Így döntenek az irodalmi Nobelról

2017. október 04. 19:10

Tavasz végére elfogadnak egy ötfős listát, a bizottság pedig a nyarat azzal tölti, hogy a jelöltek összes művét elolvassa.

2017. október 04. 19:10

Csütörtökön jelentik be, ki kapja idén az irodalmi Nobel-díjat. Ennek kapcsán a díj odaítéléséről döntő tizennyolc tagú bizottság állandó titkárát, Sara Daniust mutatja be cikkében a Le Nouvel Observateur. Danius 1962-ban született Täbyban, a Nottinghami Egyetemen diplomázott, majd esztétikát és irodalomkritikát tanított. 2013-ba került be a bizottságba, két év múlva választották titkárrá, ő az első nő, aki ellátja ezt a tisztséget.

Danius ügyelni kíván arra, hogy a bizottság tiszteletben tartsa Alfred Nobel végakaratát, mely szerint „az irodalmi Nobel-díjat olyan írónak kell odaítélni, aki idealista szellemben alkotta meg életművét”. Danius hozzáteszi, hogy a díjazottnak emellett valami újat is létre kell hoznia a forma vagy a tartalom, esetleg mindkettő terén. A titkár arról is beszámol, miképpen születik meg a döntés a díjazott személyéről. Minden év januárjában a Svéd Akadémia írókat, professzorokat, különböző testületeket és korábbi Nobel-díjasokat kér fel, hogy tegyék meg javaslataikat a díjazottra, ezután a Nobel-bizottság összeállít egy 250-300 fős listát, mely áprilisra 25 névre szűkül. Az utolsó, ötfős listát tavasz végén fogadják el, a bizottság tagjai pedig azzal töltik a nyarat, hogy elolvassák a jelöltek összes művét.

Daniusnak nagy szerepe volt abban, hogy a bizottság tavaly Bob Dylannek ítélte a díjat, és bár sokak szerint nem jól sült el a döntés Dylan tartózkódó reakciója miatt, a titkár megvédi azt, mondván, „ösztönösen” tudta, hogy az énekes kapcsolatba fog velük lépni. Danius nem zárja ki, hogy egy forgatókönyvíró is elnyerheti majd a díjat, noha erre valószínűleg nem a közeljövőben fog sor kerülni. A titkár rámutat, hogy az elmúlt években nőtt a női díjazottak száma, azt viszont sajnálja, hogy sem Nathalie Sarraute, sem Marguerite Yourcenar nem kapta meg a Nobelt.

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2017. október 05. 06:54
Nőtt a női díjazottak száma? :) Már a Nobel díj tekintetében is van ilyen elvárás, hogy a nemek aránya az elvárásoknak megfelelő legyen?
péterx
2017. október 04. 23:00
Lehet , hogy ennél nincs jobb kiválasztási módszer nincs , de ettől még nagyon szubjektív a döntés . Az elmúlt 100 év díjazottjai közül kb. 50-ről alig lehet fennmaradó hatástörténetről beszélni . Istenben boldogult Kertész Imre is bohócnak nevezte magát a Nobel-díj odaítélése kapcsán...
1120
2017. október 04. 22:38
Ha már egyszer vették maguknak a bátorságot és "belepiszkáltak" az eredeti rendszerbe (közgazdasági Nobel-díj), akkor nem lehetne, hogy az irodalmi, meg a béka Nobel-díjat pedig eltörlik? Ugyanis évről-évre egyre kínosabb a győztesek névsora... Összegezve: irodalmi, béka repül, közgazdasági marad, plusz jöhetne a matematikai. Így végül is megmaradna az 5 kategória, plusz nem röhögnénk ki őket a két vicckategória kiosztásakor.
A teremburáját
2017. október 04. 20:25
S mivel a szerzők rendszerint anyanyelvükön írnak, mi a garancia rá, hogy jó az angol fordítás?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!