Ukrajna: lemondott a korrupció ellen küzdő legfőbb ügyész – korrupció miatt

2024. október 22. 22:49

A botrány nemcsak a közvéleményt rendítette meg, hanem komoly politikai visszhangot is keltett.

2024. október 22. 22:49
Zelenszkij

Nyitókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / AFP

Ukrajna legfőbb ügyésze, Andrij Kosztin bejelentette lemondását egy sorozási botrány miatt – írja a Magyar Nemzet. Az ügy előzménye, hogy több tucat hivatalnokot azzal vádoltak meg, hogy pozíciójukat kihasználva szereztek rokkantsági státust, hogy elkerüljék a katonai szolgálatot.

Kosztin nem sokkal később bejelentette lemondását, kifejezve egyetértését az elnökkel abban, hogy a helyzet személyes politikai felelősségvállalást követel meg.

Kosztin, aki 2022 óta töltötte be a legfőbb ügyészi posztot, hangsúlyozta, hogy a helyzet nyilvánvalóan erkölcstelen, és egy teljes körű reform szükségességét hangsúlyozta, beleértve a jogszabályi és szervezeti változásokat.

Bár a lemondását egyértelműen a botrány váltotta ki, az világosan jelzi a korrupció elleni küzdelem sürgető szükségességét.

A botrány nemcsak a közvéleményt rendítette meg, hanem komoly politikai visszhangot is keltett, hiszen a korrupció és a visszaélések hosszú távon aláássák az igazságszolgáltatási rendszerbe vetett bizalmat.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kybon
2024. október 23. 00:51
Ez a főügyész, akit Bájden rendelt meg?
2024. október 23. 00:35 Szerkesztve
Jó, de most már tényleg mintademokrácia lett ezáltal, következmények meg minden. Az ügyészi kamara annyira nagyon igyekszik betartatni a jogot, hogy testületileg belerokkan - papíron. A fékek és ellensülyok meg ott vannak a megfelelő zsebekben, aranyból.
monybbsc
2024. október 23. 00:06
Ott legalább küzdenek ellene. Itthon ez érthetetlen, tudom..
sexykitty-5000122
2024. október 22. 23:53
🍓 ️ ­É­­­r­­­t­­é­­k­e­l­d­­­ ­­a­­ ­­­s­­z­­­e­­x­i­­ ­­­p­­­u­­­n­c­­i­­­m­­­a­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!