Vlagyimir Putyin újabb országra próbálja rátenni a kezét – katonákra sincs szüksége hozzá

2024. október 11. 17:17

A területet Moszkva saját befolyási övezetének tekinti, Ukrajnához hasonlóan, Románia meg értelemszerűen a sajátjának, lévén a lakosság jelentős többsége román nemzetiségű.

2024. október 11. 17:17
PUTYIN, Vlagyimir

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Szergej Gunejev

***

EU-s népszavazással kapcsolta össze a moldvai kormány az Ukrajna és Románia között elhelyezkedő kis országban az elnökválasztást – és a jelen felmérések szerint a papírforma alapján maradhat az eurokrata beállítottságú Maia Sandu elnöknő. A voksolás október 20-án lesz – egyébként öt héttel korábban, mint a testvéri-baráti Romániában.

Ezt is ajánljuk a témában

Moldova nem gazdag ország. A Magyarország egyharmadának megfelelő területen élő alig 2,5 millió ember éppenséggel tengődik, a rendszerváltás óta eltűnt a lakosság 40 százaléka, és már most feleannyi a moldovai egyetemisták száma, mint akár csak 2010-ben volt.

Az ország ettől még fontos kvázihadszíntér – a szomszédjában zajlik az orosz-ukrán háború, ráadásul a területéből az oroszok lecsípett de facto népköztársaságban konkrétan orosz katonák állomásoznak.

A területet Moszkva saját befolyási övezetének tekinti, Ukrajnához hasonlóan, Románia meg értelemszerűen a sajátjának, lévén a lakosság jelentős többsége román nemzetiségű. És persze az EU is szeretné kitessékelni a szovjet idők elhúzódó emlékeként megmaradt orosz befolyást, és kiterjeszteni rá a sajátját, így nemrég maga Ursula von der Leyen járt a fővárosban, Kisinyovban (magyarul: Kisjenő, és nem holmi Kpooenhága-Kappanhágó jelleggel, hanem tényleg volt a térségben erős magyar jelenlét a középkorban). Az EB elnöke valóságos földi kánaánt és rengeteg pénzt ígért a moldávoknak, csak ne az orosz orientációt válasszák.

Ezt is ajánljuk a témában

Ha Transznyisztria nem lenne elég, Moldovában van egy Gagauzia nevű autonóm terület, ahol török nyelvű gagauzok élnek, akik erős orosz behatásoknak voltak kitéve, ami az orientációjukra is rányomja a bélyegét. Kormányzójuk, Evghenia Guțul rendszeresen látogat Oroszországba,

volt Vlagyimir Putyin orosz elnök vendége is, aki von der Leyenhez hasonlóan támogatást ígért a területnek.

De nem csak ők oroszpártiak: mivel az ország alig két évtizedig volt Románia része (leginkább a két világháború között), az idősebbekben él a Szovjetunió emléke, amin erősít a függetlenedett Moldova megélt nyomora. A fiatalok inkább nyugatosabbak. Sok a kettős állampolgár – a többségnél ez román állampolgárságot jelent, de sokaknál oroszt. Az előbbi a munkavállalást is segíti Európában, az utóbbi inkább érzelmi kérdés.

Az elnökválasztás nem csak de facto népszavazás is az EU mellett vagy ellen: ügydöntő népszavazás is lesz arról is, támogatja-e a lakosság a csatlakozást, amiről nyár óta – amúgy a magyar elnökség támogatásával – tárgyalnak.

A regnáló Sandu a jelek szerint a legnépszerűbb jelölt; négy éve váltotta az oroszbarát szocialista Igor Dodont, pártja pedig 2021-ben nyerte meg a parlamenti választásokat, a Gazprom jól meg is fenyegette a renitens vezetést, hogy elzárja a gázcsapokat. Majd jött a háború, ami értelemszerűen a bekebeleződés rémét hozta el Moldovának, bár az orosz támadás lelassulása végül inkább egyfajta ideges lövészárok-nyugalom állt be.

Közben a moldávoknak sikerült még bekapniuk egy orosz diverzáns akciót az izraeli-moldáv oligarcha, Ilan Șor, részéről, aki korábban egymilliárd dollárnak megfelelő összeget nyúlt le az országból, majd pártot alapított, amellyel az oroszbarát vonalat kívánta erősíteni, a gagauzok körében végtére is saját emberét ültette a kormányzói székbe, illetve tüntetéseket szervezett Sanduék ellen. Ők pedig szintén nem kimondottan alkotmányos eszközökkel kiszorították a kormányból a gagauz kormányzót, és betiltották Șor pártját, amely új néven alakult újjá a közelmúltban.

Időközben aztán előkerült minden: állítólagos orosz kenőpénzek, Kisinyov szerint Moszkva 100 millió dollárt szán a projektre; az orosz befolyásolási kísértletet az EP is elítélte, némiépp ironikus módon nem sokkal azelőtt, hogy von der Leyen is megtette a maga tétjeit.

Egyébként a lakosság mintegy kétharmada már EU-párti, ugyanakkor ennél kevesebben, de így is az abszolút többség, 51 százalék támogatja Sandut, mint jelöltet; mellette a Sanduék által leváltott Alexandr Stoianoglo volt főügyész (14 százalék) és a moldovai Balti város polgármestere, a két erő között lavírozó Renato Usatii (11 százalék) rúghat elméletileg labdába. A NATO-t és a háborút már kevesebben óhajtják, így ez nem is lett kampánytéma.


 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000108
2024. október 11. 19:21
🍓 ️ ­­É­­­r­t­é­k­­­e­l­­­d­­ ­­a­­ ­­s­­z­e­­­x­­i­­­ ­­­p­­­u­­­n­­­c­i­­­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­.­­𝐅­­𝐔­­𝐍
lacika-985
2024. október 11. 19:18
Annyira sok Moldvában a román ajkú hogy a lakosság 80%-a oroszul beszél . Az a dolog hogy Maia Sandu lehet az új befutó az nem az emberek óhaját tükrözi , kizárólag szarosgyurka érdeme ..
2024. október 11. 18:45 Szerkesztve
Na ez megint a nagyhatalmak "békéinek" évtizedeken átívelő bűne. Nem néztem most konkrétan utána, de ismereteim szerint ez a terület évszázadokig volt az egyik, Románia létrejöttét megelőző fejedelemség, majd Románia része. És ha jól tudom, a II. vh. után lett a Szovjetunió része. Így lakosságának többsége román.
Csigorin
2024. október 11. 18:44
ja, a sok penzt meg foldi kanaant ukrajnan lathatjak az EU miert nem hagyja beken a volt szovjet koztarsasagokat, mi a fasz keresnivaloja van Moldovaban?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!