A drónok már a profi ligában versenyeznek

2016. január 31. 09:46

A Drone Racing League a pilóta nélküli repülők Nascar-ja, legalábbis már annyira látványosan van előadva a repülő cirkusz.

2016. január 31. 09:46A drónpiac él és virul hiába szabályozták le keményen az USA-ban és kell kötelező rendszám már hozzá. A legújabb őrület a versenyszerű drónröptetés, ligát is alapítottak, hogy hivatalossá tegyék és népszerűsítsék a sportágat. Mellesleg így lehet hatalmas szponzori pénzeket is összeszedni a megélhetési drónozásból. A DRL (Drone Racing League) viszont nem csak egyszerű drónröptetés, hanem akrobatika, ügyességi sport és cirkuszi látványosság is, mindent beletolnak, amivel le lehet kötni a nézőket manapság egy ilyen versenyen.Eleve ezek a versenyzők már felspécizett drónok, a kereskedelmi forgalomban nem is kaphatóak nyilván. A versenyen 12 kilométer/órás sebességgel is száguldozhatnak, nem hiányoznak az ütközések és sérülések sem így, mint az autóverseny a Nascar esetében sem. 2016-ban hat alkalommal rendeznek versenyeket, az egész a Star Wars „pod racing” versenyéhez hasonlít, csak miniatűr változatban előadva. A pályákon egy halom akadály szerepel, ezeket kell leküzdeni, közben pedig leelőzni az ellenfeleket is mellesleg.
 


A drónok irányítása hasonlít a virtuális valóság vagy kibővített valóságos megoldásokhoz, speciális szemüvegben ülnek a lelátón a zsokék és ők is azt látják, amit a drónjukra erősített kamera lát valós időben. Gyakorlatilag ők ugrálnak a pályán az akadályok között és csinálnak hajmeresztő manővereket.

 

Hogy még látványosabb legyen a show, a drónokra színes LED-eket helyeztek, melyek a sebességtől függően is változtatják a színeiket, tehát lehet tudni mikor érték el a csúcssebességet, a 120-at. A technológiát folyamatosan tökéletesítik, a DLR célja pont az, hogy mint egy autóversenyben szponzori hálózat és technológiai ipari háttér épüljön fel a drónverseny köré és tévében is közvetítsék, mint a Super Bowlt egyszer.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik