Az eddig enyhe tél okozott-e bármilyen nehézséget a szőlőben? Hatással lehet ez az évjáratra, vagy csak könnyebb volt az első metszés miatta?
Nekünk egyelőre problémát nem okozott az enyhébb tél. Tokajnak van egy olyan klimatikus pozíciója, amiért nálunk nem volt olyan szintű a felmelegedés. Én azt gondolom, ami a könyvekbe is le van írva, hogy a szőlőnek 10 Celsius-fok feletti napi átlaghőmérséklet kell ahhoz, hogy komolyabban meginduljon. Erre esély nem volt. Napközben valóban 8-10 Celsius-fokok voltak, de éjszaka ennél hidegebb volt. Inkább a csapadék mennyisége miatt aggódom, hogy abból nem nagyon volt. Hó nem esett, esőből volt valamennyi, de az kevés. Inkább egy párás, ködös, napsütésmentes, se ide, se oda időjárás volt. Téli csapadékra lenne még szükség. A szőlők be vannak szántva, a talaj képes lenne elvezetni a vizet. De szerintem semmi baj nem lesz az enyhe télből.
Mi az, amiért szeret, és mi az, amiért nem szeret a furminttal dolgozni? Van-e esetleg olyan pozitív, vagy negatív tulajdonsága, amit külön kiemelne?
Negatívat nem tudok mondani. Amúgy sem szeretek. Pozitív tulajdonsága viszont nagyon sok van a furmintnak, valószínűleg nem is tudok még mindenről, amit felsorolhatnék. Mint fajta mindent nagyon jól csinál, ami szőlészeti szempontból fontos. Szárazságtűrő, késői, kiegyensúlyozott érés jellemzi, jó savtartalma van, jól aszúsodik, nagyon jó édes borokat lehet belőle készíteni. Tulajdonképpen minden szempontnak megfelel.
Borászati szempontból nagyon szépen mutatja a termőhelyet, a talajt, és a borász is megfelelően tudja formálni. A stílusok kialakításában is jó partner. Ehhez persze ki kell járni az utat és össze kell gyűjteni a tapasztalatokat.
A furmint működőképes a száraz vonalon is. Nagy kérdés volt, hogy át tud-e állni a meghatározó száraz borok készítésére a borvidék. Én azt gondolom, hogy jó eredmények vannak. Természetesen csináljuk tovább az édes boros vonalat is, mert a természetes desszertbor szerintem egy egyedi dolog, és ha nem is olyan nagy ütemben, de eladható. És keresik is a fogyasztók. Én összességében a furmintról csak jót tudok mondani.