Elon Musk: Összeomláshoz vezet a világ túlnépesedése

2017. július 08. 08:30

2050-ben 9,7 millió ember fog a Földön élni. A túlnépesedés óriási veszély, globális összeomláshoz vezethet, de egyelőre nincsenek rá jó ötletek, kivitelezhető javaslatok.

2017. július 08. 08:30

„A világ népességnövekedése összeomláshoz vezet, de úgy tűnik, kevesen látják vagy törődnek vele” – kommentelt egy július 6-i New Scientist tweetet Elon Musk.

A New Scientistben cikk jelent meg a témáról. A csökkenő termékenységi ráta jelzésértékű: a népességszám inkább lassú összeomlást jelent, semmint exponenciális növekedést. A Föld országainak fele viszont a fejlett országok átlaga alatt áll, és ha a trend folytatódik, 60 éven belül Németország és Olaszország lakossága is megfeleződik.

Musk máskor is foglalkozott már a témával, márciusban például a növekvő számú nyugdíjasok és a hozzájuk képest kevés aktív dolgozó egyes országokban megfigyelt arányával kapcsolatban beszélt „demográfiai robbanásról.”

Túlnépesedési válságnak nézünk elébe. Csak most kezdődik, de egyre keményebb lesz. 2050-re a bolygó népessége eléri a 9,7 milliárdot. Az utóbbi években hírességek figyelmeztettek, bocsátkoztak apokaliptikus előrejelzésekbe. 2013-ban David Attenborough jegyezte meg, hogy „vagy mi korlátozzuk a lélekszám-növekedést, vagy a természet megteszi helyettünk.”

A jelenség minden lehetséges erőforrást érint: energiatartalékok, környezet, pénzügyi szektor, előállítandó élelmiszer mennyisége. A növekedés megállítása bonyolult etikai kérdés, és a megoldásjavaslatok (korlátozott gyerekszám, költözzünk más bolygóra, gyerekek utáni adózás stb.) különösebben nem vonzók, és nem is könnyű kivitelezni őket. 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kup Lung
2017. július 12. 01:58
9,7 millió ? Javítsák gyorsan Milliárdra mert a kihalás fenyeget akkor inkább mint a túlnépesedés :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik