Alaposan belerúgott Magyarországba a lengyel külügyminiszter, de a háborút, azt nagyon szereti

2024. július 29. 19:08

„Most keressük, kire számíthatunk szükség esetén” – nyilatkozta Radosław Sikorski, aki szerint az a baj a V4-gyel, hogy a tagjaira nem lehet ráerőltetni semmit.

2024. július 29. 19:08
Radosław Sikorski, Sikorski,

Nyitókép: Facebook

Interjút adott a Visegrad Insight főszerkesztőjének, Wojciech Przybylskinek Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter, amely ugyan Magyarországon kívül sok minden másról is szólt, mégis Magyarországról szólt leginkább –

hiszen már a cím is azt hirdeti, hogy Sikorski „ellenpontozza Orbán Viktor nyugatellenes narratíváit”, s a leadbe biztonság kedvéért beleírták, hogy „meggyőző cáfolatról” van szó.

Az interjú elején Sikorski a háborúról beszélt, és elmondta: „Mélyebb szövetségeket építünk a régiónkban, mert most keressük, kire számíthatunk szükség esetén”, s ez kiemelten igaz Ukrajnára. Leszögezte azt is, hogy Európa döntő többségével ellentétben Lengyelország nem sokáig élvezte az 1990 után unipolárissá váló világrend adta lehetőséget arra, hogy ne költsön a hadseregre – hiszen már az 1997-2001 közötti lengyel kormány is kötelezővé tette a 2 százalékos GDP-arányos katonai költési cél elérését akkor, amikor Európában mások ennek felét sem fordították fegyverkezésre.

Oroszországról elmondta:

„Oroszországgal a jelenlegi állapotában nem lehet békét kötni, mert az agresszióból szeretne profitálni. Ezért erre erővel és nem engedményekkel szükséges reagálni.”

Úgy fogalmazott, hogy szerinte Putyin célja „legalább Ukrajna, de lehetőleg az egész Nyugat kapitulációja”, amire három választ lehet adni: lehet kapitulálni, vissza lehet verni az agresszort, vagy „legalább megerősíteni az áldozatot, hogy aztán az agresszor maga adja fel”.

Sikorski elismerte azt is – amiről Orbán Viktor egyébként Tusványoson is beszélt –, hogy a globális dél nem vevő az ukrán-orosz háborúval kapcsolatos nyugati narratívára. Szerinte ez rosszul van így, mert „jó érveink szólnak amellett, hogy ez egy gyarmati háború, s Ázsia, Afrika és Latin-Amerika tudják, mit jelent a gyarmati háború”. Szerinte az ő feladatuk – kiemelten a lengyeleké és az íreké – megmutatni, hogy „a gyarmatosítást bizonyos fehér emberek is elkövették más fehér emberek ellen”, s azt az üzenetet kell a globális dél felé közvetíteni, hogy „az európai gyarmatosítás ideje lejárt, így senkinek sem kellene támogatnia az orosz birodalom újjáépítését”. Elmondta: közölte mindezt a kínai külügyminiszterrel is, hiszen Kína a 19. században a cári Oroszországgal kötött igazságtalan szerződéseinek áldozata volt, „a cári Oroszország ugyanakkor gyarmatosította, amikor minket”.

Optimizmust mutatva jelezte: a globális délen is „végül áttörnek majd a gondolataink”.

Przybylski kérdezte Sikorskit Orbán békemissziójáról is, amire a lengyel külügyminiszter azt válaszolta: „szeretném látni e kalandok hatásait”, azon túl, hogy „a magyar miniszterelnök PR-ja növekedett”. Emellett azt is jelezte, hogy a legutóbbi uniós külügyi tanácsülésen „Magyarország álláspontjának nem volt támogatottsága”, s kárörvendően hozzátette, hogy „elszigeteltnek tűnnek, amikor szolidaritást kérnek Európától az olajellátás kérdésében” (az ukrán Lukoil-szankcióval szemben). Sikorski szerint

a magyarok „nem kapják meg ezt a szolidaritást, mert nehéz barátokat szerezni akkor, ha valaki önzést sugároz”.

Tágabb értelemben megjegyezte, hogy szerinte az, hogy Magyarország „Moszkva és Brüsszel közé helyezi magát”, nem növeli a magyar mozgásteret, helyette „idegesít mindenki mást”. Megengedett magának egy beszólást is a magyar szuverenitással kapcsolatban: úgy fogalmazott, „mi nem engednénk, hogy Varsó utcáin kínai rendőrök járőrözzenek, de mindenki úgy értelmezi a szuverenitását, ahogy jónak látja”. 

Ezt követően Sikorski

közölte, hogy a lengyel haderőfejlesztést közös uniós hitelfelvételből szeretnék finanszírozni,

hiszen „nem lehet, hogy a (keleti – a szerk.) határ szegényebb országai finanszírozzák a gazdagabb országok védelmét”. Úgy véli: „Ha egyetértünk abban, hogy Putyin Európa egésze számára fenyegetés, mert halálosztagokat küld szét Európa-szerte, gyújtogatókat bérel fel, akik Európa-szerte rombolnak (a franciaországi vasútszabotázsra utal, amit a francia belügyminiszter szerint szélsőbaloldaliak követtek el – a szerk.), kiberhálózatokat támad meg, atomfegyverekkel fenyegetőzik, energetikai zsarolást alkalmaz, menekülteket küld”, akkor „az e fenyegetéssel szembeni intézkedések finanszírozásának is közösnek kell lennie”. A megfelelő megoldásnak az Európai Békekeret (EPF) növelését látja, s ezért is irritálja nagyon, hogy Magyarország jelenleg vétózza az EPF következő részletének kifizetését.

Meglepő módon ugyanakkor Sikorski pozitívan nyilatkozik a Visegrádi Négyekről: szerinte a V4 és a francia-német-lengyel weimari háromszög egyaránt fontosak Lengyelország számára, és „a visegrádi csoport jó teljesítménye erősíthet is minket a weimari háromszögben, mert szeretnénk a legnagyobb országok között a V4-et képviselni”. Szerinte ugyanakkor

az a baj a V4-gyel, hogy ez „nem egy olyan mechanizmus, amellyel bárkire rá lehetne erőltetni nézeteket, hanem egy olyan, ahol álláspontokban megállapodunk” 

márpedig a V4-ek nem értenek egyet a régió legfontosabb biztonsági kérdésében. Ugyanakkor lát közös V4-es érdekeket, melyek kapcsán az együttműködés fontos – ilyen az iparfejlesztés, az EU-s infrastruktúra-fejlesztési és mezőgazdasági támogatások kiharcolása, az ösztöndíjak és cserediák-programok kérdése. „Most annak az ideje van, hogy fenntartsuk ezt a formátumot, amelyet hasznosnak tartunk, jobb időkre, amikor Ukrajna megnyeri majd ezt a háborút, amiben reménykedünk. Talán akkor majd lesz álláspont-változás.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 280 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SzaboGeza
2024. augusztus 05. 17:07
Sikorski egy mocsok C.I.A. ügynök, KÖSZÖNJÜK AMERIKA!!!:)
Reszelő Aladár
2024. július 31. 15:36
Értem. Tehát: - elmagyarázzátok a globális délnek, hogy ez egy gyarmatosító háború, amire az összes többi hanyatt-homlok rohan vissza a régi gazdikhoz, akiknek a mostani elmaradott helyzetüket is köszönhetik - legalább tudjuk, hogy hivatalosan Lengyelországra nem számíthatunk - Lengyelország hány km olaj és gázvezetéket épített, amivel el tudná látni demokratikus olajjal és gázzal a V4-es alárendeltjeit? - tehát a nyugat minden trend ellenére felül marad, a kelet pedig minden trend ellenére alulmarad. A nyugati hajóhoz pedig hajlandóak még sok-sok lánccal odaköt i magukat - elvi okokból kell háborút nyerni, mert ha Oroszország veszít, akkor ott káosz lesz. Akkor pedig? Jön Jelcin 2.0 és a káoszban magához ragadja a hatalmat? És lendületből csinál egy jóképű szuperliberális demokráciát? Vagy jön egy Putyinnál rosszabb és kilő pár atomot az ellenségeire. Lengyelország pedig ugyanúgy végzi: hősi halottként
zabszem
2024. július 31. 11:40
"a lengyel haderőfejlesztést közös uniós hitelfelvételből szeretnék finanszírozni" Jah, valahogy a németek is ezt szeretnék, ahogyan Ukrajna finanszírozását is... Közös hitelunio, ahol titeket mi fizetünk... Mi meg még a kohéziós alapot sem kapjuk meg... Jaja... Persze így lesz.... Ki kell lépni az EU-ból... Mert látványos, amit von der Leyen is elkotyogott, hogy újabb "közös hitelt" szeretnének....
zabszem
2024. július 31. 11:34
Majd ha Ukrajna megnyerte a háborút visszatérnek.... Ok. Megbeszéltünk... "Ugyanakkor lát közös V4-es érdekeket, melyek kapcsán az együttműködés fontos – ilyen az iparfejlesztés, az EU-s infrastruktúra-fejlesztési és mezőgazdasági támogatások kiharcolása, az ösztöndíjak és cserediák-programok kérdése." Amúgy látványosan, vészesen és kínosan kussol a migrációs kérdésről... Na? Feltűnt mindenkinek... Ez már nem" közös" ügy..., a jogállami Lengyelországban.... Na, vajon miért?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!