Veszélyben lehet idén a magyar fehérbor

2024. augusztus 08. 13:00

A kánikula korai szüretre kényszeríti a magyar borászatokat. A változás még előnyös is lehet, de ehhez a termesztőknek alkalmazkoodnia kell az új helyzethez.

2024. augusztus 08. 13:00
FRANCE - GRAPE HARVEST

Nyitókép: Frederic Petry / AFP

 

Magyarország eddigi legmelegebb júliusa arra kényszerítette az ország borászait, hogy augusztus elején, a szokásosnál akár egy hónappal korábban kezdjék meg a szüretet. A klímaváltozás súlyosan érinti Magyarország elismert boriparát, különösen a fehérbor termelését – számolt be a Reuters. A tudósok szerint a hőmérséklet emelkedése miatt az ország túl forróvá válhat a híres tokaji borok előállításához.

Ezt is ajánljuk a témában

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint az idei július volt a legmelegebb Magyarországon az 1901-es hőmérsékletkövetés óta. Szabó Péter, az ELTE klímakutatója elmondta, hogy 

a magyar bortermelő régiókban 25 százalékkal nőtt a termesztési foknapok száma,

ami a termés érettségéig tartó hőfelhalmozódást jelenti. Szabó felvetette, hogy a magyar bortermelőknek – akiknek több mint kétharmada fehérborhoz termel szőlőt – alkalmazkodniuk kell, és át kell állniuk a melegebb éghajlatra jobban alkalmas vörösbortermelésre.

A magyar borászok azonban úgy vélik, hogy néhány változtatással képesek lesznek alkalmazkodni a változó klímához és folytatni a hagyományos fehérborok előállítását. 

Úgy tűnik, mi leszünk az új mediterrán régió... szóval ez a váltás nem feltétlenül kellemetlen a magyar borászat számára, de alkalmazkodnunk kell”

 – mondta Varga Péter, a badacsonyörsi Varga Pincészet tulajdonosa. Pincészete már olyan stratégiákat valósít meg, amelyek minimalizálják a szőlő közvetlen napsugárzásának kitettségét, és fontolgatják, hogy új szőlőültetvényeket telepítsenek keleti fekvésű lejtőkre.

Tokaj borászai is aggódnak a forróbb nyár miatt. Kanczler András, a Basilicus pincészet borásza szerint viszont „a kiszámíthatatlan őszi időjárás kockázata valamivel kisebb lehet, ha a szőlő korábban érik”.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kormánypárti2
2024. augusztus 08. 14:20
Libnyákoknak nem baj, ők már csak energia löttyöt, meg söröskorsó mosólét, fos cidert szürcsölnek a mindenmentes szójalatte mellé.
gilou-au-clavier
2024. augusztus 08. 14:08
Nem lesz baj ebből a klímahisztiből, kedves kesmanyikok? Mégiscsak van klímaváltozás, meg forró nyarak, amikhez alkalmazkodni kell(ene)?
lauderstenonis-2
2024. augusztus 08. 13:28
Milyen elismert boripar?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!