Portugália
ÉLŐ
Cseh Köztársaság

Ellenfélből barát, győztesből meglőtt áldozat – íme Robert Fico portréja

2024. május 15. 16:21

Kicsoda ez a megosztó szlovák politikai veterán, aki ellen merényletet hajtottak végre?

2024. május 15. 16:21
Orbán Viktor és Robert Fico
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

***

Május 15-én, szerdán, 14 óra magasságában egy – eddig ismeretlen – tettes meglőtte Robert Ficót, Szlovákia ősszel újraválasztott miniszterelnökét.

Ezt is ajánljuk a témában

Személyével kapcsolatban a hízelgők leginkább a markáns, ellenzői a megosztó kifejezést használnák; akárhogy is, Fico olyan politikai veterán, aki immár két évtizede a legmeghatározóbb szlovák politikusok egyike.

Az idén 60 éves politikus mondhatni pályája zenitjén állt, amikor a lövés eldördült.

Senki sem vezette kormányfőként ilyen sokáig Szlovákiát, mint ő, de ő nyerte a legtöbb választást is, és még arra is volt példa, hogy abszolút többséggel kormányzott. Sőt, arra is képes volt, hogy a helyrehozhatatlannak tűnő bukás után visszatérjen az élvonalba, és újra visszaüljön a kormányfői bársonyszékbe.

A nagytapolcsányi születésű, eredetileg jogász végzettségű Fico izgalmas pályát járt be: az utolsó években, fiatalként belépett a Csehszlovák Kommunista Pártba, de ennek ellenére az úgynevezett bársonyos forradalom után már az Egyesült Államokban tanult. Mózes Szabolcs lapunknak írt korábbi portréjából kiderül: eredetileg kommunista utánpótláskádernek szánták, jól házasodott, apósa a kommunista legfelsőbb bíróság alelnöke volt.

Új pártjának a Demokratikus Baloldal Pártját választotta, amelynek színeiben fiatal parlamenti képviselő lett,

31 évesen esélyes pártelnök-jelölt volt, de állítólag zsarolással rávették, hogy visszalépjen.

1998-ban pártja a Dzurinda-koalíció második legerősebb formációja lett, mégsem kapott tisztséget – talán nem véletlen, hogy a párt végül szétszakadt, ennek egyik feléből alapította meg 1999-ben a híres-hírhedt Smert, amelyet harmadikutas pártnak szánt.

Sikerült megteremtenie a párt pénzügyi hátterét, ellenben csak a harmadik helyen végzett a 2002-es választásokon, ellenzékbe kényszerült – ekkor mutatta meg először, hogy van visszaút. Addig ütötte a kormány reformjait, ameddig bírta,

így sikerült 2006-ban 29 százalékot szerezve a Smer élén végre elfoglalnia a kormányfői széket.

Ehhez az időszakhoz fűződnek azok a magyarellenes intézkedései, amelyek a későbbi jó magyar-szlovák államközi viszony ellenére is két évtized alatt koptak csak ki valamennyire a köztudatból. Jelesül:

  • Malina Hedvig 2006-os megverésének eltussolása
  • A magyarokat kollektív bűnösnek kikiáltó Benes-dekrétumok megerősítése 2007-ben (igaz, a Szlovák Nemzeti Párt kezdeményezésére, de minden szlovák párt támogatásával)
  • A szlovák nyelvtörvény, amely jelentősen korlátozta a magyar nyelvhasználatot
  • A hírhedt dunaszerdahelyi szurkolóverésre is ekkor, 2008-ban került sor
  • Ahogy Sólyom László akkori köztársasági elnök botrányos kitiltására is 2009-ben
  • S a kettős állampolgárság tiltására is 2010-ben

Mindezek után másfél évre ellenzékbe került, ám

2012-ben visszatért, nem is akárhogy: a Smer abszolút többséget szerzett a parlamentben, ami még eddig senkinek sem sikerült, és kormányt alakított.

Magyar szempontból ekkori – vagyis 2012 és 2018 közötti – regnálását a korábbiak szöges ellentéte jellemezte: köszönhetően a kiépülő jó kapcsolatoknak, és a koalíciós partnerek kényszereinek, felhagyott a nyílt magyarellenes politizálással, és bár a korábbi jogszabályokból nem igazán engedett, nem használta fel jelentősen megnövekedett hatalmát további, hasonlóan súlyos magyarellenes intézkedések bevezetésére.

Ennek elsősorban az lehetett az oka, hogy megtalálta a hangot magyar kollégájával, Orbán Viktorral, és a közös kihívásokra került át a hangsúly.

  • a korábbi húsz helyett negyven híd kötötte össze a két országot
  • nem gördített akadályt a szlovákiai magyar szervezetek anyaországi támogatása elé
  • számos stratégiai ponton sikerült közös álláspontot kialakítani, úgy mint a határok védelme, a brüsszeli központosítási törekvések elleni fellépés, vagy éppen a V4-ek megerősítésének fontossága.

Míg addig magyarellenessége volt – tényleges – probléma, 2012 után hazafiatlansággal és túlzott magyarbarátsággal kezdték vádolni.

Ezt is ajánljuk a témában

Robert Fico aztán a Kuciák-gyilkosságok utáni tömegtüntetések nyomán lemondott.

Ugyanakkor ellenzékbe kerülve is megtartotta a Magyarország iránti szövetségét; ellenzékből is bírálva az akkori szlovák kormányt, illetve a jogállamisági szankciók kapcsán is megüzente:

„Magyarországgal vagyunk!”

Noha a rá következő időszakban a különféle formációkban felálló koalíciós kormányok (2020 után a Matovič-kormány, Heger-kormány) komoly harcot hirdettek Fico korábbi struktúrái és a különféle hivatalokban megmaradt szimpatizánsai iránt – amely korrupcióellenes küzdelmet éppúgy tartalmazott, mint teátrális maffialeszámolásokat – a káoszos kormányzásnak köszönhetően

Fico megcsinálta azt, amit sokan lehetetlennek gondoltak: 2023 őszén megnyerte a választásokat, és október 25-e óta – sok magyar szavazatával és a Magyar Szövetség támogatásával – újra kormányfő lett. Jelöltje, Peter Pellegrini pedig államfő.

amit nem is felejtett el megköszönni a magyaroknak

Ezt is ajánljuk a témában

Az európai parlamenti választások előtt kevesebb, mint egy hónappal különösen rosszkor jött számára a merénylet. 

Mindazonáltal a legújabb hírek szerint a politikai veterán túl van az életveszélyen.

A karrierje tehát valószínűleg tovább folytatódhat.

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. május 15. 19:49
Ma Európában a nyílt utcán lövik le az agresszort támogató vezetőket! Fico a nemzetét 45 éven át gyarmati sorban tartó ruszkik kiszolgálója. VOLT!
Tommaso
2024. május 15. 19:49
Az itt kommentelő, jobban mondva fröcsögő jobboldali trollok gyűlölködnek és keltik a feszkót. Mig Tommaso komolyan aggódik a kormányfő biztonságáért. Hiszen látjuk, mi történik a nemzetüket eláruló ruszkicsicska politikusokkal.
Novicsok-5
2024. május 15. 19:18
Áldozat? Malina Hedvig, Ján Kuciak és a felvidéki magyarok. Akiket ez a mocsok intéztetett el. Remélem iszonyú kínok után fog megdögleni.
Welszibard
2024. május 15. 19:08 Szerkesztve
"14 óra magasságában..." 14 óra körül... tájban, stb. Hagyjuk ezt a fél argó, lezserkedő stílust a "Bors, Blikk. stb. bulvárra. Ne terjessze a nyelvi pestist, meg a kolerát a Mandiner is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!