Az, hogy a borászokban felébredt a legmagasabb minőségre való törekvés, zseniális, a borok pedig, amelyeket kóstolhattunk, sokat ígérőek. Nagyszerű, mennyire már-már ásványosan tiszták ezek a borok és milyen briliánsan ki lett dolgozva az aromatikájuk. Kezdve a kései szüretelésű sárgamuskotállyal, melyben nagyon tetszett, hogy muskotályos aromája játékos könnyedséggel párosul.
Mit szól az aszúkhoz? A 2013-as, már Áts Károly és csapata készítette évjáratból egy öt- és egy hatputtonyos aszú került terítékre.
A két aszú közül az ötputtonyos jelenleg közelebb áll a szívemhez, mert ezt a játékosságot, ezt a könnyed eleganciát, a tiszta gyümölcsöket közvetíti, és egész egyszerűen öröm kóstolni a bort. Hihetetlen a részletgazdagsága is.
A hatputtonyos egy kicsit édesebb, zsírosabb, kövérebb, nagyobb, mindenből egy picit több: az a bor a jövőnek szól. Nála az érdekel, merre fejlődik a következő húsz-harminc évben, mert ez az igazán izgalmas. De jelen pillanatban az ötputtonyost tartom nagyobbra, mert egyszerűen jobban iható, könnyebben érthető. És ez teszi nagyon jóvá, nagyon-nagyon jóvá.
Összességében nagyon örülök annak, hogy ilyen izgalmas, kiválóan elkészített, nagyon tiszta gyümölcsösséget közvetítő borokat kóstolhattam – ezt a rájuk adott pontjaim is kifejezik. (Az 5 puttonyos aszú 98, a 6 puttonyos 95, a 2013-as eszencia 100 pontot kapott – a szerk.) A pontozás egyetlen problémája csak az, hogy differenciálásra kényszerít, ami egyik-másik borral szemben talán kevésbé fair. Nagyszerű és igazán nagy borok ezek, gratulálok hozzájuk.