Betiltották Katalóniában a bikaviadalt

2010. július 28. 15:20

Történelmi győzelmet arattak a spanyolországi állatvédők: a barceloniai parlament betiltotta a bikaviadalokat Katalóniában. A 7,4 millió lakosú régiában eddig is kevés bikaviadalt tartottak, a törvény viszont erős jelzés az ország többi részének.

2010. július 28. 15:20

A régóta vitatott, ősi hagyományt 2012. január elsejei hatállyal eltörölték. A 135 tagú barcelonai törvényhozásban hatalmas éljenzés fogadta a hírt: 68 képviselő a tilalom mellett voksolt, 55 ellenezte és kilencen tartózkodtak. A 7,4 millió lakosú Katalóniában eddig is kevés bikaviadalt tartottak, viszont a tilalom így is erős jelzés az ország többi részének. Akik az állatok jogainál előbbre valónak tartják a kulturális hagyomány megőrzését, vereségük után most a madridi alkotmánybírósághoz fordulnának.

A törvényhozás a tavaly 180 ezer aláírást összegyűjtő Prou! (Elég!) környezetvédelmi mozgalom indítványára tűzte napirendre a kérdést. A viadalok beszüntetését követelő népi kezdeményezéshez Brigitte Bardot francia színésznő, a dalai láma és Antoni Tapies katalán festő is csatlakozott. „Küldjék az irgalom és a haladás üzenetét az emberiségnek. A barbár bikaviadalok az állatoknak nem jelentenek mást, csak kínzást és fájdalmat” - érvelt a parlamenti vitában a Prou szóvivője, Anna Mulá.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ígymegyez
2010. augusztus 01. 20:21
A spanyolok szerint ez nemzeti tradíció. Egyes népeknél pedig nemzeti/törzsi tradíció (volt) a fejvadászat, az emberi fejek zsugorítása, a skalpgyűjtés, a rituális emberevés, stb. Most majd tiltakozhatnak ők is, hogy ugyan miért lettek ezek beszüntetve. A történelem folyton változik, véle egyes szokások, divatok is. A Római Birodalom civilizáltsága sem kérdőjelezhető meg, de ugye nem szeretnék a gladiátorviadalokat felújítani? A bikaviadal is ezeknek az arénacirkuszoknak a modernkori csökkevénye lehet. Ideje eltűnnie.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!