Problémásnak tartja az Osztrák Szabadságpárt, hogy nem ő kapta a kormányalakítás jogát Ausztriában

2024. október 22. 18:36

Hiába az Osztrák Szabadságpárt nyerte a szeptember végi parlamenti választást, mégsem őt bízta meg kormányalakítással a szövetségi elnök.

2024. október 22. 18:36

Nyitókép: Alexander Van der Bellen és Herbert Kickl tárgyalásai Bécsben 2024. október 21-én  /  fotó: ALEX HALADA / APA-PictureDesk via AFP

Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke kedd délután nyilatkozatot tett ki Facebook-oldalára, amelyben tudatja: Alexander Van der Bellen szövetségi elnök nem őket bízta meg kormányalakítással. A pártelnök nehezményezi, hogy 

ezzel a döntéssel az államfő szakít az osztrák köztársaság alkotmányos szokásjogával, 

amely szerint mindig a választáson legtöbb voksot szerző párt vezetőjét bízzák meg a feladattal.

Mint írja, Van der Bellen döntése pofon a választóknak, mivel a szeptember 29-én tartott parlamenti választáson az FPÖ-re adták le a legtöbb szavazatot, ezzel pedig kifejezték, hogy „változást és megújulást" akarnak. 

Ausztria „rossz politikai döntések miatt nehéz helyzetbe került, ez pedig komoly kihívást jelent

– írja posztjában Herbert Kickl, aki úgy látja, az FPÖ politikai felelőssége, hogy Ausztriáért dolgozzon, és ezért felelősséget vállaljon. 

A szövetségi elnök most másokat bízott meg kormányalakítással. Meglátjuk, milyen koalíció jön létre ennek a folyamatnak a végén" – zárja a jobboldali párt vezetője, hozzátéve, hogy 

a demokrácia lényege az, hogy a választói akarat érvényesüljön. 

Mint írja, ez a folyamat „lassítható, de végső soron nem akadályozható, nem állítható meg".

Mint ismert, a szeptember 29-én megrendezett parlamenti választást az FPÖ nyerte, ugyanakkor a másik parlamentbe jutott négy párt jelezte, hogy egyikük sem akar koalícióra lépni vele, 

önmagában pedig a nemzeti jobboldali pártnak nem lett meg a többsége. 

Alexander Van der Bellen többször egyeztetett az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), az Osztrák Néppárt (ÖVP), az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) és a Zöldek pártvezetőivel a lehetséges koalíciókötésről. Az elmúlt két hétben kiszivárgott információk mind abba az irányba mutattak, hogy az államfő nem hisz a kisebbségi kormányzásban, és nem fog erre felhatalmazást adni az FPÖ-nek, hanem ehelyett egy koalíciós egyezségre ad megbízást több másik pártnak.

Ezt is ajánljuk a témában

--

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csupatti
2024. október 22. 20:53
Pont most tök rosszul jött volna egy jobbos párt győzelme(teszem hozzá,nekem mindegy,undorító mind)!Most IS mennek németország után,mint mindíg!Papolnak az egységes EU-ról,jogállamiságról és szegény ukrajnáról,akiket lerohant a gonosz!Az a gonosz szélsőbalnak tartott orosz,aki elvileg ugyanúgy baloldal,mint most Au,Németország........ Most akkor ki itt a gonosz?a bal vagy a jobb??? Már nem értem!!!! De amit végképp nem értek,mi,vagyunk a megtestesült gonosz,mert jön orosz olaj,(VAGY TÉVEDEK?),Au gázellázásának 87%-a orosz,a németek meg 20%-al több folyékony gázt vettek az elmúlt évben oroszoktól,mint elötte! Őőő!magyar olaj problémás,német,osztrák gáz rendben van! Ez egy kicsit ilyen furi,NEEEEEÉM???
Unknown
2024. október 22. 20:35
Ez már a hányadik "demokrácia" ahol a jobboldal nyer és mégis a baloldal alakít kormányt?
sexykitty-5000122
2024. október 22. 20:05
🍓 ️ ­­É­­r­­t­­­é­k­­­e­l­­d­­ ­a­­­ ­­­s­z­e­­x­i­­­ ­­­p­­u­n­­c­i­­­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
edusos
2024. október 22. 20:02
Természetesen a demo(cso)krácia és a jogállami(atlan)ság legnagyobb dicsőségére!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!