A szobor marad!

2024. január 17. 22:12

Nagykároly tavaly áprilisban azzal került be a sajtóba, hogy Novák Katalin köztársasági elnököt feldühödött, skandáló román tömeg fogadta a Kölcsey-szobor avatásakor. Valóban ekkora a román–magyar ellentét a határ közelében fekvő, méltatlanul alulértékelt városkában és környékén? Utánajártunk.

2024. január 17. 22:12
null
Margittai Gábor

Földből kitépett gyökerek, szilánkosra tört gallyak, földhányások fogadják az embert, ha gyanútlanul letér az aszfaltról, és továbbdöcög autójával a semmibe vesző dűlőúton. Mintha tüzérségi tűz sepert volna végig a tájon: az ütött-kopott kőoszlop körül árkok, kráterek – a pusztítás felelősei meg közönyösen üldögélnek kisteherautójuk árnyékában, és szendvicsüket majszolják. Kezemben kamera, gyanakodva kérdik, ki küldött. Én küldtem magamat, mondom. Hogy teljesebb legyen a zűrzavar, borzas hajú fickó jelenik meg a színen, körberohan, megrugdossa az akácfagyökereket, pattogó utasításokat osztogat, majd visszaugrik kocsijába, és elporzik.

A szürke obeliszken kívül semmi nem utal arra, hogy a magyar történelem egyik meghatározó helyszínén járunk. A napsütésben remeg a levegő a látóhatárig terpeszkedő síkság fölött, vadkacsaraj evickél át fölöttünk, és a hamisítatlan alföldi tájképet csak a görögkeleti templom körvonalai törik meg a távolban. A közelben meg olyan építmény áll, amely hatásosan fokozza a fronthangulatot: a nyerstégla kocka teteje nyomtalanul eltűnt, nincsen sem ajtaja, sem ablaka – ez a domahídi vasúti megálló. Ha visszaugrunk háromszáz évet, akkor pedig történelmünk nagymajtényi állomása, II. Rákóczi Ferenc fejedelem kuruc serege itt rakta le a fegyvert 1711. április 27-én Károlyi Sándor vezetésével. Pontosabban esze ágában sem volt lerakni, csak hadizászlóit szúrta a földbe, majd teljes fegyverzetében szabadon és méltósággal távozhatott – nem éppen úgy, mint 1849-ben Világosnál a honvédhad.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Welszibard
2024. január 19. 09:56
Ezek szerint a Habsburg ellenes Rákóczi szabadságharc is idegesíti a románokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!