Így pörög a pohárban 580 grammnyi maradékcukor

2016. március 07. 10:40

A Tokaj Kereskedőház 2013-as Áts Károly által készített eszenciáját kóstoltuk a VinCÉ-n. Mivel ízeket és illatokat az interneten egyelőre nem tudunk közvetíteni, ezért most a minden részletében lehengerlő bor látványát mutatjuk meg olvasóinknak.

2016. március 07. 10:40
Bukovics Martin

A 2013-as tokaji eszencia a Mandiner.bor által is beharangozott, a VinCE szombati napján tartott mesterkurzuson jött elő, melyen a Tokaj Kereskedőház friss tételeit néztük meg nemzetközi kontextusban. Sauternes-i, ruszti, wachaui, burgundiai borok párbajoztak a tokaji szárazakkal és édesekkel. Két bor mellé nem tettek versenytársat a szervezők, az egyik a Tokaj Kereskedőház 2013-as Szarvas-dűlőből származó hatputtonyos aszúja volt, a másik pedig ez a fenti videón is látható, minden részletében lehengerlő 2013-as eszencia, amely literenként 580 grammnyi maradékcukrot tartalmaz.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nicknamenick
2016. március 16. 00:59
"Ja!" (:-P) Gál Péterrel amúgy mi a gondod?!... talán az, hogy a munkájáért fizetést kap - mint mindenki rendes helyen? vagy az, hogy borászként azt is tudja, miről beszél? ...Mojjo nyelvi regiszterekről szóló megjegyzésével pedig teljesen egyetértek - még ha magam sem mindig tudom ezeket betartani :-)
nicknamenick
2016. március 16. 00:56
...bocs, de nem bírtam végigolvasni az egész kommentet, egy dolog azonban érdekelne: mi is itt a megengedhetetlen hazaárulás? esetleg az, hogy már nem annyi évig kell érlelni hordóban az aszúkat, ahány puttonyosok? vagy mi?...
Mojjo
2016. március 16. 00:14
Ez nem egy konkrét borverseny volt, nyugodtan küldhettek hordómintát. A 10%-os 3 puttonyos aszú valóban enyhén gyanús, hogy idő előtti erjesztésleállítással készült, de a 9%-os 6 puttonyos nem feltétlen. Ahogy írod is az esszenciák kapcsán, nagy cukorkoncentrációknál az élesztők működése nem túl biztos. Valójában nem csak a működésük, hanem a puszta életük, létük is igen bizonytalan. A Saccharomices cerevisiae-nek van ezerféle törzse, nagyon különböző tolerancoaszintekkel, így, a bor címkéjére ránézve lehetetlen megmondani, meddig bírták az erjesztést - úgy általában is igaz ez, ekkora cukorkoncentráció mellett meg főleg. Mivel fajélesztős borról van szó, a termelő minden bizonnyal olyan törzset választott, amiről tudni, hogy hamar elpusztul ilyen cukorkoncentráció mellett. Ez cseppet sem erkölcstelenebb, mint bármely más fajélesztőzés - és a borok jó része fajélesztővel készül. Eredetvédelmi államtitkárunk nincs. Eredetvédelemért felelős helyettes államtitkárunk van, Gál Péter személyében, aki maga is borász, valamint mellesleg Gál Lajos fia. Nem kivülálló tehát, elég jó rálátása van a helyzetre. Amúgy, bár nem helyettes államtitkári, hanem miniszteri megbízotti pozícióban, de a feladatköre régóta él, régebben Kiss Eliza látta el azt. Amúgy abban egyetértek veled, hogy jóval szigorúbb eredetvédelmi szabályozásra lenne szükség. Olyan ikonikus termék esetében meg mint az aszú, ez hatványozottan igaz. Az általad használt nyelvi regiszterek nem alkalmasok arra, hogy egy minisztert elgondolkodásra késztessenek. Ha komolyan azt szeretnéd, hogy a mondandód eljusson bárkihez is, főleg magasabb körökbe, ezen rengeteget kell csiszolnod.
Rony Tronco
2016. március 15. 17:52
Mojjo! Egy korábbi témában írt levelem: Elküldve: 2015.06.25. 20:11 '[email protected]''[email protected]' Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter részére! Tisztelt Miniszter úr! Olvasom Nagyapám Dr. Hérics-Tóth Jenő, M. Kir. Erjedéstani Állomás Igazgatója, Kir. Kísérleti Főigazgató, stb. 1931-ben kiadott kis füzetét, A bor szeszipari értékesítése . Ebben a füzetben ír a francia Konyakról is. A szőlő, a bor előkészítéséről, a lepárlásról, amely évszázados hagyományokon nyugszik és a konyak érleléséről, hordóiról, a hordók kezeléséről és ízjavításukról (bonificateur). A minőségi konyakoknál minden az évszázados tradíciók és titkok szerint történt. Nemrég Armagnac vidékén jártam, de a füzetbe leírtaktól sok eltérést alig láttam, két főzde és pince meglátogatásakor. Azután hallottam azt is , hogy a jelentősebb konyak márkák ma már norvég tulajdonban vannak. A francia törvények azonban nem a tulajdonos érdekeit, hanem a tradíciót, a minőséget védik. A tradíciók védelmére tett intézkedések egyik legszebb példája a német sörtörvény 1516 óta. Ezt az Önök számára úgy tűnik, érdektelen bevezetőt csak azért írtam, mert Franciaországi utazásom 2015-01-14 Ferihegyről, a Liszt Ferencről indult. Itt az egyik, de valószínű a többi tax free boltban olyant láttam, amit nem is akartam elhinni: Royal Tokaji 6 Puttonyos Aszú 2011 Hátoldali cimkén: Royal Tokaji Zrt. Mád, stb. Alul jobbra: Alk. 9 Vol. Ja! Van 3 Puttonyos 10 %-osom is, azt is a harmadik évben palackozták, egy másik Zrt. Árát meg sem néztem, mert ez az egész egy undorító hamisítás, a nemzet hitelrontása, stb. Megengedhetetlen hazaárulásnak is tekinthető. Tanulmányaim során a Kertészeti és Szőlészeti Főiskola padjait nyúztam, tájrendezőnek készültem, de mi még mindent tanultunk. Az aszút 1600-1660 között Szepsi Laczkó Máté udvari prédikátor készítette először. „A tokaji aszú a 18. században vált világhírűvé. XIV. Lajos „a borok királya, a királyok bora” elnevezéssel illette.” (Wikipédia) Tanulmányaimból még emlékszem a Tokaji borfajtákra készítésükre, a Gönci hordóra, az érlelés követelményeire, stb. Ahány puttony, annyi év érlelés minimum (fahordóban) a forgalomba hozatal csak azután jöhet. A nagy borokat aszúkat végig Gönci hordóban. Maximálisan kiérlelték a borban lévő cukrokat, 13-14,5 alkohol %-ig. A Tokaji eszenciáról emlékem és tapasztalatom, hogy 8-9 %-ig emelhető az alkoholtartam, mert a magas cukortartalom miatt az élesztők nem tudnak dolgozni. Ezek a borok, aszúk, eszenciák olyan kiérleltek, hogy nem szükséges kénes stabilizálás a palackozás előtt. (A Portóiaknak sincs.) Találkozókkor egykor híres szőlész, borász barátok magyarázzák nekem az új bortörvényt, a modern borkezelést és sok egyéb maszlagot. Azt mondják, a Tokaji aszút legalább két évig fahordóban kell érlelni! Minimális alkohol tartalom legalább 9%!??? A törvény-kreálókat nem mentesíti a tudatlanság! Hazánk jelenleg nem a Gazdák, hanem az orgazdák társadalma! Ha a tradíciót, az egykori nagyjainkat nem tiszteljük, akkor ne csodálkozzunk semmin. Egy normális országban egy ilyen nemzeti kinccsel ezt tenni,- nem lehet. Hazaárulás. Ez olyan mintha a Dom Pérignon, vagy Krug pezsgőt tankban erjesztenék. Ha van borász, aki ezt a fent bemutatott Royal pancsot utóerjedés nélkül fahordóban érleli 6 évig vegyszerezés nélkül, az a szakma mágusa. De így csak egy hitelrontó gazember. Tisztelettel: P.S. Ja! És még egy eredetvédelmi államtitkárt és csapatát is fizetni kell az adóforintokból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!