Így mószerolta be Dajka Margitot a pártnál a színházigazgató

2022. október 11. 12:01

„Bigott vallásossága súlyos korlátokat szab emberi fejlődésének” – ezt írta jellemzésében Dajka Margitról a pesti Jókai színház igazgatója, Simon Zsuzsa 1961-ben.

2022. október 11. 12:01
null
Sal Endre
Sal Endre

1961 januárját mutattak a naptárak. Dajka Margit az egyik ünnepelt színésznője volt az országnak, ám a rendszer mégsem volt kibékülve vele, hiszen soha nem lépett be a pártba, mellette pedig nem nézték jó szemmel, hogy a férje egy volt horthysta katonatiszt, akit persze meghurcoltak a kommunista érában. Lajtos Árpád a hosszú börtönévek után ebben az időszakban például csak ablaktisztítóként dolgozhatott.

Egy most előkerült dokumentum szerint egy bizonyos „Kerekesné elvtársnő” kérte meg akkor telefonon Simon Zsuzsát, a színház igazgatóját, hogy azonnal írjon jellemzést Dajka Margitról. A dokumentum a Darabant árverezőház kínálatában tűnt fel.

Simon Zsuzsa a Fővárosi Tanács Népművelési Osztályának címezte a jellemzést, amelyben a kommunista párt támogatottságát élvező igazgató súlyos állításokat fogalmazott meg a saját társulatának elismert tagjáról. Többek között ezt írta Dajkáról:

Bigott vallásossága súlyos korlátokat szab emberi fejlődésének és ezen felül politikai beállítottságát – nézetem szerint – erőteljesen befolyásolja, hogy 1957-ben férjhez ment Lajtos Árpádhoz, aki mint háborús bűnös nyolc évig volt börtönben, jelenleg ablaktisztítással foglalkozik, volt vezérkari tiszt. Hallomásom szerint Dajka Margit részt vett az 1956-os ellenforradalmi nőtüntetésen.”

Lajtos Árpád a II. világháborúban vezérkari főnök is volt, majd szovjet hadifogságba került, később pedig koholt vádakkal 7 év börtönbüntetésre ítélték, s végül 1956 augusztusában szabadult.

Dajka Margittal még a világháború alatt ismerkedett meg, szerelem lett a kapcsolatból, ám Lajtos fogságba került, Dajka pedig sokáig úgy tudta, nem élte túl a borzalmakat. A börtönévek után találkoztak ismét, összeházasodtak, s bár ő elismert színésznő volt, a férjét csak segédmunkára alkalmazhatták.

Lajtos Árpád és Dajka Margit a Lovag utcai lakásukban 1964-ban. Fotó: Fortepan/Hunyady József

 

De visszatérve a jellemzésre és annak írójára. Simon Zsuzsa ekkor már Kossuth-díjas színésznő volt, 1950-ben kapta a kitüntetést. 1945 után a nagyváradi színház igazgatója volt, majd 1949-től a Belvárosi Színházé. Nem mellékesen 1948-tól a színművészeti főiskola főigazgatójaként dolgozott, egészen 1956-ig.

A pártvonalon erősen támogatták, nem véletlen, hogy több színházban is igazgatóként dolgozott. A férje szintén színész volt, a korán elhunyt Mányai Lajos, közös lányuk Mányai Zsuzsa is ezt a pályát választotta, ő 1999-ben, csupán 49 éves korában önkezével vetett véget az életének.

Simon Zsuzsa ekkor már nem élt, 1996-ban, 85 éves korában hunyt el. Dajka a jellemzés megszületése idején 54 éves volt. Már a II. világháború előtt az elismert színésznők közé tartozott, 17 filmben szerepelt, ám a kommunista rendszerben éppen ezért sokáig nem engedték a filmek közelébe, csupán 1954-ben térhetett vissza a filmvászonra, akkor viszont a népszerű Liliomfi egyik imádott karaktereként.

A mellőzés egyik oka lehetett, hogy mikor a világháború alatt Erdélyt visszacsatolták, fellépett a kolozsvári ünnepségen a katonák előtt.

1956-ban, a forradalom kitörése után együtt vonult az emberekkel a Sztálin-szoborhoz és végignézte a vezér „feldarabolását.”

Simon Zsuzsa a jellemzésben azt is papírra vetette, hogy Dajka „idegessége és partnereivel való türelmetlensége gyakran a gorombaságig fajult” a próbákon, egy esetben pedig nem vállalta el a rá osztott szerepet. A jellemzés során arra is kitért, hogy miért adott fegyelmit neki: „Árnyékod át nem lépheted című darab próbáján olyan magatartást tanúsított, mellyel akadályozta a művészi munkát. Az első jelmezes házi főpróbán pedig nem jelent meg. Fegyelmit kapott, amit megfellebbezett.”

Simon nem túl baráti jellemzése végül nem okozott nagy kárt Dajka karrierjében, hiszen a Liliomfi után számtalan mozifilmben és tévéjátékban szerepelt, a Macskajátékban és a Szindbádban is korszakos színészi játékkal rukkolt elő.

A most előkerült dokumentumok között Dajka önéletrajza is szerepelt, amelyet szintén csatoltak a jellemzéshez. Ebben Dajka Margit ismét hű volt önmagához, hiszen ezt írta:

– írta Dajka.

Dajka Margit végül 1986-ban, hosszú betegeskedés után hunyt el 78 éves korában. A halálhíre után a férje, Lajtos Árpád mérget ivott, és még aznap az imádott felesége után ment a halálba. Simon Zsuzsa még tíz évig élvezte a nyugdíjasok életét.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kegyes urunk Karolus
2022. október 12. 10:43
Nem lepődtem meg. Ocsmány férgek ezek.
kérdés
2022. október 12. 00:55
A lényeg maradandó: Bors néni, bors, gömbölyű, de gyors :-)
sheu
2022. október 12. 00:17
Simon Zsuzsa kontraszelektált héber, aki csak azért lehetett színésznő, mert fajti volt. Sajnos a helyzet semmivel sem lett jobb azóta.
Herskovics Lázár
2022. október 12. 00:15
Elhiszi bárki, hogy az ilyesmiknek politikai okai voltak? Hogy Dajka Margitot, Bara Margitot, Krencsey Mariannt, Horváth Terit, vagy a férfiak közül pl. Latinovits Zoltánt tényleg azért gyűlölték, üldözték, vagy csak gáncsolták, mert nem voltak párttagok, illetve ellenségeik hithű kommunisták voltak? HÁT ÉN NEM! Ezeknek a nagyszerű művészeknek a legfőbb bűnük az volt, hogy tehetségesek, jobbak, szebbek voltak, mint a rájuk irigykedők, ÉS RÁADÁSUL MAGYAROK! Hagyjunk már fel az unalmas, mellébeszélő kommunistázással, mindannyian tudjuk, hogy miről volt szó régen, és miről van szó most is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!