Amikor Hunyadi Jánoson volt a világ szeme – így zajlott a nándorfehérvári diadal

2023. július 22. 10:20

Segítség nem jött 1456-ban, maradt a jó öreg magyar virtus, a szerencse, a bátorság, na meg Hunyadi zsenialitása. A magyar történelem egyik legfantasztikusabb fejezetére emlékezünk.

2023. július 22. 10:20
Kovács Gergő
Kovács Gergő

Sokaknak talán csak címszavak kavarognak a fejében a világtörténelmi jelentőségű nándorfehérvári diadal kapcsán: Hunyadi János, harangszó, törökök, magyarok. Ez mind igaz, a történet valóban ezekről a címszavakról, pontosabban ezekről is szól. Az egész Európa számára meghatározó magyar győzelem emléknapját július 22-én, vagyis a mai napon ünnepeljük, összeszedtük tehát a fő tudnivalókat, hogy képet kapjunk múltunk arany fejezetéről – mert ilyen is volt, hajlandóak vagyunk megfeledkezni róla. 

Bizánc elesett, irány Európa?

Rögzítsük a tényeket: 1456. július 22-én Hunyadi János vitézei és Kapisztrán János keresztesei csúnyán elverik a Nándorfehérvárt ostromló II. Mehmed szultán hódítani igyekvő hadait. Nemrég írtunk arról, hogy ez a bizonyos, Európát fenyegető oszmán hódítás 1453-ban már összeroppantotta Bizáncot, mikor is elbukott a történelem egyik legnagyobb jelentőségű, sokáig legstabilabb birodalma. Ennek fényében különösen csodálatosnak tűnik, hogy magyar őseink, hőseink, ha ideiglenesen is, de megállították a törököket. Fölmerülhet a kérdés: valóban ennyire nagy dolog volt mindez? A válasz, hogy igen. Elképesztően nagy dologról beszélünk.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ambiciózus, tehetséges szultán, II. Mehmed Konstantinápoly bevétele után egyenesen leszögezte a korabeli hírek szerint: következő háborúja során reggelijét Nándorfehérváron, ebédjét Budán, vacsoráját pedig Bécsben kívánja majd elfogyasztani. A győzelem súlyát növeli, hogy a magyar belpolitika, micsoda meglepetés, meglehetősen pocsék állapotban volt akkoriban: a nemesek V. László király és az ország „erős embere”, Hunyadi János körüli ligákba tömörültek, illetve ezek között lavíroztak – a Hunyadi törökverő sikereire féltékeny főurak pedig ott gáncsolták őt, ahol tudták: nem számított az sem, hogy az oszmánok speciel a saját országukat akarják bekebelezni. 

Ha ez nem lett volna elég, kijelenthetjük, hogy a korábbi évszázadokban Európát összekötő keresztény ethosz, a keresztes eszme, ez a különleges, legalább kifelé egységet mutató kulturális, vallási habarcs elveszítette jelentőségét, meglazult: 

a különböző európai államok sokszor csupán marketingfogásnak használták a török elleni, ímmel-ámmal folytatott küzdelmet, 

apró segítségeket, de a villantások mögött olykor önös érdek állt, nem a keresztes királyok egykori hite. Ide kapcsolódik: hiába került végre egy cselekvőkész pápa a Vatikán trónjára, minden erőfeszítése hiábavalónak bizonyult. 

És hogy miért éppen Nándorfehérvárra fájt a törökök foga, útban Buda és Bécs felé? Egyrészt a földrajzi helyzet és a vízellátás miatt: útban volt, meg egyébként sem lehetett kikerülni, hiszen a 15. századi hadjáratok legnagyobb problémáját az ivóvízellátás jelentette, ezért a csapatok igyekeztek folyóvíz közelében maradni – a Duna itt megoldotta a dolgot. Másrészt az élelem- és hadianyag-utánpótlást is lebonyolíthatták vízi úton: két legyet egy csapásra.

Seregszemle: nagyjából nulla segítség északról és nyugatról, Kapisztrán János színre lép

A fent részletezett teszetoszaság azt eredményezte, hogy 

maradt a jó öreg magyar virtus a nemzetközi, vagy akárcsak belföldi összefogás helyett:

Szilágyi Mihály várkapitány és sógora, Hunyadi János saját költségen nézett szembe a török támadással, és a minden forrás szerint hangoztatott, többszörös túlerővel.

Nézzük a számokat: az új kutatások a korabeli török hadsereg reguláris állományát 20-30 ezer főre becsülik, amit nagyszámú irreguláris erő kísért. A jelen pillanatban legmérvadóbb becslések szerint a szultán csapatai 40 ezer fő reguláris, 30 ezer fő irreguláris erőt számláltak, ami 70 ezres oszmán sereget jelent – páran ezt a számot alacsonyabbra teszik. A magyar seregek létszámát némileg biztosabban tippelhetjük meg: a várvédők 5-7 ezren lehettek, Hunyadi hozott 12 ezer embert, ehhez jöttek Kapisztrán János keresztes hadai, 30-35 ezres nagyságrendben. 

Summa summárum: a török hadsereg a teljes létszámot tekintve kétszeres, és ami fontosabb, a reguláris erőket tekintve háromszoros túlerőben lehetett. 

Ehhez jött a kor legfejlettebb, átütő erejű tüzérsége, egy viszonylag vékonyabb falú várral szemben.

Pár szó Kapisztrán Jánosról: 

az eredetileg itáliai teológus és hitszónok hamisítatlan fanatikus volt, véresszájú inkvizítor, 

aki nem riadt vissza attól, hogy embereket pörköljön lassú tűzön, ha úgy látta jónak, de a zsidóüldözésekből is kivette részét. A sors fintora, hogy vallási fanatizmusa, sikeres toborzása igencsak jól jött a török ellen, sőt, még a „bénázásai” is jól sültek el.

A hadműveletek vázlata, Wikipédia
A csatáról 1584-ben készült török miniatúra. Középpontjában, fehér lovon II. Mehmed oszmán szultánt, jobb alsó részén a török sereg elvonulását ábrázolta a miniátor (Isztambul, Topkapi Szeráj Múzeum)

A csata első felvonása: a hajózár megsemmisítése

II. Mehmed szultán logikusan megalapozott koncepciója az volt, hogy csúcskategóriás tüzérségével lerombolja a várfalakat, majd egy nagy rohamban beveszi a várat, megkímélve seregét a fölösleges áldozatoktól. Kezdetben úgy tűnt, bejön a számítása: török és itáliai hadijelentések szerint az ágyúzások szinte a földdel egyenlővé tették a vár falait. Mindeközben, hogy az utánpótlástól elvágja a várat és a magyar felmentő seregek bejutását megakadályozza, a törökök hajózárat állítottak a vártól északra. 

Ez ugyancsak jó ötlet volt, 

a szultán azonban elkövetett egy nagy hibát: nem szállták meg a Duna és a Száva szemben fekvő partjait, 

így Hunyadi kiépíthette saját állásait, majd öldöklő küzdelemben – kihasználva a mozgékonyság adta lehetőségeket az egymáshoz láncolt török hajókkal szemben, valamint segítséget kapva a vár felől, a Szilágyi Mihály kezdeményezésére indított rác hajók képében – a dunai ütközetet a magyar csapatok nyerték, így megnyílt a várba vezető út a felmentő sereg előtt.

A csata második felvonása: a török roham visszaverése

Hunyadi az éjszaka során – ezzel is összezavarva a törököket, akik nem tudták pontosan, mekkora erősítés jutott be – élelmet és katonákat juttatott az a várba. A szultán táborában ugyanekkor járványok törtek ki, Kapisztrán magyar-szerb keresztesei pedig megjelentek a Száva túlpartján. Alapvetően jó érzékkel, hogy a kezdeményezést visszavegye, Mehmed döntő rohamra szánta el magát, 

kicsi hiányzott hozzá, hogy megkaparintsák a várat. De nem kaparintották meg. 

A legenda szerint Dugovics Titusz hősiessége fordította meg az ostrom irányát, aki „mélybe rántotta a lófarkas zászlót kitűző katonát”, és akiről máig nem tudjuk egyértelműen, hogy létezett-e a mondabeli formájában, vagy csupán toposz volt, vagy mindkettő: simán lehet, hogy valaki megtette, amit korábban is megtettek már a várvédő hősök szerte a világon. Annyi biztos, hogy a védők elszántsága és Hunyadi lovasrohama a janicsárok ellen végül megtörte meg az oszmán rohamot.

A csata harmadik felvonása: mesébe illő véletlen és Hunyadi sasszeme 

A szultán, elméletben megint csak jól sakkozva, még aznap újabb támadást akart indítani, pontot téve az ügy végére, hiszen végtére is még mindig túlerőben voltak a seregei. A döntő összecsapást végül a véletlen idézte elő, és Hunyadi zsenialitása zárta le: a korabeli beszámolókból kiderül, hogy Kapisztrán fegyelmezetlen keresztesei közül páran, Hunyadi határozott kérése ellenére, átkeltek a folyón, és nyilazni kezdték a törököt. Egyre többen csatlakoztak hozzájuk, mire a szpáhik és janicsárok hadrendbe álltak.

Aztán kezdődött a teljes őrület: Kapisztrán csónakba szállva akarta megakadályozni az összecsapást, ám a katonái úgy érzékelték, a szerzetes rohamra buzdítja őket, 

ezért követték példáját, és átúsztak, áteveztek, átözönlöttek a Száván, hogy összecsapjanak a törökkel. A meglepett oszmánok a csata hevében „őrizetlenül hagyták táborukat és tüzérségüket, Hunyadi János pedig élt az alkalommal, kitört a várból, és egy lovasrohammal elfoglalta az állásokat. A meglepett topcsiknak arra sem volt idejük, hogy hasznavehetetlenné tegyék ágyúikat, így hamarosan a törökök azt tapasztalhatták, hogy a frontális támadás mellett ágyútüzet kaptak a hátukba. Rövid, öldöklő csata következett, melyben a fanatikus keresztesek és a várvédők felmorzsolták a támadókat, és megfutamították őket” – foglalja össze a lényeget a Rubicon.

Nándorfehérvár egy 16. századi ábrázoláson
Forrás: Wikipédia

A következmények és a déli harangszó

A győzelem legfontosabb és legátfogóbb következménye az volt, hogy „az Oszmán Birodalom európai terjeszkedése közel hét évtizedre megtorpant”, 

Hunyadi János neve ugyanakkor nemzedékekre szóló traumaként égett bele a törökök tudatába. 

A szakértők szerint ez idő alatt az európai hadszervezés átesett válságán, egyben kiütköztek a török hadszervezet hiányosságai – megszűnt a hadseregek hatékonysága, fejlettsége közötti döntő különbség, ami addig a törökök javára billentette a mérleget. 

Érdemes helyre tenni a déli harangszó „ügyét”. A déli harangozást elrendelő pápai bulla eredetileg csupán azt a célt szolgálta, hogy imára szólítsa Európa szerencsésebb felét: ezt III. Kallixtusz egyik bullájában hirdette ki a nándorfehérvári győzelem előtt, a lényege pedig az volt, hogy a hívők 

„imáikkal segítsék azokat, akik a török ellen harcolnak” – ha már a gyakorlatban  segíteni képtelenek voltak, 

tehetjük hozzá. A győzelem híre azonban sok európai városba röviddel a pápai bulla kihirdetése után érkezett, vagy éppen megelőzte a pápa levelét: így történt, hogy a déli harangszót sokan kezdettől fogva a nándorfehérvári diadallal kapcsolták össze.

Felhasznált irodalom:

https://rubicon.hu/kalendarium/1456-julius-22-a-nandorfehervari-diadal?fbclid=IwAR1g0Ba8IIjnH2bmCLZQ-4dkh6Vwz5WBcHRWwpk_a-Z-ulrvElBOM-OPfsA

https://mult-kor.hu/20060721_otszazotven_eve_volt_a_nandorfehervari_diadal?fbclid=IwAR39b6KExcY-TePvFKGUFVq3ivZ7dqZn_g1qJB3RRIymBytzXN7LcPbgsXA

http://www.ppek.hu/konyvek/Vecsey_Lajos_Az_imadsagok_bullaja_es_a_Deli_harangszo_1.pdf

https://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/a_nandorfehervari_diadal_emleknapja__1456?fbclid=IwAR1lCGS8Z-WaRN5Qgnzhsybb9kU9V7yQ5uswS966BbQwhZzidO_57yYgf2o

https://infostart.hu/belfold/2021/07/22/nandorfehervari-diadal-a-magyar-hadtortenet-legfenyesebb-gyozelmeinek-egyike?fbclid=IwAR2Ea6I8P9okDzeKhabmF26DCYLajp4fOFZRw3PazeHhdtW1sAEC8NnI38E

https://archivum.mtva.hu/stories/A-nandorfehervari-diadal-emleknapjara?fbclid=IwAR1ai_6lwJ7CSJSzXBMVQ7QLsYo02eLTSIGOwkio9zNnJwJF5IFmvs1YBUw

https://mandiner.hu/cikk/20230529_bizanc_konstantinapoly_eleste

Wikipédia

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2023. július 24. 09:28
Cervantes szobrát azért öntötték le pár éve vörös festékkel a lipcsk, mert részt vett a törökök elleni gyarmatosító háborúban..:)
Zolotarjov
2023. július 24. 09:26
Ma nem kellenek ágyúk, janicsárok. Egyszerűen besétálnak..
Király Kávéház
2023. július 23. 13:51
Milyen jól jött volna, ha akkor Hunyadiéknak lett volna HIMARS rakéta rendszerük, drónos felderítésük, és Leopard tankjaik :) Azthiszem a Törököknek örökre leckét adhattak volna :)
Kovács Ubul
2023. július 22. 17:00
Hunyadi rendkívül felelőtlenül választotta az ellenállást a fegyverszünet és a béketárgyalások helyett, ezzel feleslegesen kockáztatva a magyar életeket a mindössze jogos biztonsági igényeit érvényesítő Oszmán Birodalommal szemben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!