Aki mindent túlélt: Keith Richards 80

2023. december 18. 11:50

A Rolling Stones gitárosa kerek születésnapot ünnepelhet.

2023. december 18. 11:50
null

Se szeri, se száma a Keith Richards túlélőképességéről szóló vicceknek és mémeknek. De a tény az tény, Keith Richards túlélte a Rolling Stones-ben töltött jó hatvan évet, pár hete jött ki az új albumuk, koncerteznek is, a majdani nekrológírói pedig talán még meg sem születtek.

Keith Richards a világháborús, nácik által bombázott Angliában, 1943. december 18-án született a Londontól délre fekvő Dartfordban, apja meg is sérült a háborúban. Anyai nagyapja, egy jazz big band zenésze adta neki az első gitárt, amin el is kezdett tanulni játszani. Mick Jaggerrel egy általános iskolába járt, amíg a családok el nem költöztek, 

aztán a két zenebolond srác később találkozott egy London felé menő vonatra várva a helyi vasútállomáson,

s megállapították, hogy közös a zenei ízlésük. 

A Rolling Stones kiindulópontja lett ez az újbóli találkozás, a többi pedig rock'n'roll történelem.  Richards, Jagger és Brian Jones a közös zenélgetések után összeköltöztek egy londoni kecóba, s összeállt lassan a Rolling Stones első klasszikus felállása.

Keith Richards gitárjátéka szinte egy önálló zenei műfaj, 

amit zenészek és zeneértők imádnak, imitálnak és elemeznek évtizedek óta, s ami egyszerre egyszerű és megfejthetetlen sokak számára.

Túl minden híres és hírhedt drogos és alkoholista korszakán, túl egy nagyon sűrű rocksztár életúton, Keith Richards több mint hatvan éve zenél együtt Mick Jaggerrel és zenésztársaival. A Rolling Stones még Charlie Watts dobos halála után sem állt le – sőt, idén ősszel kapcsoltak újra magasabb fokozatba, 18 év után kijőve egy újabb stúdióalbummal, a Hackney Diamondsszal.

Új lemezüket egy feldolgozás, a Rolling Stone Blues zárja,

 Muddy Waters egy 1950-ben fölvett örökbecsűje, ami életüket és munkásságukat meghatározó bluesdal Richards és Jagger számára a gyerekkoruk óta. 

Hogy Richards mikor teszi le a gitárt, vagy hogy egyáltalán leteszi-e az élete legutolsó pillanatáig, az még a jövő zenéje – ami mindig egyre csak távolodik Keef esetében. És, ahogy a mém mondja: vigyázzunk, mert nem mindegy, milyen Földet hagyunk magunk mögött Keith Richards számára.

Fotó: SUZANNE CORDEIRO / AFP

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
westend
2024. január 04. 19:32
a 'nagyok' közül épp a Stones (és Keith R gitározása) ami valahogy nem jön be nekem. Próbálkoztam velük többször is, de nagyjából egy számuk sincs, ami megfogna. Éljenek sokáig.
Muki46
2023. december 18. 19:31
Muszáj minden cikkben nácizni? Hányinger....
survivor
2023. december 18. 15:59
nyugatiszél Mihez mérten ? Rap, tuc-tuc ?
survivor
2023. december 18. 15:58
Hát.. a Stones az a Stones ! Angie , As tears go by. Lady Jane ... SATISFACTION ! Paint in black Their Satanic Majesties Request
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!