Kiállítóként jelen lesz a németországi Geisenheimi Főiskola is, akiknek a standján megfordul majd Bukovics Martin, a Mandiner.bor szerkesztője (egyben az iskola hallgatója), valamint a pénteki napon ifjabb Dúzsi Tamás szekszárdi borász is, aki egy Erasmus-félévet töltött el a Rajna-parti kisváros világhírű borászati főiskoláján - mindketten azért lesznek ott, hogy meséljenek tapasztalataikról és tanácsot adjanak a szőlészet-borászat, nemzetközi borgazdaság, italtechnológia, kertészettudomány, tájépítészet képzések iránt érdeklődő középiskolásoknak. A saját, a hallgatók számára is hozzáférhető szőlőterülettel és borászattal rendelkező iskola idéntől két új alapképzést indított, így élelmiszerbiztonsági és logisztikai BSc iránt is lehet érdeklődni a geisenheimieknél - németül, angolul, a két sztárvendégnél pedig magyarul.
A Mandiner.bor megkérdezett két elsőéves geisenheimi hallgatót, akik szintén Magyarországról érkeztek Németországba tanulni. Az italtechnológiát hallgató Marosi Csaba elmondta, őt eleinte meglepte, hogy Geisenheimben szinte a nulláról kezdik a tananyagot, ám a félév végére már kifejezetten magas szintre jutottak el, mondja. „Az első matematika előadáson meg az elsőfokú egyenleteket vettük, most meg már integrálunk” – magyarázta a német nyelvű szőlész-borász képzésben részt vevő Dúzsi Bence, kiemelve, hogy nem a mélyvízbe lettek bedobva a komoly tárgyakból, hiszen fokozatosan, részletesen veszik át az anyagot.
A két magyar diák szerint az egyre több külföldi hallgató által felfedezett, egy boros-üzleti alapképzést angol nyelven is kínáló geisenheimi főiskola a gyakorlatorientált oktatásban erős. „A szőlő biológiája és a botanikagyakorlat a két kedvenc tárgyam eddig” – mondja Dúzsi Bence. Utóbbin többek közt mikroszkópokkal vizsgálják a növény különböző részeit, ezáltal is beavatva őket a tápanyagfelvétel, a fotoszintézis és a szőlő bogyóinak szemmel nem látható titkaiba. Marosi Csaba szintén a szemináriumokat emeli ki: a borbírálatot, az érzékszervi bírálat órát, vagy a gyümölcslé-készítést.
Csaba a Geisenheimbe készülő érettségizőknek azt javasolja, biológiából és matematikából csináljanak emelt szintet – két emelt szintű érettségi a belépő ugyanis a német felsőoktatás világába –, a német nyelv tanulásara pedig feküdjenek rá – minél több német szót és kifejezést megtanulnak a gimiben, annál kevesebbet kell majd év közben szótárazniuk. Az esetleges nyelvi problémáktól pedig nem kell félni, mindkét magyar hallgató türelmesnek és segítőkésznek mondja az oktatókat és diákokat.
Dúzsi Bence terveiről elmondta, még nem tudja, akar-e mesterképzést. „Geisenheimben az alapképzés olyan, mint máshol egy mester, hiszen a szakmai borászati tárgyak már az első félévben hangsúlyosan megjelennek” – a szőlész-borász hallgató így esélyesnek tartja, hogy az iskola elvégzése és a kötelező szakmai gyakorlatok után visszajön a család szekszárdi pincészetéhez. Marosi Csabát érdekli egy italtechnológiai mesterképzés, ő ugyanis a söriparban látja a jövőjét. Addig is szorgalmasan tanul.