Új Gripenekről egyezett meg Orbán Viktor és a svéd miniszterelnök

2024. február 23. 11:46

Meghosszabbították az eddigi Gripen-szerződést és négy további Gripent szerez be Magyarország.

2024. február 23. 11:46
null

Budapestre érkezett Ulf Kristersson svéd miniszterelnök. Orbán Viktor a Karmelita kolostorban fogadta kollégáját.

A találkozó után Orbán és Kristersson sajtótájékoztatót tart.

Két megállapodás született Svédország és Magyarország között – jelentették be.

Módosítják a megállapodást a magyarországi Gripen-vadászgépek bérléséről és azok támogató rendszereiről; és emellett még egy másik megállapodás is született a Gripenekről – ezt a sajtótájékoztató keretében írta alá a magyar és a svéd fél.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón arról beszélt: rendkívül érdekes, izgalmas, eredményes beszélgetésen vannak túl. 

A mai találkozó egy hosszú folyamat fontos állomása, ami szerinte egy bizalom-újraépítési folyamat volt. Ezen sokáig dolgozott svéd kollégájával, és erre most pontot tehetnek. Sikerült tisztázni kölcsönös jó szándékaikat. A magyar külpolitika barátokat akar gyűjteni, ez a célja és értelme. Minden országgal törekszünk az egyetértésre, együttműködésre. Ahol másképp gondolkodnak a világ dolgairól, ott tiszteletben tartják a nézetek különbségeit.

Orbán szerint ritka alkalom, amikor svéd miniszterelnök jár Magyarországon. Svédország igaz barátja volt 1956-ban a magyaroknak, amikor a menekült magyarokat befogadták, második otthont adtak nekik. Hálásak vagyunk ezért a svédeknek.

Amikor az EU-csatlakozásról tárgyalt Magyarország, akkor Svédország a döntő partnere volt Magyarországnak, mondta Orbán. Ez egy nagyon hosszú folyamat volt, mert nem volt egyetértés a tagállamok között, milyen gyorsan kellene beengedni az új tagállamokat. Svédország a gyorsabb befogadás mellett érvelt, és erre ma is jó szívvel emlékezik Orbán.

A jelen is jól néz ki Orbán Viktor szerint.

A kereskedelmi együttműködés igazi sikertörténet, minden évben megdől a forgalom rekordja. 2010-hez képest megdupláztuk a forgalmat, a 3 milliárdos érték felé haladunk. Fontos és sikeres az együttműködés a nukleáris energia terén, együttműködnek a brüsszeli politikában. Van svéd szereplő a paksi bővítésben is.

De amiről ma szó volt, az a védelmi együttműködés. Egy hosszú tárgyalássorozatot tudtak lezárni, a Magyarországnak nagyon fontos védelmi képességekről. Orbán emlékeztetett, hogy 1998 után komoly vita volt Magyarországon, kell-e egyáltalán önálló légvédelem. Orbán első kormányzatával úgy döntött, hogy legyen, és a svéd Gripenek mellett döntöttek. Azóta is ezen az úton haladnak.

A Gripenekről szóló szerződések viszont kifutnak, ezért most új megállapodásra lett szükség. 

Meghosszabbították az eddigi szerződést és négy további Gripent szerez be Magyarország. 

Ezzel nő a magyar védelmi képesség és több lehetőség van a külföldi feladatok ellátására is.

A Gripenekhez kapcsolódó logisztikai szolgáltatásokról is új szerződés született, beleértve a kiképzéseket is. Orbán fontosnak tartja, hogy létrejött egy megállapodás egy mesterséges intelligenciát kutató és fejlesztő intézetről a SAAB részvételével.

Orbán és Kristersson beszélt az EU-s politikákról is. Hamarosan Magyarország lesz az EU soros elnöke. A svédek átadják múltkori EU-elnökségük tapasztalatait. 

Beszéde végén azt mondta Orbán: 

a magyar parlament hétfőn összeül és „meghozza a szükséges döntéseket”.

Ulf Kristersson arról beszélt: köszöni a meghívást Budapestre. Megvitatták Magyarország EU-elnökségét, az EU stratégiai napirendjét és a két ország együttműködését. A beszélgetés szerinte konstruktív volt. 

A két ország most aláírt egy nagyon fontos megállapodást a Gripen vadászgép-rendszerekről, hangsúlyozta a svéd miniszterelnök. 

Svédország részéről Kristersson nagyon üdvözli ezt a megállapodást, ami mindkét országnak és az európai biztonságnak is jó.

Magyarország légierejének hozzájárulása a NATO balti légterének védelméhez nagyon fontos Svédország számára, mondta Kristersson. A Gripen Svédország egyik büszkesége, amit a NATO-nak is adhatnak majd – tette hozzá.

Nyugtázták a két ország közötti üzleti kapcsolatokat, az innovatív ágazatokban való együttműködést. Kristersson méltatta a magyar tudomány, a kutatás-fejlesztés eredményeit.

Kristersson elmondta: nem értenek egyet mindenben Magyarországgal, de erősíteni akarják az együttműködést azokon a területeken, amelyekben egyetértés van. 

Hamarosan mindketten tagjai leszünk a NATO-nak, ezért is köszöni Orbánnak a meghívást Kristersson.

A sajtótájékoztatón egy svéd újságíró arról kérdezte Orbán Viktort: mikor változott meg a véleménye Svédországgal kapcsolatban; Kristerssont pedig arról kérdezte: korábban több alkalommal kritizálta Magyarországot a magyar demokrácia állapota miatt, és NATO-szövetségesként tudja-e majd kritizálni Magyarországot.

Orbán erre azt mondta: 

NATO-szövetségesként az életünket adhatjuk egymásért egy adott helyzetben. 

Ehhez kölcsönös bizalomra van szükség. Ezért szükséges és óvatos előkészületek kellettek a két fél részéről, hogy a bizalom újra megteremtődjön. Nem azt jelenti ez, hogy minden alkalommal egyet kell értenünk, de az alapvető bizalomra szükség van. Egy folyamatot vitt végig a két ország. A védelmi megállapodás nem csak egy üzleti megállapodás most: ez már régóta egyébként is létezett, amit épp az első Orbán-kormány kezdett el.

Kristersson úgy válaszolt a kérdésre: minden NATO-csatlakozás előtt minden tagnak jóvá kell hagynia az új jelentkező csatlakozását. Kristersson tiszteletben tartja, hogy a magyar parlament magyar szempontú döntést hoz. Az együttműködést pedig azon a területen kell erősíteni, ahol azonosak a vélemények. Svédország másképp lát számos EU-kérdést, mint Magyarország, ez egy jól ismert tény. De igyekeznek kompromisszumokat kötni. Küzdeni fogunk egymásért egy veszélyekkel teli időben – szögezte le a svéd miniszterelnök.

A Gripen-szerződéssel kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta: át kellett gondolni, mi legyen a szerződések sorsa. 

Úgy döntöttek, megtartják a magyar légierőt, az önálló légvédelem képességét. 

Most meg fogják növelni a magyar légi védelmi képességet, részt fogunk venni a NATO közös légtérvédelmi akcióiban. Magyarország elkötelezettsége a NATO mellett erősödni fog ezzel – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Összesen 454 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. február 24. 07:44 Szerkesztve
Szar csika vagy vétótlan köpcös geci. Mèg sarcot is fizetsz a penzünkből, nem elég, hogy beszavaztad a natoba a tótok, oláhok, horvátok, szlovének után a buzi skandinávokat, a finneket meg a svéd geciket. A picsába veletek zsideszes gecik, meg a kibaszott zsidó gazdáitokkal is!
lajajakab11
2024. február 24. 07:28
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a FÉLkegyelműek válaszoljanak!!
pandalala
2024. február 24. 02:12
.
YouTubeRight2Laugh-Tamas
2024. február 23. 21:58
Azért ez a gőgős svéd sajtó. “ Christoffer Wendick, az SVT európai tudósítója szerint Ulf Kristersson (M) miniszterelnök magyarországi látogatása és az aláírt védelmi megállapodás a "szükséges keretnek" tekinthető ahhoz, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök felvegye Svédországot a NATO-ba. – Ezt úgy lehet tekinteni, mint azt a létrát, amely ahhoz kellett, hogy Orbán lejöjjön arról a magasságról, ahol utoljára maradt, miután Törökország januárban igennel szavazott Svédország NATO-kérelmére – mondja.” Azért egy nagyon gerinctelen politikát folytat Svédország. Valószínűleg a saját hibáikat sosem ismerik be. Külön metrórendőrséget kellett létrehozniuk a zavargások miatt. Már 2014-ben egy svéd nő a segítségem kérte, mert egy bevándorló üldözte. Kiváncsi vagyok, mikor szállnak majd le a fellegekből. Az ő lányaik nem ér nekik annyit, hogy megfékezzék azt, hogy bevándorlók erőszakolják őket? Hogy ne az utcai terror uralkodjon a nagyvárosaikban? Svédország már elesett
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!