Kétezer év kisvárosiasság

2024. március 27. 22:29

Aquincumtól a panelekig, a barokktól az avantgárdig, gyümölcsfáktól a betonig: Óbuda az egyik legsokszínűbb fővárosi kerület, azonban jól elhasználta a huszadik század.

2024. március 27. 22:29
null
Nizalowski Attila

Nyitókép: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György

Kedvenc történelmi alakom a szépséges Aelia Sabina, aki minden bizonnyal játszott a világon ma már egyedülállónak számító aquincumi víziorgonán, s talán hárfázott is. Hajnalban viszont, bicajozás közben mindig elcsodálkozom a róla elnevezett utca melletti piac ízléstelenségén. Leginkább a szegényes villanykörtefüzéren, ami elvileg a kaput díszítené, de csak a háború utáni olasz új hullámos filmiskolát idézi. Miért van az, hogy folyton messzi földre vágyunk, és nem látjuk a saját értékeinket?

Alig van még egy olyan kerület, amelyet úgy elhasznált a huszadik század, mint Óbudát. A közigazgatási rendezés megcsonkította területét a középkori városkáéhoz képest, s bővítette is, például a falusias Békásmegyerrel. Az ötvenes években dózerolták le az 1838-as árvíz után épített kisvárosias, elavult negyedét. Sokaknak fájt ez akkor, pedig már a harmincas évektől tervezték a Tabán bontásával együtt. A rekonstrukciós tervet azonban igencsak megváltoztatta a francia házgyári technológia megjelenése. Tízemeletes panelek épültek a Duna és a budai hegyek között, amelyek a szakértők szerint akadályozzák Budapest szellőzését. A több évtizedes folyamat végén nem csak a városrész-átalakítás sikerült a valaha volt legnagyobbra. Itt épült Magyarország legnagyobb lakóépülete. Lakóterülete 43 ezer négyzetméter 884 lakásra osztva, és háromezren lakják. Vajon hol tartják a társasházi közgyűléseket?

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:05
🍓 ️ ­­­A­ ­­d­ö­­­g­­­ö­­s­ ­l­­á­n­y­­­o­­k­­­ ­­v­­á­­r­­n­­­a­­­k­­­ ­­­r­­á­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­­.­­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­.­­𝗙­𝗨­𝗡
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!