A világ legjobb csellistái, és mind magyarok! – különleges fesztivál a Zeneakadémián

2023. november 23. 12:05

A Concerto Budapest szervezésében, november 25–26-án, a Zeneakadémián kerül sor a Concerto Csellóünnepre. A tematikus fesztivál célja felhívni a közönség figyelmét arra, hogy hazánk a magyar zenészek nemzetközi sikereinek köszönhetően régóta csellónagyhatalom.

2023. november 23. 12:05
null
Farkas Anita

Rajongva szeretem a csellót! Számomra az egyik legtitokzatosabb, legkifejezőbb hangszer, amelyet mindig ámulattal és áhítattal hallgattam. Egy hangszer, melyet először meg kell ölelnünk ahhoz, hogy megszólaltassuk. Azaz a zenélés lényegéhez, a szeretet közvetítéséhez már eleve úgy kezdünk hozzá, hogy először átöleljük azt, ami a hangot adja”– e gondolatokkal nyitotta meg Keller András, a Concerto Budapest  zeneigazgatója a Concerto Csellóünnep sajtótájékoztatóját.

Ezt is ajánljuk a témában

A hétvégi, kétnapos tematikus rendezvénynek a Zeneakadémia ad helyet. A Nagyteremben, a Solti és a Kupolateremben elhangzó kilenc koncerten a cselló szólista- és  kamarazenei szerepben egyaránt jelen lesz, utóbbi egybevág a Concerto Budapest másik kiemelt missziójával: a magyar kamarazenei hagyományok megőrzésével, újraélesztésével. 

A Concerto Csellóünnep felhívja a világ és hazánk közönségének figyelmét arra, hogy 

Magyarország csellónagyhatalom a magyar csellisták kiemelkedő nemzetközi sikereinek köszönhetően, 

mondta Devich Gábor, a Concerto Budapest főigazgatója. Hozzátette,  a Concerto Budapest évek óta rendez tematikus fesztiválokat egy-egy olyan témát fókuszba állítva, amelyek a magyar klasszikus zenei élet fellendülését szolgálják. 

Ez a kétnapos fesztivál hatalmas vállalás a zenekar részéről, de megéri, mert Magyarország olyan kincsesbányájára irányítja a figyelmet, amelyre méltán lehet büszke az egész kulturális szcéna.

Devich Gábor és Keller András a Concerto Budapest Csellóünnep sajtótájékoztatóján (Fotó: Felvégi Andrea)

A kétnapos eseményen fellép mások mellett Várdai István, Devich Gergely, Perényi Miklós és Rohmann Ditta, és olyan ikonikus művek hangzanak fel, mint Haydn C-dúr és D-dúr csellóversenye, Saint-Saëns 1. (a-moll) csellóversenye, Schumann a-moll gordonkaversenye, Dvořák h-moll csellóversenye vagy Csajkovszkij Változatok egy rokokó témára című műve. A kamara- és szólócselló-irodalom gyöngyszemeit is meghallgathatják a hangszer rajongói: Schubert C-dúr vonósötöse, Brahms a-moll kettősversenye, Richard Strauss Don Quixote című műve, Bach D-dúr és c-moll szvitje, valamint Csajkovszkij „Souvenir de Florence” névre hallgató d-moll vonósszextettje szintén felcsendül ezen a kivételes eseményen.

A sorozat különlegességei közé tartozik még, hogy Keller András olyan karmestereket hívott meg az eseményre, akik maguk is egy-egy vonós hangszernek a mesterei: „a csellóval különleges kapcsolatban lévő” Baráti Kristóf, Bogányi Tibor, Maxim Rysanov és Somodari Péter is karmesteri pálcát ragad ezen alkalommal. A Keller Quartet a kamarazene-irodalom három kiemelkedő művét adja elő a fesztivál sztárjaival.

A koncerteken a Concerto Budapest mellett közreműködik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Liszt Ferenc Kamarazenekar.


Nyitókép: Várdai István (Fotó: (Fotó: Németh András Péter)
 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pina-noir
2023. november 23. 13:25
A katonaságnál is nagyok sok volt a cselló.... :) (Katonai szlengszótár: cselló1 fn 1. Konyhai kisegítő munka (24 órás szolgálat) ~t ad: Konyhai szolgálatra vezényelték, konyhamunkát végez; csellózik1.)
Theorba
2023. november 23. 12:44
EDDA csellót, ne siránkozz . . . B+! A különleges érdekődésre való tekintettel akár be is zárhatnánk a topicot.
5m007h 0p3ra70r
2023. november 23. 12:09
>>> A világ legjobb csellistái, és mind magyarok!<<< Tessék, a cselló az új foci, a hangjától is undorodom. /liburgyelák/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!