Megvették a karácsonykor feltűnt Banksy-graffitit

2019. január 18. 15:40

A vevő a garázsfalon lévő graffiti köré szervezne Banksy-kiállítást.

2019. január 18. 15:40

Egy kelet-angliai – essexi – galériatulajdonos több mint százezer fontért (36 millió forint) megvásárolta a nagy-britanniai Port Talbotban egy vakolatlan garázs falán karácsony előtt feltűnt Banksy-graffitit, és megígérte, hogy legalább 2-3 évig a dél-walesi iparvárosban hagyja a stencilművet.

John Brandler nem árulta el a pontos vételárat, csak annyit mondott, hogy hatszámjegyű összegről van szó. Közölte, hogy egyelőre nem szállítja el Port Talbotból a Karácsonyi üdvözlet című képet, sőt inkább a saját gyűjteményéből is odavisz öt vagy hat másik Banksy-művet, hogy kiállítást rendezzen belőlük a Swansea-öböl partján fekvő, a világ egyik legnagyobb acélművének otthont adó kisvárosban. 

Port Talbotot olyan hellyé akarom változtatni, amely nem taszítja, hanem vonzza az embereket – mondta a 63 éves műkereskedő, aki szerint a helyben talált Banksy-graffiti és a köréje szervezett kiállítás nemzetközileg ismert művészeket is a walesi városba csalogathat és felértékelheti az iparváros turisztikai szempontból érdekes más helyeit is. 

Brandler dicsérte a garázs tulajdonosát, egy helyi acélmunkást, amiért nem a legtöbbet ígérőnek adta el a vagyont érő graffitialkotást, hanem olyan vevőnek, aki nem viszi el azt rögtön, hanem legalább átmenetileg Port Talbotban hagyja azt. 

A stencilmű a téli hidegben ábrázol egy jól bebugyolált kisfiút, aki kinyújtja a nyelvét és széttárja kezét, hogy elkapja a lehulló hópelyheket. Csak a kép többi részletéből derül ki, hogy a hó valójában egy égő ipari hulladéktárolóból származó hamu.

Az értékes falfirkát védőburkolattal és kerítéssel vették körül, őrzésének költségeihez nagyban hozzájárult Michael Sheen, a környéken felnőtt walesi filmsztár. Feltűnése óta legalább 20 ezer látogatót vonzott.

A világ leghíresebb, de személyazonosságát sikeresen titkoló graffitiművész Instagram-oldalán erősítette meg, hogy a város ipari örökségére reflektáló stencilkép tőle származik. Port Talbotban található a világ egyik legnagyobb acélműve, amely egy ideje a túlélésért küzd.

Banksy művei társadalmi célú üzenetet hordoznak, és magas árat érnek el árveréseken. Nemrég egymillió fontért (360 millió forint) vették meg Lány lufival című alkotását, amely a licitet követően részlegesen ledarálta magát a közönség nagy meglepetésére.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2019. január 19. 15:19
Gyanús nekem ez az alak. Az indexen (sajnos agykárosodást okoz, de néha olvasom) minden hónapban van egy cikk erről a senkiháziról. Mindig Bansky, Bansky. A neve alapján valami lengyel zsidó lehet. Egy szar semmi, amit művel, az érékét az adja, hogy minden hónapban van róla egy cikk.
Akitlosz
2019. január 18. 18:03
"Értékes falfirka"? A kezét kellene letörni annak a Banskynak és annak is aki szerint a szándékos rongálás "értékes". Ez nem művészet, hanem BŰNÖZÉS! Nem elismerni kell az ilyen "alkotót", hanem agyoncsapni. Ha akkora nagy művész, akkor mitől is nem telik neki saját falra firkálni? Na és persze azok az újságírók is büntetést érdemelnének bűnrészességért, akik reklámozzák és dicsőítik a falfirkálókat.
luzitanxaver
2019. január 18. 17:35
Robert Del Naja épp elég gazdag már, aki menőzni akar a pénzével, találjon inkább valami kisléptékű projektet a saját környezetében és finanszírozza azt.
Dorset Naga
2019. január 18. 16:46
Falfirka, az igényesebb fajtából.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!