1919. március 21. – Átadta-e a hatalmat Károlyi a kommunistáknak?

2016. március 21. 23:59

Károlyi nem „hazaáruló”, hanem egy olyan, nem kiemelkedő képességű politikus volt, aki békés körülmények között elvezette volna az országot, de az 1918-1919-es elképesztően nehéz helyzet kezelése meghaladta a tehetségét.

2016. március 21. 23:59
Csunderlik Péter

Ismert vád Károlyi Mihály ellen – két éve ugyanekkor Borókai Gábor Kossuth térről szóló Heti Válasz-vezérjegyzetében is felbukkant, melyben Károlyi-szobrának eltávolítását is ideologizálta -, hogy a »vörös gróf« adta át a hatalmat Kun Bélának és a kommunistáknak. A hatalomátadás - egyben Magyarország (mint Krisztus) elárulásának - képét igen expresszíven festette meg Tormay Cécile a horrorlektűrjében, a Bujdosó könyvben, amelynek hazai népszerűsége már régen lenyomta a Micimackót is. Ebben: »Károlyi Mihály március 21-én éjjel félrebillent szűk koponyájával, horpadt mellével ott állt Tisza István egykori szobájában, és mielőtt a kakas harmadszor kiáltott… (…) Károlyi Mihály álmosan aláírja lemondását és elrendeli, hozzák ki Kun Bélát a börtönből, eresszék szabadjára a kommunizmust, hogy elöntse, ami Magyarországból még megmaradt.«

Hiába érvelek minden fórumon, hogy a Bujdosó könyv tanúságértéke nagyjából annyi, mintha Bartus László Amerikából írna Orbán-életrajot azon infók alapján, amelyeket a hozzá kilátogató Dr. Kende Pétertől, Mészáros Tamástól és Gréczy Zsolttól hallott, a hatalomátadás mítosza kiirthatatlan.

Most nyilván az ezért kapott sékelek és rubelek csörögnek belőlem, de talán nem meglepetés, hogy szerintem Károlyi nem »hazaáruló«, hanem egy olyan, nem kiemelkedő képességű politikus volt, aki békés körülmények között elvezette volna az országot, de az 1918-1919-es elképesztően nehéz helyzet kezelése meghaladta a tehetségét. És ehhez semmi köze a gyerekkorában megműtött farkastorkának, amellyel jellemzően indokolni szokták politikusi alkalmatlanságát, megfelelve az ami kívül, az belül antik elképzelésnek, melynek leginkább már csak a Walt Disney-mesék biztosítanak teret, ahol a főhős daliás, míg a gonosz görbe hátú és fröcsög a nyála. (Leszámítva az olyan szabályerősítő kivételeket, mint Quasimodo A Notre Dame-i toronyőrben.) Minderről a Tormay Cécile Bujdosó könyvét elemző tanulmányomban értekezem. Egyébként pedig Károlyi a vajszínű nadrágjával és a párizsi divatjával kora legjobban öltözött politikusa volt, noha a cipőfűzőjét nem tudta befűzni, mert gyerekkora óta hozzászokott, hogy szolgák öltöztették. Ezért már a párizsi emigrációban egyszer Bölöni Györgynek kellett befűznie helyette fényes, fekete lakkcipőjét, mikor az utcán kibomlott a csomó.

Mire 1918 őszén Károlyi az ellenzék ifjabb Andrássy Gyula melletti vezéreként és Magyarország akkori talán legnépszerűbb politikusaként hatalomra került, már nem kellett bomlasztani a magyar hadsereget, mert a magyar katonák jó része már dühösen, grófokra vadászva jött haza a frontról. Tiszával is ők végeztek és a »nem akarok többé katonát látni« ismert Linder-kijelentés is az ő leszerelésükre és pacifikálásukra vonatkozott. Károlyi lenne felelős Trianonért? Ugyan. Károlyi még ellenzékben puffogott, mikor Magyarország nagy részét 1915-től titkos egyezményekben odaígérték az utódállamoknak.

(...)

Mi történt tehát 1919. március 21-én?

Károlyi biográfusa, Hajdu Tibor – Hajdu Károlyi-életrajzáról itt olvasható a recenzióm- elég pontosan tudja rekonstruálni a magyar történelem legzavarosabb napjainak egyikét: a Vix-jegyzék - fontos tudatni, hogy Ferdinand Vix alezredes a postása, nem a fogalmazója volt ennek a jegyzéknek, úgyhogy a történelemkönyvekben helyesebb lenne antant-jegyzékről beszélni - okozta általános pánikban Károlyi úgy döntött, miután például Bethlen István sem tudott felmutatni alternatívát, akinek véleményét szintén kikérte, hogy maga köztársasági elnök marad, de egy tisztán szociáldemokratákból álló kormányt nevez ki bizalmasa, Kunfi Zsigmond miniszterelnökletével. Róla ugyanis nem feltételezte, hogy a proletárdiktatúra híve lesz.

A szociáldemokrata kormány kinevezését az tette szükségessé, hogy egyetlen tömegpártként az MSZDP bírt a legnagyobb párttagsággal és erővel, és 1919 januárjára az ország működését már szinte csak a szakszervezetekkel lehetett organizálni. Nem véletlenül írt még Apponyi Albert is egy akkori levelében baloldali »világprocesszusról«. Esetleg még felmerült, hogy Kunfi egy kommunista minisztert is vegyen be a kormányba, ezzel biztosítván az MSZDP-nek a KMP támogatását is.

Károlyi háta mögött azonban az MSZDP vezetői megegyeztek a börtönben ülő Kun Bélával, akit más kommunista vezetőkkel együtt éppen Károlyi záratott börtönbe 1919. február 21-én (megvan a Fél holtra verték Kun Bélát cikk?) - a két párt egyesüléséről és a Tanácsköztársaság kikiáltásáról. Károlyi titkára, Kéri Pál pedig megfogalmazta a köztársasági elnök lemondó kiáltványát, Károlyi aláírását is ráhamisította. Legalábbis Károlyi utóbb azt állította memoárjában, hogy nem írta alá, és a háta mögött hirdették ki a proklamációt. »Mindezzel nem akarom azt állítani, hogy Károlyinak ne lett volna felelőssége a Tanácsköztársaság kikiáltásában és történetében. Felelőssége abban áll, hogy utólag nem tiltakozott, bizonyos barátságos gesztusokat is tett az új hatalom felé« – írja Hajdu.

Ezzel a puccsal vette át a hatalmat kilencvenhat éve »Magyarország proletársága«.

De így legalább a Tanácsköztársaság a szén árának maximalizálásával végrehajthatta a magyar történelem addigi legnagyobb rezsicsökkentését.

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Békanász a hasadon
2019. április 05. 00:32
A nyúlszájú degenerált vörös gróf.
balbako_
2017. március 12. 15:30
Most nem mindegy, hogy degeneráltsága miatt volt alkalmatlan, vagy elvtelensége miatt? Alkalmatlansága immáron történelem:tevőlegesen részt vett abban, hogy egy demokráciából proletárdiktatúra legyen és abban is, hogy a békekötésből minket kihagytak, velünk senki nem is tárgyalt ezáltal Trianon okozóját is láthatjuk benne. (Apponyiék már kész helyzetet nélkülünk letárgyalt és elfogadott diktátumokat kaptak)
írmag
2017. február 13. 22:42
Elvesztetted a fejed, mint kádár elvtársad, igaz te még a nem tudni hányadik verzióként még lihegsz. Ezt még mindig az ingyen tanácsi lakásért írod, vagy ezt már a reformkapitalisták fizetik? (Majd április 4.-ről is írnod kell?)
bölcsuhú
2016. december 18. 22:22
Miért kell csodálkozni a Csunderlikek, Ungváryk történelemhamisitásain? Hiszen elég azt látni amit a nyugati és nyugatbarát hazaáruló média elkövet napjaink pestisével, a migráncsok sáskajárásával! Ezerszer is megnézhettük a nőt és ygerekét a sinekre rántó férfit, a méterre tőle levő lábon átbukó fociedzőt, a röszkén békésen tüntetőket, a szendvicseket, vizet elutasitó, regisztrációt megtagadó sáskákat, stb. s láthattuk, olvashattuk, hogy erről hogyan tudósitottak a nyaugati médiumok, no meg a hazai ellenzékiek. S ez pár év múlva már történelem lesz és egyes történészek ezt fogják valóságként tálalni! Ahogy ma teszik azt a vörös terrorról, Trianonról, a Horthy korszakról, stb, stb. a komcsi/libsi doktrina alapján. Ezért nem szabad hagyni, hogy csak az ő szavuk hallatszodjon, csak rajtuk át juthassunk információkhoz, mi is, meg az utódaink is. mert p ők csak hazudnak, reggel, este , meg közte!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!