A termést illetően a tavalyi év nem volt könnyű a dél-balatoni Bujdosó Pincészet számára sem, hiszen az aszály és a hőség miatt a fehér és rozé boroknál csak az egész korai szürettel lehetett megőrizni az illatokat, savakat. A kékszőlők fenolos érettsége viszont minden fajtánál szépen megtörtént, így igazán szép, testes, tüzes, bársonyos vörösborok születtek, derül ki a pincészet sajtóközleményéből.
Idén viszont várhatóan nem lesz olyan korai a szüret, mint tavaly. „A júniusi hűvös időjárás nem kedvezett a szőlővirágzásnak, az érzékenyebb fajták, mint a Muscat Ottonel, Chardonnay, Szürkebarát, Kékfrankos esetében jelentős terméscsökkenés várható” – mondta el Bujdosó Ferenc, a családi vállalkozás vezető borásza.
A Bujdosó pincészetnél lassan befejeződnek a minőséget befolyásoló zöldmunkálatok. Mostanra megtörtént a hajtások válogatása, a hónaljhajtások levétele a fürtzónából. Megkezdődik a második gépi csonkázás is. A pincében augusztus 10-ig fertőtlenítik a tartályokat, és a napokban megérkezett a várva várt új olasz Defrancesci tankprésük, melyet idén fel is avathatnak. Augusztus első hetében kezdődik a szüreti ráhangolódás. „Ahogy az autóversenyző fejben végigmegy a pályán, úgy gondoljuk végig a tennivalókat” – fogalmazott lapunknak küldött sajtóközleményében Bujdosó Ferenc.