Vasárnapig lehet megtekinteni a Helmut Newton-kiállítást

2013. július 10. 15:39

Még vasárnapig látható a Helmut Newton (1920-2004) német-ausztrál fotográfus életművét bemutató kiállítás a budapesti Szépművészeti Múzeumban.

2013. július 10. 15:39

A Helmut Newton 1972 és 2004 között készített mintegy 250 képét felvonultató, áprilisban megnyílt tárlatot eddig több mint 50 ezren látták – közölte az intézmény szerdán az MTI-vel. A kiállításon a hetvenes években készült portrékat, erotikus képeket és divatfotókat, valamint Newton megrendelésre készített divat- és reklámfotóit is megtekinthetik az érdeklődők.

Helmut Newton a 20. századi fotográfia egyik legnagyobb hatású képviselője. Műveinek újszerű témái, beállításai gyakran sokkolták, megbotránkoztatták az embereket. Központi témái a meztelenség, a hatalom, a divat, a pénz, a testiség és a brutalitás. Nem nevezhető egyértelműen divatfotósnak, aktfotósnak vagy portréfotósnak, öt évtizednyi munkássága nehezen kategorizálható, műfajokon átívelő.

Modelljeiről készült portréi egészen különlegesek: intimitás, ugyanakkor távolságtartó hűvösség jellemzi. Számos hírességet fotózott, a képein látható mások mellett Monica Bellucci, Catherine Deneuve, David Bowie, Claudia Schiffer, Jodie Foster, Sigourney Weaver, Madonna, Carla Bruni, Cindy Crawford, Anthony Hopkins és Andy Warhol is.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!