„Nem okos, nem vicces, csak durva”: katolikus reakciók a párizsi olimpiai megnyitó LMBTQ-jelenetére

2024. július 29. 14:55

A francia püspöki kartól kezdve számos amerikai püspökön keresztül katolikus véleményvezérekig sokan tiltakoztak a párizsi olimpiai megnyitó LMBTQ-jelenete, dragshowja ellen. Mutatunk pár tiltakozást.

2024. július 29. 14:55
 A párizsi olimpia megnyitója drag queen showjának egy jelenete

 

„Nem okos, nem vicces, csak durva” – szól a Catholic Herald brit katolikus lap vezércikkének a címe a párizsi olimpia megnyitójának LMBTQ-jelenetére reagálva. Hozzáteszik: „A katolikusokat megsértették; a Catholic Heraldot megsértették, és a francia olimpia szervezőit és valójában a minisztereket egyáltalán nem zavarja ez a tény. Nem volt más módja a vonaglás (drag) bemutatásának, mint a kvázi istenkáromlás? 

Sokat mond el mindez arról, hogy a francia politikai osztály milyen érzéketlenséggel viszonyul a katolikus érzékenységhez.”

Arra is rámutatnak, hogy a francia politikára a francia forradalom óta jellemző a keresztényellenesség, és hogy a muszlimokat nem merik így sértegetni.

Nincs rá szó, durva gúny

Mint a Catholic News Agency írja: a Francia Püspöki Konferencia szombaton kiadott közleményében bírálta a „kereszténység kicsúfolásának és gúnyolásának jeleneteit, amelyeket mélységesen elítélünk”. Hozzátették: „köszönetet mondunk a többi vallási felekezet tagjainak, akik kifejezték szolidaritásukat. Ma reggel minden kontinens minden keresztényére gondolunk, akiket megbántottak bizonyos jelenetek felháborodása és provokációja.” Mint írták: remélik, hogy az olimpia nagyobb jelentőségű, mint egyes művészek ideológiai preferenciái.

Az Egyesült Államok katolikus egyházának egyik legismertebb elöljárója, Robert Barron minnesotai püspök arra szólította fel a katolikusokat, hogy „hallassák hangjukat”, válaszul az általa „az utolsó vacsora durva kigúnyolásának” nevezett eseményeire. Az X-en olvasható bejegyzésében Barron azt mondta, hogy 

az istenkáromló tett egy „mélyen szekularista posztmodern társadalom” jelképe, amely a kereszténységet ellenségeként azonosítja.

Eközben az istenkáromlás jóvátételeként Donald Hying, a wisconsini Madison püspöke azonnal felszólított minden katolikust, hogy „böjtöljenek és imádkozzanak, újítsák meg odaadásunkat az Eucharisztia, a Szent Szív és Szűz Mária iránt”.

Daniel Flores, a texasi Brownsville püspöke is megosztotta reakcióját, és kijelentette: „a szókincsem nem elég változatos ahhoz, hogy szavakat találjak a gyomromban lévő érzésre”. Hozzátette, hogy a keresztények „több tiszteletet érdemelnek”.

A katolikus Marco Rubio, Florida szenátora az általa olimpiai „furcsa show”-nak nevezett eseményre Júdás levelét idézve reagált (nem azonos a Jézust eláruló Júdással): „Megmondták nektek, hogy az utolsó időben lesznek majd, akik gúnyolódnak, akik istentelen szenvedélyeiktől vezettetve élnek.”

A keresztény jelképek LMBTQ átértelmezése

A katolikus Crisis magazinban Chasey Chalk, több könyv szerzője arra hívta fel a figyelmet, hogy szerinte az olimpiai megnyitó nem pusztán gúnyolódás volt, hanem „sok önfejű keresztény hitének megerősítése volt, akik régóta támogatják a degenerált életmódokat.”

Mint fogalmazott: „a dragshow a gúny helyett a politikai és teológiai célokat szolgáló performansz volt: nevezetesen, hogy a keresztény képzeteket a szexuális forradalom és utódainak szolgálatába állítsa, amely céllal sok keresztény egyetért. Ha van szándékos ’gúny’ az eseményen, az kevésbé az előadóktól és az ünneplőktől ered, hanem sokkal baljósabb forrásból.” Ezután a szerző felsorolt számos protestáns egyházat és keresztény szervezetet amelyek támogatják a melegházasságot vagy az egész LMBTQ-agendát.

Hozzátette azt is, hogy mindez „hatékony eszközként szolgál egy tágabb politikai célhoz is: a szexualitásról alkotott ’hagyományos’ keresztény nézetek hatásának semlegesítésére a szexuális forradalom által támogatottak javára (…). 

A keresztény rítusok és képek csak addig jelentenek veszélyt erre az LMBTQ+-párti mozgalomra, amíg a szexuális forradalom céljaival ellentétben léteznek. 

A tradicionális vallási témákkal átitatott drag showk – önmagukban is szexualizált, emberellenes kultúránk perverz liturgikus rítusai – arra irányulnak, hogy kiüresítsék ezeket a rítusokat és képzeteket, és megfosszák azokat ’LMBTQ+-ellenes’ erejüktől.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
canadian-deplorable
2024. július 29. 18:10
Ki nem állhatom a muszlimokat, de azt meg kell adni, hogy ők ezt nem tűrnék el. Ha az Iszlámot gúnyolták volna ki, már egész Párizs lángokban állnak, a műsor készítőinek fele már halott lenne, a másik fele meg az életéért futna és muszlimok mindenhol keresnék. A kereszténység békés, ezért tudják kigúnyolni.
templar62
2024. július 29. 17:01
Így tematizálnak a globális főkutyák . Addig sem az ukrajnai hullarablásukról folyik a diskurzus .
5m007h 0p3ra70r
2024. július 29. 16:52
8 évvel ezelőtt erről beszélt nekem egy török csávó, amikor azt ecsetelte, hogy az iszlám miért magasabb rendű, mint a kereszténység. Pedig az újszövetségben sem az önvédelem van tiltva, hanem a bosszú.
5m007h 0p3ra70r
2024. július 29. 16:49
>>tizennyolcfok 2024. július 29. 15:13 igazán élvezetes ez a hiszti<< Neked most nincs szezonod buksika.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!