Himalája-drámával indul a Velencei Filmfesztivál

2015. szeptember 02. 09:56

Szerdán nyílik meg a 72. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál, a világ legrégebbi és komoly presztízsnek örvendő mustrája, amelynek szervezői ismét nagy várakozást keltő produkciót, az izlandi Baltasar Kormákur Everest című hegymászódrámáját szemelték ki nyitánynak, de Johnny Depp is ott lesz.

2015. szeptember 02. 09:56

A lagúnák városában zajló filmünnepet két éve Alfonso Cuarónnak – a nemzetközi versenyfilmes zsűri idei elnökének - űrben játszódó Gravitáció című filmje nyitotta meg, amely később hét Oscar-díjat nyert, tavaly pedig a Birdman, avagy (A mellőzés meglepő ereje) című szatírával kezdődött a mustra, amely pár hónappal később négy Oscart kapott az amerikai filmakadémiától. A hegymászó-katasztrófát felidéző Everest producereinek reményei most nyilván valahol a Himalája legmagasabb csúcsain járnak, ahol a Jake Gyllenhaal, Robin Wright, Emily Watson és Jason Clarke közreműködésével forgatott film szereplőinek története játszódik. A versenyen kívül a velencei programba került Everest az 1996-os tragikus hegymászószezonról szól, amikor hat hegymászó veszett oda egy viharban a világ legmagasabb hegyén, a 8848 méteres Mount Everesten. A filmet más országok között Nepálban, a Mount Everest lábainál és Olaszországban, a Dolomitokban és a Cinecitta stúdióban, valamint a londoni Pinewood Stúdióban forgatták. 

 
A Lidón kigöngyölt vörös szőnyegen számos hollywoodi sztár sétál majd végig a következő másfél hét alatt. Ott lesz Johnny Depp, aki Scott Cooper Black Mass című gengszterdrámájában alakítja – állítólag félelmetesen – a bostoni banditát. A mustrán Cooper filmje mellett további húsz produkció verseng az Arany Oroszlán-díjért. Közülük számos munkát megelőzött a híre: ilyen a Kristen Stewart és Nicolas Hoult főszereplésével készült Equals, vagy Luca Guadagnino A Bigger Splash című alkotása, az 1969-es A medence új feldolgozása Tilda Swintonnal és Ralph Fiennesszal, továbbá Charlie Kaufman és Duke Johnson közös animációja, az Anomalisa, de A király beszédével Oscar-díjat nyert Tom Hooper The Danish Girl című új filmjét is sokan várják, amely egy transznemű nő 1920-as évekbeli történetét ábrázolja. A filmkészítés felé mozduló Netflix az Idris Elba főszereplésével forgatott, afrikai gyermekkatonákról szóló, Beasts of No Nation című háborús drámájával szállt be a velencei versenybe, amely a cég első saját készítésű mozifilmje. Bár a filmforgalmazók és a mozitulajdonosok felszisszentek annak hallatán, hogy a produkció a tervek szerint októberben egyszerre kerül a mozikba és rendelhető majd meg online, a fesztiváligazgató, Alberto Barbera nem akadt fenn a filmes ágazat felé nyújtózó internetes szolgáltató jelentkezésén. Mint mondta: a „filmes világot szeizmikus mozgások” rázzák meg, és a filmfesztiváloknak válaszolniuk kell erre.
 
A fesztivál honlapja szerint az idei velencei merítés hivatalos programjában 55 új játékfilmet tekinthetnek meg a nézők, a 21 versenyfilmen kívül 16 játékfilmet versenyen kívül vetítenek és 18 alkotás szerepel a Horizont szekcióban. Tizenhat rövidfilmet is bemutatnak, a velencei klasszikusok című retrospektív programban pedig 20 játékfilmes produkció is látható. Az utóbbi válogatásban vetítik a kalandos életű Fejős Pál (1897-1963) magyar filmrendező, kutató, egyetemi tanár 1933-ban forgatott, Napsugár (Sonnenstrahl) című filmjét, amelyet forgatókönyvíróként és producerként is jegyzett. A film a gazdasági válság idején Bécsben játszódik: a munkanélkülivé vált Hans reménytelenségében épp a Dunába akar ugrani, mikor megpillant a vízben egy lányt, és kimenti. A 18 éves Anna azonban szintén úgy érzi, nincs ereje tovább élni. A szervezők Bertrand Tavernier Arany Oroszlán-életműdíjáról már korábban tájékoztattak, a napokban pedig azt is közölték, hogy a Horizont program zsűrijét vezető Jonathan Demme csütörtökön kap díjat a fesztiváltól a filmművészetre nagy hatást gyakorló eredeti filmes látásmódjáért. A rendező, akinek Dübörög a szív című Meryl Streeppel forgatott rockdrámáját szeptember 10-től a magyar mozik is vetítik, visszatérő vendég Velencében, a közönség korábban a Melvin és Howard, A mandzsúriai jelölt, a Man from Plains, a Rachel esküvője, az I'm Carolyn Parker és az Enzo Avitabile Music Life című produkciókat láthatta tőle a fesztiválon.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!