A Dúzsi Pincészet 1994-ben alakult az 1992-es évjárat boraival. A rozé véletlenül jött: túl sok kékfrankost szüreteltek, így kénytelenek voltak a vörösbor levéből leengedni, hogy az egyáltalán elférjen az akkor rendelkezésre álló hordókban. „A rozé akkoriban ismeretlen volt itthon, persze a provence-i példák ismertek voltak és Villányban is készült egy-egy, de olyan jelentősége nem volt, mint ma” – mesélte. Annyira tetszett nekik a véletlen művéből származó végeredmény, hogy elkezdték tesztelni az összes kékszőlőfajtát, melyik mire alkalmas, majd 2004-ben kiálltak egy rozéválogatással a közönség elé. Ebben összesen hat szőlőfajta – pinot noir, merlot, syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc, kadarka – rozés interpretációja található meg.
In rozé they trust
Mint azt a borász elmondta, a rozénak szánt szőlőt a vörösboros alapanyagnak szánt termes előtt csak 1-2 héttel szedik le. A cél az, hogy a Dúzsi-rozé alapanyaga az átlagos hazai rozé-alapanyaghoz képest érettebb legyen. A legtöbb pincétől eltérően viszont náluk csak 4-5 órán át áll csak a présben héjon a szőlő, hogy a bor gyümölcsös és hagymahéjszínű legyen. Nekünk ez a stílusunk, magyarázta Dúzsi Bence.
Jön is az első bor. A 2015-ös kadarkarozé. A kadarka korábban vagy sillernek vagy egyszerű, könnyed vörösbornak készült, a Dúzsi pince volt az egyik első borászat Szekszárdon, akik komolyabban is foglalkoztak a fajtával. Erről szól a kadarkarozé is: 50-70 év közötti tőkék termését szüretelik hozzá. Vékony, gyümölcsös, de hosszú ideig érlelhető, nagy beltartalmú borok ezek. Ez köszön vissza a rozéban is.
Érkezik a 2015-ös kékfrankosrozé, az egyik zászlósboruk. A kékfrankos Dúzsiék fő fajtája, ezzel kezdték a rozékészítést, ezzel indult a pince sikertörténete. „Édesapám mindig ezzel foglalkozott, oktatta is, dolgozott üdítőital- és sörgyártásban, majd mikor a rendszerváltás után munkanélküli lett, kárpótlási jegyből vett pár hektár kékfrankost. Az akkor nagyon lejáratott fajta volt, ő nagyipari művelésről a minőség felé tolta az ültetvényt, majd lépett egy szokatlant, és hosszan érlelte a bort.” Dúzsiék szerint a rozékészítésre a kékfrankos a legalkalmasabb szőlőfajta: bár minden évben mást mutat, gyümölcsössége állandó. Dúzsiék álláspontját a provence-i rozékutató intézet is megerősítette: a franciák felfigyeltek arra, hogy Dúzsiék ezzel az onnan nézve különös fajtával sorra nyerik az európai borversenyeket, így megkérték őket, hogy vigyenek már nekik egy kis mustot, hadd kísérletezzenek vele ők is.