Kiszivárogtatott Pentagon-videó a jövő nagyvárosairól

2016. november 02. 14:30

Nagyvárosi nyomor, még nagyobb egyenlőtlenségek, urbánus gerillaharcok, terebélyesedő favellák – Pentagon-videó 2030 megaváros-komplexumairól.

2016. november 02. 14:30

Az Intercept honlapon megjelent egy állítólag kiszivárogtatott Pentagon-videó, a Megavárosok: urbánus jövő és kialakuló komplexitás 2030 pokolszerű és kaotikus megavárosairól (10 milliónál nagyobb lélekszámú településekről). A fényképekből összeálló rövid anyagot a terrorizmus elleni harcra történő felkészítés során használták.

A Pentagon a Szárnyas fejvadászhoz vagy az Elíziumhoz hasonlóan látja a jövőt, mínusz replikánsok és tetszetős űrállomások. A narrátor hangja úgy szól, mintha a poklot járta volna meg, és kinézne az ablakon, ahol főként a káosz, lázadások, favellák, nyomor és a nagyvárosi hadviselés képei peregnek.

Mindezek alapján egyértelmű, hogy a Pentagon a jelen trendjeit vetítette ki a közeljövőbe, és így jött össze Hongkong (pontosabban Kowloon) fallal elzárt hírhedt városrészére emlékeztető lidércnyomásos közeg, amelyben az egyenlőtlenségek még nagyobbak, mint ma, gazdagság, high-tech sokkal drasztikusabb ellenpontjait leljük a terebélyesedő nyomornegyedekben.

Az összkép nagyon sötét és riasztó, és – a Pentagon szerint – fel sem készültünk rá. Katonailag sem, pedig elkerülhetetlen lesz.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik