Online boszorkányperek

2011. március 07. 10:25

Online is olvasható az a 350 éves kézirat, amely a 17. századi angol boszorkányperekbe enged betekintést. A dokumentum szerint a gyanúsítottak nem csak lepaktáltak az ördöggel, de együtt is háltak vele.

2011. március 07. 10:25

Már online is elérhető az a 350 éves kézirat, amely a 17. századi angol boszorkányperekbe enged betekintést. Az angol nyelven íródott feljegyzések Nehemian Wallington puritán faesztergályos tollából származnak. Wallington azoknak a nőknek a sorsáról ír, akiket a polgárháború dúlta Angliában boszorkánysággal gyanúsítottak meg. Az írás részletesen beszámol egy 1645 júliusában Chelmsfordban lezajlott boszorkányper részleteiről. Wallington számításai szerint akkortájt Essexben és Suffolkban több mint száz boszorkánynak vélt nő ült börtönben, sokan közülük minden kényszer nélkül elismerték, hogy „szerződést kötöttek az ördöggel”. A tárgyalás végén a harminc vádlott közül tizennégyet felakasztottak.

Rebecca Westtel kapcsolatban Wallington megemlítette, hogy a nő kínvallatása során beismerte, együtt hált az ördöggel - ezért végül kegyelmet kapott. A kézirat a perek kapcsán a polgárháborús állapotokról is megemlékezik: „Ez egy személyes beszámoló, és rengeteg dolgot elárul a korról” - mondta Carol Burrows, a digitalizálás irányítója. Wallington élete során hét kötetet írt tele. Naplóinak bejegyzéseit a vallásnak, a polgárháborúnak és a boszorkánypereknek szentelte, a digitalizálást a Manchesteri Egyetem végezte.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csubakka
2011. március 07. 12:54
Rákosi alatt magasabb volt a mortalitási ráta
magnamater
2011. március 07. 12:41
Hogyne ismerték volna be a boszorkányok, hogy együtt háltak az ördöggel, ha ez volt az ára, hogy elengedjék őket. Ma is vannak olyan állítások, melyekről mindenki tudja, nem igazak, de mégis muszáj mondani! Ugye érthető, mire gondoltam
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!