Kovács Tibor, a Tokaj Hétszőlő birtokigazgatója ősszel a hvg.hu-nak adott interjújában így fogalmazott a sűrítményezésről: „Ha komoly helyen előadnám, hogy márpedig be kell tiltani a sűrítmény használatát, magamra vonnám a bortermelők 80-85 százalékának haragját. Azt kérdeznék, hogy mit csináljanak a furmintjukkal, amit csak úgy tudnak eladni, ha beédesítik? Erre a logikus válasz az, hogy tessék aszút készíteni, és amiből meg nem lehet, abból meg tisztességes száraz furmintot. De ezt senki nem meri kimondani. Helyette a bortörvény legalizálja a csalást.”
A Hétszőlő birtokigazgatója az interjúban arról is beszélt, hogy azzal, hogy a Tokaj Kereskedőház állami segítséggel végül minden évben megveszi a szőlőtermelők borkészítésre nem nagyon alkalmas szőlőjét, aligha segít bárkinek is. „Az a termelő, aki hektáronként száz mázsa fölött termel, eleve rossz alapanyagot tud csak beadni, és ha nincs komolyabb elvárás, akkor ebben a kérdésben változás sem lesz. Szociálisan ez egy súlyos kérdés, hiszen több mint tízezer embert érint. De ha csak innen közelítünk, akkor a helyzet sosem fog megváltozni” – fogalmazott a Hétszőlő vezetője.
Idevág a tokaji szőlészeti és borászati kutatóintézet őszi felmérése: tizenöt félédes-édes bort vásároltak Tokaj, Bodrogkeresztúr,Tarcal, Mád, Tállya, Sátoraljaújhely településeken olyan helyeken, ahol ki volt írva, hogy van eladó bor, és ezekből csupán három volt fogyasztásra alkalmas, és csak egy olyan volt, ami hozta a tokaji borvidékre jellemző ízjegyeket. A felmérés nagy botrányt okozott a borvidéken: számos kistermelő kérte ki magának, hogy a kutatóintézet a boraikat bírálja.
Képünk illusztráció: a Vinartis webáruház kétszer finomított, színtelen-szagtalan, természetes mustsűrítményt tartalmazó kannái vannak rajta.