Itthon igen, a nemzetközi siker nehezen mérhető. Magyarországon belül az elmúlt tíz évben jelentősen megváltozott a fajta megítélése. Trendi, sőt, akár sznob dolog lett ma száraz furmintot rendelni egy étteremben. Attól függetlenül, hogy a trendiség vagy a sznobság szimpatikus-e, jelentős húzóerővel bír, hogy a fizetőképes keresletet adók jórésze tíz éve Villányt járta, ma pedig Tokajba vagy a Somlóra is elmennek.
Ebben hatalmas változást hozott a száraz furmintos mozgalom – de hívhatjuk akár forradalomnak is. A külpiacokon nincs látványos előretörés, ahhoz, hogy ez megtörténjen, talán komolyabb állami segítségre lenne szükség és összefogottabb marketing tevékenységre. Arról nem is beszélve, hogy mivel az utóbbi évjáratok kevésbé voltak szerencsések az aszúkészítés szempontjából, a száraz furmintok nélkül anyagilag bedőlt volna a tokaji borvidék.
Tokajt „a furmintra” vagy a „száraz tokajira” kéne inkább építeni? Sok borértőtől hallom, hogy száraz furmintot nem szívesen iszik, de hárslevelűt vagy furmint-hárslevelűt igen.
Új és jó trend a hárslevelű előretörése – de még közel sincs annyi jó hárslevelű, mint furmint. Ezeket a trendeket borászok alakítják, tehát akár éveken belül meg is változhat. Nem érzem problémás helyzetnek, ha van egy széles nemzetközi tábor, aki furmintot fogyaszt. Azt azonban látni kell, hogy mondjuk öt évvel ezelőtt még nem is volt mennyiségben annyi hárslevelű a piacon, hogy egy ilyen trendváltás egyáltalán kivitelezhető legyen. A nagyok száraz borai ráadásul majdnem mind furmintból készülnek. A szőlőterületeket sem lehet egyik napról a másikra átoltani.
Ezeket a brandeket lehet alakítani évekig, sőt érdemes is, hiszen a fogyasztó folyamatosan az újdonságra vágyik. Én nem érzem problémásnak azt a nézőpontot, hogy csak egy fajtára építsük a marketinget, ám simán lehet, hogy tizenöt év múlva majd arról fogunk beszélni, hogy a Top Magyar Cuvée-ben van furmint is, hárslevelű is. Ha az a végcél, hogy elkészítsük a legjobb magyar fehérbort, egyáltalán nem hátrány, ha tisztában vagyunk annak alkotóelemeivel egyenként is.