Kellett Trumpnak, mint egy falat kenyér: kiderült, mi segítheti győzelemhez a volt elnököt

2024. október 23. 17:59

Az biztos, hogy Taylor Swiftnek nincs komoly súlya az amerikai elnökválasztás kimenetelében.

2024. október 23. 17:59
Trump és Harris

Nyitókép: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS, Brendan Smialowski / AFP

A Mandiner is beszámolt róla korábban, hogy az amerikai énekesnő, Taylor Swift bejelentette, hogy a 2024-es elnökválasztáson a „harcos” Kamala Harrist támogatja. Swift azzal magyarázta döntését, hogy Harris szerinte azokért a jogokért és ügyekért küzd, amikben ő is hisz, és amik egy „harcost igényelnek”. Bejegyzésében továbbá Swift „biztos kezű, tehetséges vezetőnek” nevezte Harrist.

Később arról is beszámoltunk, hogy az énekesnő döntése Donald Trumpot egyáltalán nem lepte meg, mivel meglátása szerint „ő egy nagyon liberális ember”. A volt elnök szerint egyébként Swift meg fogja fizetni a döntése árát.

Úgy tűnik, hogy mindig egy demokratát támogat, és valószínűleg meg fogja fizetni az árát a piacon”

– mondta Trump.

Taylor Swift döntése után nem meglepő, hogy sokan a Demokrata Párt aduászának tartják, aki elbillentheti az elnökválasztást a javukra. Most azonban egy hónappal azt követően, hogy Swift kiállt Kamala Harris alelnök mellett most mégis úgy látszik, hogy nem hozott megváltást a jelöltet cserélő baloldalnak. Donald Trump viszont Robert F. Kennedy Jr. és Elon Musk politikai támogatásából is profitálhat – írja a Portfolio.

Taylor Swift hatása az elnökválasztásra

A lap ennek alátámasztására felidézte az Economist elemzését, amely szerint az énekesnő posztjai hiába bírnak hatalmas eléréssel – példának okáért csak egyetlen Instagram-bejegyzése több mint 11 millió lájkot kapott –

ezek a közösségi média aktivitások egyáltalán nem mindig fordulnak át tényleges szavazatokra.

Az egyik legfontosabb hatás a választói regisztrációban volt tapasztalható. Amikor Swift megosztotta Harris támogatását és a szavazási regisztráció linkjét, szinte azonnal, néhány órán belül több mint 300 ezer látogatót irányított a weboldalra. Azóta viszont ez a hatás elmúlt, egy hónap alatt a Swift és Harris nevekre érkező együttes Google-keresések száma 90 százalékkal esett vissza, a „kire szavaz Taylor Swift” kérdésre pedig alig százezer keresés érkezett október eleje óta.

Kétségtelen tény, hogy a közösségi média hatalmas teret ad a hírességeknek, az Economist szerint azonban kérdéses, hogy ezek az aktivitások valóban meggyőzik-e a választókat, hiszen Swift rajongói közül sokan már eleve demokrata szimpatizánsok.

Donald Trump támogatóinak befolyása

A Portfolio kiemelte azt is, hogy Nate Silver, a FiveThirtyEight alapítója és elismert statisztikus, azt állítja, hogy Robert F. Kennedy Jr., aki korábban független elnökjelölt volt, majd Donald Trump támogatása mellett döntött, sokkal nagyobb hatást gyakorolt a választásokra.

Silver szerint Kennedy Trump melletti kiállása érezhetően nagyobb politikai súllyal bír, már csak azért is,

mert Kennedy belépése a politikai küzdelembe eleinte elcsábított egy jelentős szavazóbázist a republikánus jelölttől. Kennedy támogatása elsősorban a hagyományos jobboldali szavazókat vitte Trumphoz, míg Swift inkább a már meglévő demokrata bázist mozgósította.

Elon Musk jelentősége felértékelődött

A cikkben Elon Musk jelentőségére is felhívták a figyelmet, aki a Twitter-felvásárlás óta az X-en keresztül

akár abba is beleszólhat, hogy kihez milyen üzenetek érnek el.

Az ő Trump melletti kiállása kétségtelenül sokakat billenthetett át a Republikánus Párt oldalára.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Amerikai elnökválasztás 2024 aktában.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000122
2024. október 23. 19:58
🍓 ️ ­É­r­­­t­­­é­­­k­­e­­l­d­­ ­­­a­­ ­­s­­­z­­­e­­­x­­­i­ ­­­p­u­­n­­c­i­m­a­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­­𝐅­­𝐔­­𝐍
zabszem
2024. október 23. 19:56
Hát, most tényleg nem ártana, ha Trump nyerne... Léfontosságú lenne végre Ukrajna fegyverzésének a végletekig való támogatásánák felülvizsgálata... Erre Kamala esetében nincs esély... Trump áll esetleg van....
2024. október 23. 19:54 Szerkesztve
"Robert F. Kennedy Jr., aki korábban független elnökjelölt volt" És ezt szégyenérzet nélkül veszi át a mandi, amikor mindenki tudja hogy a Kennedy család a legismertebb demokrata párti dinasztia és ő is demokrata elbökjelölt akart lenni csak mivel háborúellenes és a big pharma ősellensége ezért ocsmány módon kigolyózták a pártból és függetlenként kellett indulnia. Ráadásul jelenleg is elnökjelölt csak a csatatérállamokban visszalépett Trump javára. Cikkíró leülhet, 1es!
MaBaker
2024. október 23. 19:51
Arról meg gondolom senki nem hallott a mandinál hogy pénteken Trump Joe Rogannel , a világ legnépszerűbb podcasterével fog rögzíteni egy hosszú beszélgetést. Nna az fog nagyot ütni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!