Íme, egy szuper megoldás a digitális magány ellen!

2024. január 30. 21:38

Ingyenes filmklub-hálózat indult országszerte a művelődési házakban, Röszkétől Diósjenőig.

2024. január 30. 21:38
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

A Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködve a Nemzeti Filmintézet országos filmklubhálózatot indított, amely 180 vidéki településre juttat el klasszikus és mai magyar filmeket rendszeres, ingyenes vetítéssorozatokkal, felkészült filmklubvezetőkkel. A program célja a magyar filmek népszerűsítése, a közönségépítés és a vidéki települések kulturális és közösségi életének fejlesztése – áll a Nemzeti Filmintézet honlapján.

Fenyeget a digitális magány

Soha nem volt még olyan fontos szerepe a közös filmnézésnek, mint napjainkban, 

amikor az otthoni tévézés és streamelés a legelterjedtebb módja a kikapcsolódásnak, és fenyeget a digitális magány. 

A filmklubok ezzel szemben nem csak értékes offline kulturális programok, de a helyi közösségek építéséhez is hozzájárulnak; gazdag és izgalmas filmkincsünk megismerésére, közös újranézésére hívnak össze” – fogalmazott a kezdeményezés kapcsán Káel Csaba mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Filmintézet elnöke.

Közösségépítési lehetőség

A 2023-ban elindult Moziklub – országos filmklub-hálózat program célja a magyar filmörökség és a kortárs filmek eljuttatása kisebb településekre, hogy a nagyvárosoktól távol élők is láthassák a magyar filmeket és részesüljenek a közösségi filmnézés élményében. A filmklubok kiváló szórakozási és közösségépítési lehetőséget kínálnak, 

amelyeken a program keretében képzett filmklub vezetők segítik a látottak értő befogadását, közös feldolgozását a vetítéseket követő beszélgetésekkel.

A tervek szerint 2024 nyaráig Tiszakarádtól Nagykutasig és Röszkétől Diósjenőig, összesen 180 településen valósulnak meg a tízalkalmas ingyenes filmklub vetítéssorozatok. Az első vetítéseket 2023 év végén tartották közel 50 helyszínen, ahol a nézők visszarepülhettek az időben a Meseautóval, várták a Nagykarácsonyt a közelmúlt legsikeresebb romantikus vígjátékával, vagy a kicsi Vukkal kalandoztak. 

A programok között szerepelt kifejezetten az óvodásokat célzó vetítés, illetve olyan események is, amelyekre elsősorban az idős korosztályt várták a helyi szervezők.

Átfogó közönségépítő munkánkban, melynek része a tizenéveseket megszólító KLASSZ Napok és az újraindított egyetemi filmklubok is, nagy előrelépés a Moziklub program indulása, amely azt a széles közönséget éri el országosan, akikhez eddig csak nehezen juthattak el a magyar filmek” – hangsúlyozza Káel Csaba.

Mi az a KLASSZ Napok?

A Nemzeti Filmintézet még 2020 márciusában indította el a KLASSZ oktatási és ifjúsági programot, amely a klasszikus (innen a projekt neve is) magyar filmekre épül. Ezt a kezdeményezést bővíti országos körűvé a Nemzeti Filmintézet és az Art-Mozi Egyesület új, közös programja, mely a „KLASSZ NAPOK – Diákvetítések az art mozikban” nevet kapta. A 2023 szeptemberétől induló együttműködés célja, hogy minél több általános és középiskolás jusson el moziba, és legyen része a közösségi filmnézés élményében. Az Art-Mozi Egyesület ennek érdekében bevonja a hazai art mozikat, mint a vetítések fő helyszíneit, és folyamatos kapcsolatot tart az iskolák, a filmszínházak és a filmeket biztosító forgalmazók között.

Egyetemi filmklubok

A klasszikus magyar filmkincs és a közös mozizás élményének újrafelfedezése érdekében 2021-ben újraindították a magyarországi és határon túli egyetemeken az egykor népszerű filmklubokat. Néhány évtizeddel ezelőtt szinte minden egyetemen működtek filmklubok, amelyek jelentősen hozzájárultak a filmek ismertségéhez és az értő közönség kialakulásához. „Egyetemista koromban rendszeresen jártam filmklubba, óriási hatással voltak rám a filmek és a közösségi moziélmény maga” – fogalmazott akkor a filmbiztos.

Találkozás az alkotókkal

A Filmintézet által összeállított filmkínálat 25 klasszikus és 25 kortárs magyar filmet tartalmaz, amelyből a filmklubvezetők a helyi közösségek igényei alapján állítják össze a tízalkalmas filmklub programját. A filmek között szerepelnek könnyedebb, szórakoztató művek és rajzfilmek is, továbbá komoly társadalmi és morális kérdéseket feszegető, fajsúlyos alkotások.

A Moziklub vetítéssorozatok részeként vármegyénként egy-egy vetítéssel egybekötött régiós közönségtalálkozó is színesíti a vidéki közösségek kulturális lehetőségeit, 

amelyeken az érdeklődők találkozhatnak a filmek alkotóival, szereplőivel, 

a filmklub vezetők pedig egymással, hogy megoszthassák tapasztalataikat.

Kapcsolódó:

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Százhúsz év magyar filmtermése a Filmión – Káel Csaba a Mandinernek

Kultúrtörténeti pillanatnak nevezte Káel Csaba a Nemzeti Filmintézet új internetes filmtárának, a Filmionak az elindítását múlt heti sajtótájékoztatóján. Az új magyar streaming felületen keresztül mostantól elérhetők a közelmúlt nagy magyar mozisikerei a Valami Amerikától A Viszkisen át az Oscar-díjas Saul fiáig, de a korábbi klasszikusok várva várt darabjai is, mint a Hyppolit, a lakáj, A tizedes meg a többiek, A tanú, a Körhinta, a Régi idők focija, a Megáll az idő, vagy akár a Szamárköhögés. „Nagyon fontos, hogy a fiatalok minél több magyar filmet érjenek el, hiszen így tudhatják meg, hogy kik is valójában. A film teszi ugyanis a legjobban átélhetővé az identitásunkat” – mondja lapunknak a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Káel Csabát az „új magyar Netflixről” kérdeztük.

 

Nyitókép: Zoltán Balogh/MTI

 

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bambuci
2024. január 31. 06:30
Miért lenne az egyedüllét szenvedés ? Nem az.
Akitlosz
2024. január 31. 00:09
Csak mert egy filmet nem egyedül néz valaki, hanem sok másik idegen emberrel együtt attól még semmivel nem lesz kevésbé magányos, mint amilyen. A mozizás nem az ismerkedésről, nem a barátkozásról, nem a dumálásról szól.
Ekrü
2024. január 30. 22:54
Mindenki előtt ott van a lehetőség, hogy kimozduljon , ismerkedjen, megtalálja a párját. Aki erre nem képes, azt nem tudom sajnálni. 35 éve vagyok házas. Voltak nagyon szép és bizony nagyon rossz pillanataink és ez így volt jó. Nem bántam meg egyetlen percét sem. Egy jó párkapcsolat ugyanis nem azt jelenti, hogy mindig minden tökéletes, hanem azt, hogy soha nem adjuk fel a másikat . Egy házasság nem azért jó, mert nincsenek problémák, hanem azért mert ezeket a problémákat végül közösen megoldjuk.
sibakz
2024. január 30. 22:45
Mást nincs értelme választanod, mert az egész lét hiábavalóság nélküle.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!