Kezdődik a miskolci filmes csúcstalálkozó

2013. szeptember 12. 14:01

Működik a borsodi brandépítés: a 10. Jameson CineFest szokás szerint erős versenyprogrammal ünnepel, maga mellé állítva idén már az amerikai Sundance Filmfesztivál hivatalos tévécsatornáját is. Retrospektív vetítések, magyarországi premierek, kisjátékfilmes szekció, dokufilmes versenyprogram – szeptember 12. és 22. között több mint száz filmet láthat a közönség a miskolci Művészetek Házában, ráadásul ingyen. Klementisz Réka ajánlója.

2013. szeptember 12. 14:01

Amolyan országimázs-vitamin szerepe lett az elmúlt években a már nemzetközi szinten is jegyzett Jameson CineFestnek. A mezőnyben rendszerint több országos és régiós premier is szerepel, Sundance-nyertes art-kasszasiker, európai mestermű, és bőven akad minden évben meglepetés a doku- és kisjátékfilmes felhozatalban is. Az egy főre jutó nemzetközi filmesek száma a városban minden szeptemberben kiugróan magas, köztük sokszor sztárrendező is akad, és ők a profivá csiszolódott tálalásnak köszönhetően egész jó képet kaphatnak a városról, azaz: az egész országról.

A szervezők nem titkolt célja létrehozni a Sundance-hez fogható jelentőségű függetlenfilmes fesztivált a régióban, és ehhez az idén egy lépéssel még közelebb kerültek. Robert Redford áll a Sundance Filmfesztivál sikersztorija mögött, így ő alapította a fesztivál hivatalos adójának számító Sundance Chanell-t is – a tévécsatornával a CineFest partnerséget kötött. Miskolcon válogatást vetítenek majd a Sundance Chanell-en bemutatott filmekből. A blokkba bekerült egy ritka barátságról szóló alkotás (Halley), két tini útkeresős dráma (I Felt Like Love, Jess+Moss) és a Robert Crawley önpusztító ámokfutásáról szóló film (California Solo) is.

Robert Redford magányosan hajókázva tűnik fel a vásznon (All is lost), nyitófilmnek azonban nem ezt, hanem a Scarlett Johansson, Joseph Gordon-Lewitt és Julianne Moore főszereplésével készült Don Jont választották a szervezők. A téma a pornófüggőség, Scarlett Johansson dögösebb, mint valaha, a három főszereplő között izzó szenvedély pedig – a beharangozó szerint – lángra lobbantja a vásznat. A filmet október 3-tól tűzik majd műsorra a hazai mozik.

A premierek közül kiemelkedik még a Cannes-ban bemutatkozott Nebraska (a főszereplő, Bruce Dern Cannes-ban a legjobb férfialakítás díját nyerte el) az amerikai kisvárosok viszonyrendszeréről szóló sztorival. Aki a Kerülőutakat és az Utódokat szerette, valószínűleg most sem csalódik: a Nebraska rendezője is Alexander Payne. A Frances Ha rendezője, Noah Baumbach Toronto és Berlin után Miskolcra is elkíséri Frances Ha című legújabb filmjét, és a The World’s End trilógia harmadik részének bemutatója is a CineFesten lesz. Két cannes-i világpremiert is el lehet csípni Miskolcon: az Arany Pálma-díjas Adele élete (La Vie d’Adele) magyarországi bemutatója és Francoise Ozon Fiatal és gyönyörűjének első haza vetítése színesíti a programot. A teljes nagyjátékfilmes versenyprogram itt olvasható.

Filmorgiához méltó módon legalább ugyanilyen erős a kisfilmes- és a dokumezőny. A 22 kisfilm között versenyben van három magyar alkotás; Felméri Cecília filmje (A boldogság pirulája), a Cannes-ban is versenyző Nagy Dénes Lágy esője és Tóth Barnabás Újratervezése.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!