Balog a Nemzeti Vágtán: A cél az iskolai sportba integrálni a lovaglást

2012. szeptember 15. 16:18

Koszorúzással, ágyúszóval, a versenyzők ünnepélyes fogadalomtételével nyitottak meg az ötödik Nemzeti Vágtát. Balog Zoltán elmondta: a kormány célja a mindennapos iskolai sportba is integrálni a lovaglást, míg Lezsák Sándor kijelentette: a lovaskultúra nagy nemzeti reneszánszát éljük.

2012. szeptember 15. 16:18

Koszorúzással, ágyúszóval, a versenyzők ünnepélyes fogadalomtételével megnyitották a 2012-es, immár ötödik Nemzeti Vágtát szombat délelőtt a fővárosi Hősök terén. A rendezvényhez kapcsolódva több mint 70 település polgármestere és a kormány képviselői a lovaskultúra presztízsének visszaállításáról folytattak eszmecserét.

Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára azt mondta: sok-sok közösség vágya, kitartó munkája és küzdelme kellett ahhoz, hogy megvalósuljon Magyarország népszerű lovasrendezvénye, a Nemzeti Vágta. Azt mondta: a Nemzeti Vágta segítségével „életre kelthetjük és használatba vehetjük hagyományainkat, hogy azok a régiek bölcsességéből és tradícióiból táplálkozva hozzáadjanak valamit jelenünkhöz”.

Székely Tibor, a vágta főkapitánya szerint az elmúlt öt évben a vágta elérte, hogy Magyarország több száz településén újra ügy legyen a lovaglás és a lovassport. Ez alatt az idő alatt összesen 15 új lovaspálya épült a vidéki előfutamoknak köszönhetően, a huszár név pedig „visszanyerte régi fényét”, és ismét bekerült a magyar köztudatba.

Az ünnepi beszédeket követően a magyar hagyományőrző huszárok közreműködésével felvonultatták Magyarország történelmi zászlósorát, köztük hét tipikus lovassági zászlóval. A versenyzők bevonulását és ünnepélyes fogadalomtételét követően a kishuszár vágta előfutamaival kezdetét vette az ötödik Nemzeti Vágta.

A versenyző 72 település polgármestereivel és a kormány meghívott képviselőinek részvételével reggel megtartották a polgármesterek reggelijét is, amelyen a lovaskultúra presztízsének visszaállításáról, a lovaglás támogatásáról és a lovassport jelentőségéről is szó esett. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntő beszédében elmondta, hogy a kormánynak meg kell teremtenie azokat a feltételeket, amelyekkel támogatja az ország értékeit, a kreatív magyar elmének pedig arról kell gondoskodnia, hogy a kultúrába „beleforgatható üzletet” teremtsen.

A miniszter kifejtette: az európai uniós források 11 milliárd forintos keretet biztosítanak az oktatási intézmények fejlesztésére. Ebből az összegből pedig lehetőség van a lósporttal kapcsolatos létesítmények infrastruktúrájának fejlesztésére is. „Célunk, hogy a mindennapos iskolai sportba is integrálni tudjuk a lovaglást, ebben pedig a polgármesterek és az önkormányzatok is komoly segítséget tudnak nyújtani” – mondta. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szerint „a lovaskultúra nagy nemzeti reneszánszát éljük”, amely nagyban köszönhető az ötéves Nemzeti Vágtának is.

Már első óráiban rengeteg látogatót vonz a fővárosi Hősök terére az ötödik évfordulóját ünneplő, már hagyományosnak számító lovasrendezvény, a Nemzeti Vágta. A ragyogó napsütésben nemcsak a lelátók, de az Országkonyha és a Vágta korzó területe is megtelt érdeklődőkkel.

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Stigma
2012. szeptember 19. 20:49
"Mégis bazmeg melyik országban éltek???" Övék Magyarország és van még Magyarország-alsó, azoknak, akik nem a nerjük részei, ami egyre kevésbé lesz elérhető, még a fideszeseknek is.
Himalája
2012. szeptember 19. 20:49
"Ki a f* az a Balog Zoltán?" Az új lovaglásügyi minisztérium várományosa néhányszáz milliárdos költségvetéssel.
Finale*
2012. szeptember 16. 23:52
Ez csak a te velemenyed ,azert mert neked nem tetszik miert ne lehetne megvalositani ? A varoson kivul is van elet es ha videki gyerekek szamara egy kozseg meg tudja oldani ezt a sportolasi lehetoseget ,akkor azt miert ne lehetne tamogatni? A lovaglas az egyik legkivalobb sport, raadasul a lo, a serult es fogyatekkal elo gyermekek rehabilitaciojaban is fontos szerepet jatszik.
Szadik_1
2012. szeptember 16. 22:25
Semmi gond. De szociális érzéketlenséggel még nem vádoltak meg, akik ismernek. Tudom persze, hogy politikusok, nálunk, minden jó kezdeményezésből tudnak pénzszivattyút barkácsolni, értem az ellenérzők jó részét. De a politikusok kapzsiságáról nem a lovak tehetnek, hidd el!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!