkat adja elő a Concerto Budapesttel az ünnepi koncerten a Zeneakadémián. A két versenyművet a Rómeó és Júlia-nyitányfantázia és a Csipkerózsika-szvit öleli körül.

Felnövekvő művészgenerációk

Keller András fő-zeneigazgató sokéves zenekari és oktatói tapasztalata alapján álmodta meg a Concerto Mesteriskolát, mely az egyetemi oktatás szükséges és hasznos gyakorlati kiegészítője leendő és gyakorló muzsikusok számára. A most tavasszal indult, népszerű programsorozat a következő évadban is folytatódik, hiszen a Concerto Budapest vendégművészeinek ingyenes és nyilvános mesterkurzusain részt vevő hallgatók száma a starthoz képest hatványozottan növekszik: 

az évad utolsó alkalmát, Augustin Hadelich kurzusát már közel százan kísérték figyelemmel, ennek több mint a fele egyetemi hallgató volt. 

Az érdeklődők nagy száma igazolja, hogy a kiegészítő képzésekre valóban szükség van, s kirajzolódik, hogy a zenekarhoz érkező világsztárok mennyire elkötelezetten sorakoznak fel a fő-zeneigazgató számára kiemelt fontosságú ügy, a magyar muzsikusnövendékek továbbképzése mellett.

Nyári fesztiválok

Bár a nyári programok nehezen köthetők bármelyik évadhoz, fontos megemlíteni az idei Ljubljana Fesztivált, amelynek keretében július elején a zenekar két koncerten Rachmaninov összes zongoraversenyét előadja Mihail Pletnyovval. 

Az augusztus végén megtartandó  háromnapos Arcus Temporum Művészeti Fesztiválnak a művészeti vezetője ismét Keller András lesz: a Pannonhalmi Főapátság lélegzetelállító akusztikájú helyszínein megtapasztalható zenei, irodalmi, képzőművészeti és spirituális utazás tengelyében ezúttal Mozart és Eötvös Péter zenéje áll.

Mozart-nap, 2024 – Concerto Budapest 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:04
🍓 ️ ­É­­­r­t­é­k­­­e­­l­­­d­ ­­a­­ ­s­­­z­­­e­­­x­­­i­­­ ­­p­­u­­n­c­­i­m­­a­­t­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Bodzay
2024. június 05. 15:42
Kár volt belekeveredni a Zeneakadémia pályázatba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!