Régészeti szenzáció bukkant fel a honfoglalás korából – szakember a Mandinernek

2023. november 12. 07:07

„Ünnepnek számít egy ilyen tárgy előkerülése” – mondja Füredi Ágnes. Kuriózumnak számító sírt és tarsolylemezt találtak Csomádnál, rendkívül ritka szerves maradványokkal, a lelet a korabeli belpolitikai viszonyokat is jobban megvilágíthatja. Nézze meg a fotókat is!

2023. november 12. 07:07
Kovács Gergő
Kovács Gergő

Hónapok óta régészeti szenzációról beszélnek a szakértők és a laikusok egyaránt a fővároshoz közel, Csomád határában talált honfoglalás kori lelettel kapcsolatban. Most Füredi Ágnest, a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézetének régész-muzeológusát kérdeztük a különleges leletről és minden másról is: 2023 tavaszán, civil bejelentés nyomán ugyanis Ágnes végzett leletmentő feltárást Rácz Tibor Ákos régésszel közösen, a Közösségi Régészeti Egyesület önkénteseinek, és régészhallgatóknak a segítségével. 

Mint kiderült, 

célzott kutatás során 10. századi férfi szántástól bolygatott sírját tárták fel. 

Szerencsés módon a roncsolás elkerülte az egyik legfontosabb leletet, a korabeli harcos övön hordott tarsolyát, melyet az előlapot díszítő tarsolylemezzel, a tarsoly bőr- és textilmaradványaival, illetve egykori tartalmával együtt sikerült páratlanul jó állapotban megmenteni – tudjuk meg.

A szerves maradványok a fő attrakció

Füredi Ágnes elmondja: „A lelet teljes pompájában a feltárás után, a restaurátorműhelyben végzett további bontás folyamán bukkant a szemünk elé, hiszen a sír egyes részei olyan állapotban voltak, hogy 

a terepi bontás helyett azok úgynevezett «in situ» felszedése mellett döntöttünk, 

mint utólag kiderült, nagyon helyesen. Ez azt jelenti, hogy a leleteket a körülöttük lévő földlabdával együtt emeltük ki, és szállítottuk restaurátorműhelybe. Ott megfelelő körülmények között, a terepi bontásnál jóval aprólékosabban, azonnal konzerválva lehetett feltárni és dokumentálni azokat.”

A régész arra is felhívja a figyelmet, hogy a csomádi tarsolylemez nem annyira különleges díszítésével érdemli ki a figyelmet, hanem azért, mert a megmaradt szerves maradványoknak köszönhetően egyedülálló lehetőséget biztosít a tarsoly szerkezetének vizsgálatához – e téren már a tavaly előkerült pátyi tarsolyleletek is fantasztikus új információkkal szolgáltak a gondos restaurátori munkának köszönhetően.

A szakember hangsúlyozza: „Nehéz lenne tagadni, hogy egy honfoglalás koros régész számára valóban különleges élmény tarsolylemezes sírt felfedezni és feltárni. Tagadhatatlan, hogy e leletek szinte 

jelképévé váltak a korszaknak, korabeli jelentőségükön túl napjainkban is ünnepnek számít egy-egy ilyen tárgy előkerülése, 

mind a szakma, mind a nagyközönség számára. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy ez már a második ilyen személyes élmény volt szakmai pályafutásom során.”

A csomádi leletmentés helyszíne, a sír dokumentálása (fotó: Rácz Gergely Ákos)

Civil felfedezés, majd kiváló együttműködés 

Az előkerülés körülményei szintén figyelemre méltóak, ugyanis civil felfedezésnek köszönhetik a lelőhelyet. 

„Tóth Béla csomádi lakos nem sokkal a feltárás előtt fémkeresőt használva találta meg az egyik, a szántás miatt már kimozdult kengyelt. 

Ennek honfoglalás kori mivoltára egy internetes fórumon hívták fel a figyelmét, majd Kiss Henrik Ferenc szegedi régészhallgató volt az, aki hozzánk irányította őt” – hallhatjuk a sztorit. 

Kezdetben csak annyit sejtettek, hogy honfoglalás kori temetkezés várható. A leletmentés a Közösségi Régészeti Egyesület segítségével zajlott, a szakmai hátteret a Ferenczy Múzeumi Centrum biztosította – illetve Füredi Ágnes önkéntes régészként a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézetét képviselte. „A rövid, két napos feltáráson az Egyesület önkéntesei a szakmai irányítást fegyelmezetten követve, nagyon lelkesen dolgoztak. Felemelő élmény volt ezt a felfedezést ilyen támogatással átélni” – meséli Ágnes.

A tarsolylemezen túl: íj, nyíl, selyem és lóbőr

A továbbiakban azt is megtudjuk, hogy a sírban megtalálták a harcos egykori íjászfelszerelését: a visszacsapó íj markolatát és szarvait borító agancslemezeket, valamint a nyíltegez vas és fa részleteit, a nyílhegyekkel együtt. A temetési rítus részeként 

a halott lovának megnyúzott bőrét is a sírba tették az egykori gyászolók, 

a nyúzás során a bőrben hagyott lábvégekkel, koponyával együtt. 

A korábbi szántás miatt a viszonylag sekély sírban sajnos a lábnál elhelyezett lómaradványok csak töredékesen maradtak meg, de itt is akadt különlegesség: a nemesfém veretekkel, levél alakú csüngőkkel díszített, oldalpálcás zablával felszerelt kantár részleteit is megtalálták. A nyerget is a lábnál helyezték el, erre a kengyelek, illetve a fa nyeregrészletek, ezüst nyeregveretek utaltak. 

Volt a sírban egy szép, nagyméretű csattest is, illetve a tarsoly körül selyemszövet-maradványok is voltak, ezek szintén igen jelentősek és viszonylag ritkák – foglalja össze Füredi Ágnes.

A tarsolylemez ezüst előlapja restaurálás után (fotó: György László, MNM NRI)
A tarsolylemez réz hátlapja restaurálás után (fotó: György László, MNM NRI)

Még a tűzcsiholó acél is a helyén volt…

A régész az eredményekről is beszélt: a tarsoly szerkezete, illetve az egyéb szerves maradványok bontása, dokumentálása komoly szakmai összefogást igényelt, ebben a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézete nyújtott jelentős támogatást. A leletek nagy részének restaurálása még folyamatban van, tudtuk meg, egyelőre maga a tarsolylemez tekinthető késznek. A sima, ezüstből készült, csupán díszes szegecsekkel ékített előlapi lemez és a hátoldali sima rézlemez között megmaradt a tarsolytáska bőr fedlapja és a zárószíj maradványai is megfigyelhetőek. 

Magát a tarsolyt bőrből varrták, szerkezetét még vizsgálják. 

Megmaradt eredeti helyzetben a tarsoly tartalma is: 

a jellegzetes alakú tűzcsiholó acélt és a kovát úgy tűnik, vászonkötésű textilbe burkolva tartotta benne egykori gazdája. A többi sírlelet restaurálása az FMC műhelyében jelenleg is zajlik, így értékelésük is folyamatban van még, tájékoztat a szakember.

Történelmi következtetések: akár a 10. századi belpolitika is világosabb lehet

A régész kiemeli: újdonságnak számít maga a helyszín is – a Pesti hordalékkúp-síkság ezen részén kevés „klasszikus” 10. századi temetkezésről van adatunk. Az eddig ismert tarsolylemezek elterjedési területének fényében nem igazán számítottak ilyen lelet felbukkanására – de 

a régészettudomány számára természetes az információk folyamatos, akár meglepő bővülése. 

Tény, hogy a legtöbb tarsolylemez a Felső-Tisza-vidék 10. századi gazdag temetőiben került napvilágra, Pest vármegyében pedig 2011 óta ez a harmadik ilyen lelet (a Kárpát-medencében a 29. ismert tarsolylemez, az egyéb, pl. veretes tarsolyokat nem számítva). 

Érdekes adat: a 20. század elején Csomád-Új-hegyen 10. századi lovas, fegyveres sír előkerüléséről adtak hírt, majd később a valószínűleg e sírhoz köthető leletek a Nemzeti Múzeumba kerültek. Az újhegyi sírt a 10. század végére datálja a kutatás, az új csomádi tarsolyos temetkezés azonban – egyelőre úgy tűnik legalábbis – korábbi ennél néhány évtizeddel. 

„A tárgytípus egyenetlen területi elterjedése, valamint a hitelesen feltárt sírok környezete adott okot a feltételezésre, hogy talán 

a hatalmi struktúra hálózati rendszerének lenyomatainak részét képezhették. 

A csomádi lelet értékelése ennek fényében remélhetőleg fontos adatokat szolgáltat majd a 10. századi belpolitikai történések tisztázásában is” – hangsúlyozza Füredi Ágnes.

További érdekes fotók:

A feltárt sír részlete: a jobb kar mellett az íjmarkolat és a nyíltegez maradványai, a jobb alkarcsontok mellett bukkant elő a tarsolylemez széle (fotó: Füredi Ágnes)
Kantár- vagy övveret a sírból, restaurálas előtt (fotó: Füredi Ágnes)
A lószerszám megmaradt részletei (veretes kantár, kengyel, hevedercsat) feltaras közben, mellettük az íjszarv agancs borítólemeze (fotó: Füredi Ágnes)
Füredi Ágnes és a Közösségi Régészeti Egyesület önkéntesei a sír bontása közben (fotó: Rácz István)

Nyitókép: Az eredeti helyzetben kiemelt tarsoly bontás közben, a restaurátorműhelyben. A tarsoly előlapi lemezzel lefelé fordulva helyezkedett el a sírban (fotó: Füredi Ágnes)

 

 

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
galancza-2
2023. november 13. 09:35
Nem volt honfoglalás! A magyarság itt alakult ki a Kárpát-medencében legalább 40000 éve.És azóta folyamatosan itt vagyunk.
altercat1
2023. november 12. 13:30
Az okoskodó hülye libsik már megint tobzódnak...
csapláros
2023. november 12. 11:39
Tommaso 2023. november 12. 10:41 ..."A magyarok az 1100 évvel ezelőtti agressziójukat, területrablásásukat, és az itt élők leigázását, vagy egyenesen legyilkolását, eufemisztikusan Honfoglalásnak nevezik."...Lassan 25 éve, hogy vége a Kádár kornak, tehát felesleges volt az akkori mantrákat és a szomszédos neonáci államrendek hazugságait idecitálni. 1. honfoglalás = honVISSZAfoglalás, több részletben, a hunok, az avarok és Árpás fekete magyarjai közreműködésével. 2. https://youtu.be/-iRHDfnQCJs?si=s3ktZD1I5Q4WD9lt Ma már árnyaltabbak a kalandozások korának a jellemzői is: 1. területbiztosítás a gyepüelve szemlélet szerint 2. a szomszédos országok felderítése 3. szövetséges hadjáratok: a balfasz tótok is elhallgatják, hogy Árpád magyarjai Szvatopluk szövetségeseként jöttek a Kárpát-medencébe, csak miután az "ősszlovák király" feldobta a talpát "benn ragadtunk"... 4. hűbéresként, adófizetésre kényszerítés és csak habként a tortán a rablások, mint MINDEN akkori HADERŐ esetében!!!
csapláros
2023. november 12. 11:20
antal-jozsef-2 2023. november 12. 10:56 ..."Ez egy akkori pórnépi, csöves hun sírja."... 1. Ha valakit a lovával ÉS a fegyvereivel temettek el, az nem lehetett CSÖVES HUN, hanem egy HARCOS, akinek legalább egy pár szolgája kellett, hogy legyen, például a lovak gondozásához. 2. A Habsburgokról írottak is BIZONYÍTÉKOKAT kívánnak, amik - nincsenek. Ma már nem lehet mindent az MTA-ra sem fogni. Ez olyan, mint Kádár idejében annak a tanítása, hogy a magyar várakat Habsburgok pusztították el, holott számos erődítmény kövét éppen a helyi lakosság hordta szét. Ez nem jelenti, hogy ne lettek volna ebben a Habsburgok is részesek, elvégre Kádár idején pl. a pósteleki (Békés vm.) kastélyt is a munkásőrök robbantották fel, a gyakorlataik során.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!