Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Egy családregény rétegei

2024. május 22. 22:35

2024. május 22. 22:35
Győrffy Ákos
Győrffy Ákos

 

„Öreg kulcs. Annyira régi, hogy fogalmad sincs, hová illik, nincs ilyen kulcslyuk vagy ajtózár, nem emlékszel rá, hogy lett volna.” Ezzel a (két) mondattal kezdődik Kukorelly Endre minap megjelent regénye, a Ház, háború, halott. A fülszövegben az szerepel, hogy „a Ház, háború, halott a TündérVölgy és Cé Cé Cé Pé című regényekkel kiegészítik egymást”. Ami nem jelenti azt, hogy ez az új mű a másik kettő ismerete nélkül élvezhetetlen lenne. Sőt, akár azt is mondhatnám, hogy ez a könyv nagyjából ugyanarról szól, mint a két korábbi. Ez elég igazságtalan és félreérthető kijelentés, sietek is hozzátenni, hogy Kukorelly írói alkatának eleve meghatározó eleme a folytonos újraírás. Hajlamos a verseit is átfésülni új kiadások esetén, nála elég ritka a végleges verzió. Végleges változatok, ahogy Mészöly Miklós írta. Öreg kulcs, így indul a regény, egy olyan kulcs, ami nem illik egyetlen zárba sem. Kukorelly mégis ezzel a kulccsal a kezében indul el az életében visszafelé, hogy találjon egy zárat, amibe beleillik. Nem nagyon reménykedik abban, hogy vállalkozása sikerrel jár majd, de valójában nem is ez érdekli, hanem inkább a visszafelé megtett út, az emlékezés folyamata. Azt írtam, ez a regény ugyanarról szól, mint például a TündérVölgy, ami abban az értelemben mindenképp igaz, hogy itt is meghatározó a családtörténet és a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek Magyarországának levegője. Több szálon, több rétegben fut ez az emlékezés. Ami nem is emlékezés, csak a látszata. Mert nem arról van itt szó, hogy Kukorelly megírta a személyes emlékeit, vagy hogy a családi archívumban kutakodott volna ilyen-olyan események és dátumok után. Ilyen részletek, törmelékek is akadnak ebben a könyvben, de amit olvasunk, az egészében véve mégis inkább fikció. Egy olyan fikció, amely számos „valóságelemet” tartalmaz. Kukorelly már a TündérVölgyben is hasonló módszerekkel dolgozott. Amit leegyszerűsítve úgy is megközelíthetünk, hogy emlékeket talál ki, és összedolgozza őket a valóságosan megtörtént múltbeli eseményekkel. Többek között ettől válik lebegővé a prózája, ezért nem válik el igazán a költészetétől. 

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:18
🍓 ️ ­É­­r­­­t­­é­k­­­e­­­l­­d­­ ­a­ ­s­­z­­e­­x­­i­­­ ­­­p­­­u­­n­­­c­i­­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!