Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

„Még több ukrán halálához vezet majd” – reagált a Kreml a gigantikus amerikai segélycsomagra

2024. április 21. 06:28

Tovább düböröghet a hadiipar.

2024. április 21. 06:28

Nyitókép: OLIVIER DOULIERY / AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, valamint szövetségesei a NATO-ban és Európai Unióban üdvözölték, hogy az amerikai képviselőház elfogadta a Kijevnek szánt 61 milliárdos segélycsomagot, a Kreml viszont bírálta a lépést, amely

 „még több ukrán halálához vezet majd”

Az amerikai képviselőház szombaton összesen 95 milliárd dolláros segélycsomagot fogadott el Ukrajna, Izrael és Tajvan számára.   

Az elfogadott javaslat

 „ezrek és ezrek életét menti meg” – üdvözölte a segélyt Volodimir Zelenszkij

 az X közösségi oldalon. „Nagyon fontos segítségről van szó, amely érezteti a hatását a katonáiknál a frontokon, valamint az orosz terrortól szenvedő városainkban és falvainkban” – tette hozzá. Denisz Smihal ukrán kormányfő üdvözölte az amerikai képviselők szolidaritását.   

Az Ukrajna ellen 2022. február 24-én támadást indító Oroszország bírálta az amerikai döntést, amely Moszkva szerint „várható és előrelátható” volt. A segély 

„tovább gazdagítja az Amerikai Egyesült Államokat és folytatja Ukrajna csődbevitelét” 

– jelentette ki Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője, akit a TASZSZ orosz állami hírügynökség idézett. Az orosz külügyminisztérium szóvivője is bírálta a katonai segélytervet, amely „tovább élesíti a világban meglévő válságokat”.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy vélekedett, hogy a Nyugat „világos üzenetet küld a Kremlnek”. 

Annalena Baerbock német külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy „az optimizmus napja ez Európa számára”.

 Jens Stoltenberg NATO-főtitkár üdvözölte a segélyt, amely szerinte „mindannyiunk biztonságát erősíti mind Európában. mind Észak-Amerikában”.   

Donald Tusk lengyel miniszterelnök köszönetet mondott a döntésért Mike Johnsonnak, az amerikai képviselőház elnökének. 

„Remélem, hogy nem túl késő Ukrajna számára” – írta Tusk 

az X-en. Petr Fiala cseh kormányfő szintén az X-en köszönetet mondott a házelnöknek az indítvány benyújtásáér. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő úgy vélekedett, hogy a több milliárdos amerikai segély „megvédi a nyugati civilizációt”.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
julcsi-66
2024. április 21. 16:35
Nekem az tetszik a legjobban mikor azt próbálják az emberekbe sulykolni hogy az ukránok az európai alapértékeket védik. Hm, mik lehetnek azok? Brüsszelből kiindulva kb. a korrupció, a hatalommal való visszaélés, a szólásszabadság tiprása...
Csigorin
2024. április 21. 16:17
Olyan fegyver nincs ami menti az eletet, csak olyan ami elveszi
2024. április 21. 15:55 Szerkesztve
Életmentö fegyverek. Zenebohócda. Békeharc. A szegény ukrán népet az mentette volna meg ha e bohócnak nem sikerül félrevezetnie. Vagy az isztanbuli szerzödés 2022 tavaszán. Ez most csak a zenebohóc életét menti meg. Egy darabig.
istvanpeter
2024. április 21. 13:10
Némileg megdöbbentő, hogy a republikánus többségű képviselőház megszavazta ezt a hatalmas támogatást, de úgy látszik, hogy a profit iránti vágy mindent legyőz. Viszont a szomorúság önti el a szívünket, ha arra gondolunk, hogy ezzel sok százezer ember sorsa is megpecsételődött, akikre a halál, a fájdalom és a nyomorúság vár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!