Friss kutatás: egy egész társadalmi réteg ellenzi Ursula von der Leyen legújabb tervét
A magyar gazdák ellenzik a brüsszeli javaslatot.
Tizennégyes mustfokkal kezdte el szedni a dél-balatoni csabagyöngyét a Varga Pincészet, hogy szokása szerint szeptember elejére újborként már forgalomba is hozhassa. Vargáék szerint az idei növényvédelmi szempontból nem éppen egy ideális évjárat.
Elkezdődött a 2016-os szüret Balatonlellén. A Varga Pincészet ugyanis elkezdte szüretelni a dél-balatoni csabagyöngyét. Ebből a szőlőből fog készülni szándékuk szerint Magyarország és Európa első újbora, melyet augusztus utolsó hetében fognak palackozni a badacsonyörsi pincészetben. Ha nem jön közbe semmi, a friss, üde, szőlőízű bort már szeptember első hetében meg tudják kóstolni a borkedvelők.
A Mandiner.bor a Varga Pincészettől megtudta: az idei évben az időjárás sajnos nem kényeztette el a szőlőtermelőket. A folyamatos esőzések nemcsak a szőlőbetegségek terjedésének kedveztek, hanem a növényvédelmet is megnehezítették. A gyakran özönvízszerű csapadék annyira feláztatta a talajt, hogy nem lehetett megközelíteni az ültetvényeket így gyakran el kellett halasztani a permetezést.
A pincészet jelentése szerint a Dunántúlon, főleg a mélyebben fekvő területeken jelentős károkat okozott a tavaszi fagy. A Balaton hőmérsékletkiegyenlítő hatása a part menti 2-3 kilométeres sávban szerencsére megóvta az ültetvényeket a hidegtől. Sajnos a jégeső is a Dunántúlon okozott nagyobb károkat. Nagy szerencse, hogy 2015-ben nagyon kedvező volt az időjárás, így idén a természeti csapások jó kondícióban érték a növényeket, aminek köszönhetően viszonylag jól tudtak regenerálódni.
A Varga Pincészet nemcsak a Balaton mellett, hanem az Egri és a Tokaji borvidéken is jelen van, ezeken a területeken szerencsére nem érte jelentős kár a szőlőt, így a tavalyihoz képest körülbelül 20 százalékkal több termést várnak. 46 hektáron szedik a csabagyöngyét 14-es mustfokkal, a betakarított mennyiség várhatóan 500 tonna lesz.